10 љубовни песни на далечина што треба да ги посветите

Melvin Henry 06-06-2023
Melvin Henry

Не постои физичка дистанца што спречува да и посветиме убави зборови на личноста која најмногу ја сакаме.

Подолу предлагаме листа од 10 љубовни песни кои се идеални за врски на далечина . Во овој избор ќе најдете песни од познати автори и кратко објаснување за секоја од нив, за да ги споделите со саканата личност.

1. Моите очи, без твоите очи, не се очи, од Мигел Ернандез

Моите очи, без твоите очи, не се очи,

кои се два осамени мравјалници,

и Моите раце без твоите се неколку

нескротливи трње во гроздови>

без тебе моите мисли се искушенија

подигање тубероза и венеење анасон.

Не знам какво ми е увото без твојот акцент,

ни кон кое бандера талкам без твојата ѕвезда,

а мојот глас без твоето лекување станува женски.

Ги бркам мирисите на твојот ветер

и заборавената слика на твоето стапало,

таа љубов започнува во тебе, а завршува во мене.

Мигел Хернандез ја напиша стихозбирката El rayo que no cesa (1936), со љубовни теми. Во овој сонет лирскиот говорник ги изразува своите чувства кон саканата личност, носталгична и далечна љубов. Целото ваше битие има смисла само ако личноста што ја сакате е присутна.

2. Те сакам, од Луис Чернуда

Те сакам.

Ти реков со ветрот,

играјќилирски говорник тажно го чека враќањето на својата сакана. Од песимистички тон е сигурен дека оваа личност нема да се врати, но сепак размислува за можноста за повторно обединување.

како мало животно во песок

или луто како напорен орган;

Со сонце ти кажав,

дека ги позлатува голите младешки тела

и се насмевнува во сите невини работи;

Ти кажав со облаците,

меланхолични чела што го држат небото,

бегалски таги;

Ви велам дека тоа го кажав со растенија,

лесни проѕирни суштества

кои се покриени со ненадејни руменила;

Ви кажав со вода,

<0 0>светлен живот кој прекрива позадина од сенка;

Ти кажав со страв,

Ти кажав со радост,

со досада, со страшни зборови.

Но ова не ми е доволно:

надвор од животот,

Сакам да ти кажам со смртта;

надвор од љубовта,

Сакам да ви кажам со заборав.

Без разлика на местото или оддалеченоста, секогаш е добро време да и изјавите вечна љубов на саканата личност. Во овие стихови на Чернуда, содржани во стихозбирката Los placeres prohibidos (1931), лирскиот говорник ги изразува своите чувства преку елементите на природата.

3. Газела на сеќавањето на љубовта, од Федерико Гарсија Лорка

Не го земај своето сеќавање.

Остави го сам во моите гради.

Треперење од бела цреша

во мачеништвото на јануари.

Ме дели од мртвите

ѕид од лоши соништа.

Јас давам тага на свеж крин

за срце од гипс.

Цела ноќ во овоштарникот

моите очикако две кучиња.

Цела ноќ јадат

отровни дуњи.

Понекогаш ветрот

е страшно лале.

Тоа е болно лале

зимската зора.

Ѕид од лоши соништа

ме дели од мртвите.

Тревата покрива во тишина

<0 0>сивата долина на твоето тело.

Со лакот на средбата

хемлакот расте.

Но, остави го своето сеќавање.<1

Остави го на мира во моите гради!

Сеќавањето на моментите живеени со саканата личност е секогаш присутно кај луѓето кои имаат врски на далечина.

Во постхумното дело Диван дел Тамарит (1940), од Гарсија Лорка, ги наоѓаме овие стихови каде лирскиот говорник ја пее невозможната љубов. Во овој случај саканиот е само во неговото сеќавање и лирскиот говорник бара да не му го одзема.

Можете да прочитате и: 7 суштински песни од Федерико Гарсија Лорка (анализирана)

4. Мислам на тебе, од José Batres Montúfar

Мислам на тебе, ти живееш во мојот ум

Исто така види: 17 авантуристички филмови кои не можете да ги пропуштите

сам, фиксиран, без примирје, во секое време,

иако таков еднаш рамнодушното лице

не дозволувај да се одрази на моето чело

пламенот што тивко ме проголтува.

Во мојата мрачна и цврста фантазија

твојот сјај мирна и чиста слика,

како зрак светлина што сонцето го испраќа

преку мрачен свод

до скршениот мермер на гробот.

Тивко, инертно, во ступордлабоко,

срцето ми зграпчува и отуѓува,

и таму во центарот вибрира умирајќи

кога меѓу суетната врева на светот

мелодијата на звучи твоето име.

Без борба, без желба и без жалење,

без треперење во слепо лудило,

без изговарање соло, благ акцент,

Ги бројам долгите ноќни часови

и мислам на тебе.

Постојат љубови кои тешко се забораваат, бидејќи нè придружуваат каде и да одиме. Во лирското дело на Гватемаланецот Хозе Батрес Монтуфар, ја наоѓаме оваа романтична поема, една од неговите најпознати композиции. Во него лирскиот говорник му се обраќа на својот љубовник, кого не може да го заборави и кој е присутен во секој момент, речиси дел од неговото битие.

5. Го пеам она што го сакаше, од Габриела Мистрал

Го пеам она што го сакаше, љубов моја,

во случај да се приближиш и да слушнеш, љубов моја,

во случај да сети се на светот што го живееше,

на зајдисонце пеам, моја сенка.

Не сакам да молчам, живот мој.

Како би ме најдел без моето верен плач?

Кој знак, кој ме прогласува за мој живот?

Јас сум истиот оној што беше твој, мојот живот. . сè уште се сеќавам на моето име.

Те чекам без рок или време.

Исто така види: Објаснети и анализирани 10 основни филмови на Дејвид Линч

Не плашете се од ноќ, магла или дожд.

Одете со или без патекапат.

Повикај ме каде си, душа моја,

и оди право кон мене, другар.

Сонетите на смртта (1914 ) ја направи позната Габриела Мистрал. Оваа композиција е дел од серијата песни што му овозможија да победи на книжевниот натпревар Juegos Florales de Santiago.

Лирскиот говорник и пее на личноста што ја сака, која не е физички присутна. Причината за нејзиното пеење не е ништо друго освен да го натера својот љубовник да и се врати со тоа што ќе ја препознае нејзината мелодија, која функционира како еден вид рута што води до повторно обединување.

Можете да видите и: 6 основни песни на Габриела Мистрал

6. Ме бакна многу, од Амадо Нерво

Многу ме бакнуваше, како да се плашеше

да не замине прерано... Неговата наклонетост беше

немирна, нервозен.

Не разбрав

такво трескавично брзање. Мојата груба намера

никогаш не сум видела многу далеку...

Таа имаше свест!

Таа мислеше дека терминот е краток,

дека ранетото едро Заради ударот со камшик

на ветрот веќе чекаше..., а во немирот

сакаше да ми ја остави душата во секоја прегратка,

да ставиме цела вечност во нејзините бакнежи.

Дури и личноста која најмногу ја сакаме да не е повеќе со нас, нема далечина што може да ја угаси нашата љубов кон неа. Секогаш е во нашето сеќавање.

Оваа песна е содржана во стихозбирката Неподвижната сакана (1920), објавена постхумно. Дело што се фокусиратема околу смртта. Во оваа композиција лирскиот говорник се сеќава на својата сакана, која изгледаше како да се збогуваше со него пред блискиот крај.

Можеби ве интересираат: 9 песни од Амадо Нерво што треба да ги знаете

<0 4>7. Поетот ја замолува љубовта да му пише, од Лорка

Љубов на утробата, да живее смртта,

џабе го чекам твојот пишан збор

и мислам , со цветот што вене,

дека ако живеам без мене сакам да те изгубам.

Воздухот е бесмртен. Инертниот камен

ниту ја познава сенката ниту ја избегнува.

На внатрешното срце не му треба

ледениот мед што го истура месечината.

Но, јас дали ќе претрпев. Ги скинав моите вени,

тигар и гулаб, на твојата половина

во дуел од каснувања и лилјани.

Наполни го моето лудило со зборови

или остави ме да живеам во мојата мирна

душевна ноќ засекогаш мрачна.

Во врските на далечина вообичаено е нервозно да се чека одговорот на другиот преку некој канал за комуникација, бидејќи тие не се физички присутна на истото место.

Оваа песна на Лорка, вклучена во стихозбирката Sonetos del amor oscuro , напишана во последните години, лирскиот говорник го изразува своето страдање чекајќи одговор од личноста која сака.

8. Сонував дека ме носиш, од Антонио Мачадо

Сонував дека ме носиш

по бела патека,

среде зелено поле,

кон синилото напланини,

кон сините планини,

мирно утро.

Ја почувствував твојата рака во мојата,

раката на твојот придружник,

гласот на твоето девојче во моето уво

како ново ѕвоно,

како девствено ѕвоно

на пролетна зора.

¡ Тие беа твои гласот и твојата рака,

во соништата, толку вистинито!…

Живеј, надевај се, кој знае

што голта земјата!

Кога има врска на далечина, љубовниците сакаат повторно да се сретнат. Во меѓувреме, сеќавањето на убавите времиња со саканата личност е единственото нешто што постои.

Во Campos de Castilla (1912), ја наоѓаме оваа песна со љубовна тема инспирирана од Леонор, починатиот на Антонио сопруга Мачадо. Во него, лирскиот говорник пресоздава сон, во кој неговата сакана го придружува.

Можете да прочитате: 21 најдобра песна од Антонио Мачадо (и нивните значења)

9. Ако ме заборавиш, од Пабло Неруда

Сакам да знаеш

едно.

Знаеш како е ова:

ако гледам

кристалната месечина, црвената гранка

на бавната есен во мојот прозорец,

ако допрам

покрај огнот

неопипливата пепел

или збрчканото тело од огревно дрво,

сè ме води кон тебе,

како сè што постои,

аромите, светлината, метали,

Тие беа мали чамци што пловат

кон твоите острови што ме чекаат.

Сега,

ако малку по малку престанеш да ме сакаш

Ќе престанам да те сакам малку по малку.

Ако одеднаш

Јасзаборавиш

не барај ме,

веќе ќе те заборавив.

Ако сметаш дека е долг и луд

ветрот на знамиња

Што се случува во мојот живот

а вие решите

да ме оставите на брегот

на срцето во кое имам корени,

помислете

дека тој ден,

во тоа време

ќе ги кренам рацете

и корените ќе ми излезат

да барате друга земја.

Но

ако секој ден,

секој час

чувствувате дека сте предодредени за мене

со немилосрдна сладост.

Ако секој ден цвет се издига

до твоите усни да ме побараш,

ох љубов моја, ох моја,

во мене сиот тој оган се повторува,

во ништо не е изгаснат или заборавен,

мојата љубов се храни со твојата љубов, сакана,

и додека како што живееш, ќе биде во твоите раце

без да ги оставиш моите.

Популарната фраза вели дека „далечината е заборав“. Во својата збирка песни Los versos del capitán (1952), чилеанскиот поет ја истражува темата на тајната љубов. Во овој состав љубовта живее благодарение на сеќавањето и сеќавањето. Ако чувството е возвратено од саканата, пламенот на љубовта ќе продолжи да гори.

Можеби ве интересира: 27-те најпопуларни песни на Пабло Неруда: 1923 до 1970 година

10. Се надевам, од Марио Бенедети

Те чекам кога ноќта ќе стане ден,

воздишки на надежи веќе изгубени.

Мислам дека нема да дојдеш, Знам,

Знам дека нема да дојдеш.

Знам дека далечината те боли,

Знам дека ноќите се повеќеладно,

Знам дека повеќе не си тука.

Мислам дека знам се за тебе.

Знам дека денот наеднаш се претвора во ноќ:

Знам дека сонуваш за мојата љубов, но не ја кажуваш,

Знам дека сум идиот кој те чека,

бидејќи знам дека нема да дојди.

Те чекам кога ќе погледнеме во небото на ноќта:

ти таму,

јас овде,

копнеж за тие денови

во кој бакнежот означи збогување,

можеби до крајот на животот.

Тажно е да се зборува вака.

Кога денот ќе се претвори во ноќ,

и Месечината го крие тоа сјајно сонце,

Се чувствувам осамено, знам;

Никогаш не сум знаел ништо толку многу во мојот живот,

Знам само дека се чувствувам многу осамено,

и дека не сум таму.

Се извинувам што се чувствувам вака,

никогаш не било мое намера да те навредам.

Никогаш не сонував да те сакам,

и да се чувствувам вака.

Воздухот ми истекува како вода во пустина.

Мојот живот е скратен затоа што те немам внатре.

Мојата надеж за живот си ти,

а јас не сум таму.

Зошто сум не е таму?, се прашуваш,

Зошто не се качив во тој автобус што ќе ме однесе до тебе?

Бидејќи светот што го живеам овде не ми дозволува да бидам таму. 1>

Бидејќи секоја вечер се измачувам себеси размислувајќи за тебе.

Зошто не те заборавам само?

Зошто едноставно не живеам вака?

Зошто не само...?

Заминувањето на саканата личност може да ја разбуди надежта за нивното враќање. Во оваа песна на уругвајскиот писател Бенедети, на

Melvin Henry

Мелвин Хенри е искусен писател и културен аналитичар кој навлегува во нијансите на општествените трендови, норми и вредности. Со остро око за детали и обемни истражувачки вештини, Мелвин нуди уникатни и проникливи перспективи за различни културни феномени кои влијаат на животите на луѓето на сложени начини. Како страствен патник и набљудувач на различни култури, неговата работа одразува длабоко разбирање и ценење на различноста и сложеноста на човечкото искуство. Без разлика дали го испитува влијанието на технологијата врз социјалната динамика или го истражува пресекот на расата, полот и моќта, пишувањето на Мелвин секогаш предизвикува размислување и интелектуално стимулирање. Преку неговиот блог Култура интерпретирана, анализирана и објаснета, Мелвин има за цел да инспирира критичко размислување и да поттикне значајни разговори за силите што го обликуваат нашиот свет.