7 љубовни приказни кои ќе ви го украдат срцето

Melvin Henry 14-06-2023
Melvin Henry

Се вели дека љубовта е моторот на постоењето и е една од најголемите теми на уметноста низ вековите. Подолу се прикажани приказни кои ги прикажуваат различните аспекти што може да ги има. Така, можете да најдете љубов која ослободува, осудува или мачи.

  • Одмаздата - Емилија Пардо Базан
  • На нејзиниот мајчин јазик - Пиа Барос
  • Снежната бура - Александар Пушкин
  • Ноќта на грдите - Марио Бенедети

1. Одмаздата - Емилија Пардо Базан

Трифон Лилиоза е роден закржлавен и деформиран, а ја имал несреќата да не умре во детството. Со текот на годините, неговата грдотија растеше повеќе од неговото тело и се разви неговата запалива имагинација, неговата возвишена самопочит и неговиот нервен темперамент како уметник и амбициозен човек. На петнаесет години, Трифо, без мајка од лулка, не слушнал љубезен збор; наместо тоа, тој претрпе безброј пресврти, трпеше континуирано потсмев и презир, и го доби прекарот Изрод ; На седумнаесет години побегнал од дома и, искористувајќи го она малку што знаел за музиката, се пријавил за мурга, подоцна оркестар. Неговиот брз напредок му го отвори рајот: се надеваше дека ќе стане брилијантен композитор, Вебер, Лист. Тој ја гаташе во сета нејзина полнота величественоста на славата и веќе се виде како славен, аплаудиран, го заборави својот деформитет, сокриен и покриен со сноп балсамикозастрашувачки наркотик, но тој сакаше само кафе и цигари и да ја лиже на својот мајчин јазик, ништо повеќе.

Повторно ги крена рамениците, поразен, ѕиркајќи длабоко во очите на девојката додека таа ги разгледуваше еден по еден оние вознемирени звуци, нејзините рацете висат на нејзините страни, нејзината невооружена чилеанска картографија.

Тогаш таа на звучен шпански рече:

Мојата соба е во близина...и јас пијам кафе .

<0 0>Пија Барос (Чиле, 1956) ја посвети својата работа на политичката посветеност, важноста на меморијата и визијата на литературата како форма на отпор кон преовладувачката моќ.

„На неговиот мајчин јазик“ ги истражува реалноста што ја доживеале многу прогонети кои за време на воената диктатура во Чиле морале да одат да живеат во далечни места со непознати јазици. Приказната е раскажана од перспектива на еден млад човек кој нема многу да се надева во овие услови, додека не здогледа жена на улица која веднаш го освојува.

Приказната завршува со тресок . Ова генерира не само хумор , туку функционира и како животна лекција , бидејќи авторот се чини дека потврдува дека и покрај непријатностите, не треба да престанете да го пробувате она по што копнеете .

3. Blizzard - Александар Пушкин

На крајот на 1811 година, незаборавно време за сите нас, добрата Гаврила Гаврилович Р.Тој беше познат низ покраината по неговото гостопримство и добро срце; неговите соседи одеа во неговата куќа да јадат, да пијат, да играат пет копеци со неговата сопруга во Бостон ; а некои да ја видат својата ќерка Марија Гавриловна, висока, бледа девојка од седумнаесет години. Таа се сметаше за добар натпревар и многумина ја посакуваа за себе или за своите деца. Предметот што го избрала неговата љубов бил сиромашен војнички поручник, кој бил на одмор во неговиот град. Како што може да се претпостави, и младиот човек бил проголтан од истата страст, но родителите на неговата сакана, забележувајќи ја оваа меѓусебна склоност, ѝ забраниле на ќерката дури и да размислува за него и го примиле полошо од службеник во пензија.

Нашите љубовници си пишуваа и се гледаа сами секој ден, во боровата шума или до старата капела. Таму се заколнаа на вечна љубов, ја оплакуваа својата судбина и смислуваа најразновидни планови. Така, пишувајќи и зборувајќи, тие дошле (сосема природно) до следното размислување: ако не можеме да дишеме еден без друг, а волјата на нашите сурови родители се спротивставува на нашата среќа, како да ја избегнеме оваа пречка? Нормално, оваа среќна идеја најпрво му текна на младиот човек, но ја воодушеви романтичната имагинација на Марија Гавриловна без мерка.

Дојде време.зимата и состаноците завршија; преписката тогаш станала уште почеста. Владимир Николаевич во секое писмо ја молеше да се остави во неговите раце, да се омажи во тајност, да се скрие некое време, а потоа да се фрли пред нозете на нејзините родители, кои, нормално, ќе бидат трогнати од нејзината херојска постојаност и несреќа. и не можеше да им каже ништо друго освен „Деца, дојдете во нашите прегратки“.

Марија Гавриловна долго се двоумеше; бројни планови за бегство беа одбиени. Конечно прифати: договорениот ден мораше да се пензионира без вечера во својата соба под изговор за силна главоболка. Во заговорот учествувала и нејзината слугинка, заедно морале да излезат во градината низ задната врата, надвор ќе нашле подготвена санка, ќе се качат и ќе одат директно во црквата Жадрино, град кој бил на пет верта од Ненарадово. , каде што Владимир ќе ги чекаше..

Во пресрет на одлучувачкиот ден Марија Гавриловна не спиеше цела ноќ; се спакувала, си ги спакувала алиштата и напишала долго писмо до една нејзина пријателка, многу сентиментална млада дама, а уште едно до нејзините родители. Тој ги напушти со најтрогателни изрази, го оправда своето однесување поради неодоливата сила на неговата страст и заврши велејќи дека најсреќниот момент во својот живот ќе го смета за оној во кој е благословен.дозволи да се фрли пред нозете на своите најмили родители. Откако го запечатил писмото со печат од Тула, на кој биле прикажани две запалени срца со натпис на случајот, тој легнал на својот кревет непосредно пред зори и успеал да дреме; но сепак ја будеа во секој момент страшни кошмари. Замислила дека токму додека се качувала на санката за да оди во црква, татко ѝ ја запрел, ја влечел низ снегот со огромна брзина и ја фрлил во црна катакомба без дно... и таа паднала со снегот. преплавено срце; или наеднаш го виде Владимир како лежи во снегот, блед и крвав. Умирајќи, ја молел со пискав глас да се омажи за него што поскоро... Овие и други застрашувачки и апсурдни визии се случиле пред неговите очи. Кога стана, побледа од вообичаено, имаше вистинска главоболка. Родителите го забележале неговиот немир; нејзината нежна грижа и непрестајните прашања: што е работата, Маша, да не си болна, Маша?, ја искина душата. Се обидуваше да ги смири и да изгледа среќно, но не можеше. Ноќта дојде. На срцето му натежнуваше помислата дека ова е последен пат да го помине денот со семејството. Таа се чувствуваше повеќе мртва отколку жива; тивко се прости од сите луѓе, со сите предмети што ја опкружуваа.

Тие послужија вечера; нејзиното срце чукаше. Со гласТреперејќи, таа објави дека не и е желба да вечера и се поздрави со родителите. Ја бакнаа и, како и обично, ја благословија: Маша едвај успеа да ги задржи солзите. Откако влегол во својата соба, паднал во фотелја и почнал да плаче. Девојката се обидуваше да ја убеди да се смири и расположи. Сè беше подготвено. За половина час Маша засекогаш ќе ја напушти куќата на нејзините родители, нејзината соба, нејзиниот мирен самец... Надвор имаше снежна бура; ветрот завиваше, ролетните се тресеа и тропаа; сè му изгледало како закана и лош знак. Наскоро во куќата завладеа тишина, сите спиеја. Маша се завитка во шал, облече зимско палто, ја грабна нејзината кутија за накит и излезе од задната врата. Девојката ја следеше носејќи ги двете снопови. Слегоа во градината. Снежната бура не стивнуваше; ветрот им дуваше во лицата, како да се обидуваше да ја запре виновна девојка. Едвај стигнаа до работ на градината. По пат веќе ги чекаше санката. Коњите, замрзнати од студ, не можеа да останат мирни; Кочијашот на Владимир се оттргна од столбовите, борејќи се да ги задржи. Им помогна на младата жена и нејзината слугинка да се сместат и да ги стават сноповите и кутијата за накит, ги зеде уздите и коњите одлетаа. Но, да ја оставиме младата жена во рацете на судбината и уметноста наТерешка, кочија, и да се вратиме кај нашиот млад љубовник

Владимир не застана цел ден. Утрото отиде да го види свештеникот од Жадрино, кого со голема тешкотија успеа да го убеди; потоа отишол да бара сведоци меѓу земјопоседниците на местото. Првиот што го посетил е Дравин, четириесетгодишен пензиониран баглер, кој со задоволство го прифатил: уверувал дека авантурата го потсетува на минатите времиња и на лудоријата на хусарите. Го убеди Владимир да остане на ручек кај него, уверувајќи го дека нема да има проблем со другите двајца сведоци. Секако, веднаш по ручекот, се појави геодетот Шмит, човек со мустаќи и спарси, и син на полициски капетан, момче од шеснаесет години, кое штотуку им се придружи на уланите. Тие не само што го прифатија предлогот на Владимир, туку му се заколнаа дека се подготвени да ги жртвуваат своите животи за него. Владимир, возбуден, ги прегрна и отиде дома да се подготви.

Беше долго по стемнувањето. Му нареди на Терешка, на која и беше доверена, да ја однесе својата тројка во Ненарадово и му даде строги и детални упатства: за него организираше да му подготват мала санка од еден коњ, а тој сам, без кочија, маршираше до Жадрино. каде што и тој требаше да пристигне.Марија Гавриловна два часа подоцна. Добро го знаев патот и знаев дека нема да потрае повеќе од дваесет минути.

Но штомВладимир излегол од селото и се нашол во полето, ветерот се крена и пушти снежна бура толку силна што едвај му дозволи да види нешто. Во еден миг снегот го покри патот; околината исчезна во облачна и жолтеникава темнина, скршена само од бели снегулки; небото се приклучи на земјата. Владимир открил дека е на средината на полето и залудно се обидувал да се врати на патот: коњот слепо гази и секој момент налетувал на снежна наноси или на дното на дупката; санката постојано се превртуваше. Владимир со сите средства се трудеше да не го изгуби својот ориентир. Но, тој сè уште не можеше да ја види шумата Жадрино, иако му се чинеше дека напредува повеќе од половина час. Поминаа уште десет минути; шумата сè уште не се појави. Владимир минуваше поле прекрстено со длабоки клисури. Снежната бура не стивнува и небото не се расчисти. Коњот почна да се заморува, а Владимир капеше пот и покрај тоа што тонеше до половината во снег на секој чекор.

Конечно мораше да прифати дека го изгубил патот. Застана: почна да размислува, да се сеќава, да шпекулира и дојде до заклучок дека треба да сврти десно. Се упати надесно. Коњот едвај се движеше. Тој веќе беше на пат повеќе од еден час. Жадрино мораше да биде блиску. Но, колку и да напредуваше теренот, тој никогаш не заврши. Сите околу него беаснежни наноси и клисури; санката постојано се превртуваше, а Владимир ја креваше. Времето помина; Владимир почна да се грижи. Најпосле виде црна дамка на едната страна. Тој се упати кон неа. Кога се приближи виде дека е шума. Слава на Бога, помисли тој, речиси таму. Го следеше работ на шумата, надевајќи се дека веднаш ќе ја најде патеката што ја знаеше или ќе ја заобиколи: од другата страна беше Жадрино. Набргу го најде патот и влезе во темнината на зимските соголени дрвја. Таму ветрот повеќе не можеше да биде ураган; патот беше мазен; коњот се развесели и Владимир се смири.

Но тој продолжи да напредува и Жадрино не се гледаше; шумата како да нема крај. Владимир со ужас сфатил дека влегол во непозната шума. Го облеа очајот. Тој го камшикуваше коњот; кутрото животно почна да кас, но набрзо се сопна и по четвртина час повторно одеше, наспроти сите напори на несреќниот Владимир.

Малку по малку дрвјата почнаа да светнуваат и Владимир излезе од шумата: Жадрино не се виде. Сигурно било блиску до полноќ. Тој пукна во солзи и продолжи без цел. Невремето се смируваше, облаците се растураа, пред неговите очи се протегаше рамнина покриена со брановиден бел тепих. Ноќта беше сосема јасна. Во далечината виде едно селосо четири или пет куќи. Владимир тргна кон неа. Скокна од санката до првата исба, истрча до прозорецот и почна да вика. Неколку минути подоцна, дрвениот капак беше подигнат и еден старец ја исфрли белата брада.

—Што сакаш?

—Далеку ли е Жадрино?

— Што сакате? коса и стоеше неподвижен, како човек осуден на смрт.

—Од каде си? праша старецот. Владимир немаше сила да одговори. праша тој.

„Ќе имаме коњи! — одговори старецот.

— А некој да ми го покаже патот? Ќе му платам што сака.

„Чекај“, рече човекот, спуштајќи ја ролетната, „Ти го испраќам син ми, тој ќе те земе.“

Владимир чекаше. Пред да помине една минута, тој повторно се јави. Се отвори ролетната, се појави брадата.

—Што сакаш?

—Каде е твојот син?

—Сега излегува, ги облекува чевлите. Што има, ладно ли ти е? Влези ако сакаш.

— Ти благодарам, но подобро прати го синот кај мене што е можно поскоро.

Вратата чкрипе и излезе момче со палка; почна да оди, понекогаш укажувајќи, други да ја бараат патеката што беше покриена со снег.

— Колку е часот? праша Владимир.

— Веднаш ќе се раздени.- одговори момчето. Владимир веќе не кажа ни збор.

Веќе беше бел ден и петлите кукаа кога стигнаа до Жадрино. Црквата беше затворена. Владимир го плати својот водич и отиде во куќата на свештеникот. Неговата тројка не беше во дворот. Какви вести го чекаа!

Но, да се вратиме кај нашите добри земјопоседници во Ненарадово и да видиме што ќе се случи таму.

Па, ништо.

Старите станаа и отидоа до дневната соба. Гаврила Гаврилович беше облечена во нејзината ноќна капа и фланелна јакна, а Прасковија Петровна облечена во ватиран фустан. Самоварот го донесоа, а Гаврила Гаврилович испрати девојка да ја праша Марија Гавриловна како се чувствува и како спиела. Девојката се вратила велејќи дека госпоѓата лошо спиела, но дека сега се чувствува подобро и дека наскоро ќе дојде во собата. Навистина, вратата се отвори и влезе Марија Гавриловна, поздравувајќи ги родителите.

—Каква ти е главата, Маша? праша Гаврила Гаврилович.

„Подобро тато.

„Мора да е поради шпоретот“, рече Прасковја Петровна.

„Можно е, мамо“, Маша одговори.

Денот помина нормално, но вечерта Маша повторно се чувствуваше лошо. Тие испратија во градот во потрага по докторот. Дошол доцна и го затекнал пациентот во делириум. Плен на интензивна треска, кутриот пациент поминал две недели на работ од гробот.

Никој во куќата не бил свесен за обидот за бегство. Буквите што беаловорики. Машкост - може ли така да се наречат триесет години напор? - ги растури овие химери на младоста. Трифон Лилиоза мораше да се убеди себеси дека тој е еден од многуте повикани и неизбрани; од оние кои ја гледаат ветената земја толку блиску, но никогаш не стапнале на нејзините цветни долини. Губењето на таквите илузии ја остава душата многу црна, многу улцерирана, многу отровна. Кога Трифун се откажал никогаш да не биде учител по музика дома, тој имал напад на жолтица толку суров што жолчката му се прелеала дури и од неговите жолтеникави очи. , одличен учител, но затоа што неговиот смешен изглед и подгрбавени ги уверуваа неговите родители. Која млада дама, дури ни највпечатлива, би била во опасност со тој макак, чија големина беше вазна; чии раце, непропорционални, изгледаа, додека талкаа по клучевите, бледи пајаци до половина згмечени? И тој без никаков двоум си го измати тоа во лице кога го повика да ја научи ќерка си да пее и пијано, мајката на прекрасната Марија Вега. Само субјект „како него“ би дозволил да пристапи на ваква наивна и сентиментална девојка. Колку повеќе невиност во суштествата, толку поголема претпазливост и претпазливост кај мајките!

Сепак, искреноста на госпоѓата не беше претпазлива, а уште помалку деликатна и добротворна. Никој не треба да биде капката вода што го правинапишано еден ден пред да изгорат; девојката никому ништо не рече, плашејќи се од гневот на своите господари. Свештеникот, пензионираниот баглер, геодетот со мустаќи и малиот ухлан беа дискретни и со добра причина. Кочијарот Терешка никогаш не зборувал, дури и кога бил пијан. На овој начин тајната се чувала меѓу повеќе од половина дузина заговорници. И покрај сè, самата Марија Гавриловна беше таа што постојано го откриваше во нејзиниот делириум. Но, бидејќи нејзините зборови немаа врска со ништо, нејзината мајка, која не го напушташе креветот, можеше само да разбере дека Маша е лудо вљубена во Владимир и дека љубовта сигурно е причина за нејзината болест. Таа побара совет од сопругот и некои соседи и на крајот сите едногласно се согласија дека оваа љубов мора да биде судбина на Марија Гавриловна и дека што и да прават, не можат да се борат против судбината; дека е подобро сиромашно, но чесно; дека со пари не се купува среќа и други слични работи. Неверојатно е колку можат да бидат корисни самобендисаните поговорки кога не можеме да смислиме ништо за да се оправдаме.

Во меѓувреме, младата жена почна да се подобрува. Владимир долго време не беше виден во куќата на Гаврила Гаврилович, исплашен како што беше од вообичаениот прием што го доби. Решиле да го испратат за да ја објави неочекуваната среќа: родителите се согласиле на бракот. но што бешеизненадувањето на земјопоседниците на Нанарадово кога добија полувознемирено писмо како одговор на нивната покана. Владимир ги уверил дека никогаш повеќе нема да стапне во неговата куќа и побарал да го заборават бедот чија единствена надеж е смртта. Неколку дена подоцна дознале дека Владимир се приклучил на војската. Годината беше 1812.

Им требаше долго време да и кажат на Маша, која закрепнуваше. Таа никогаш не го спомна Владимир. По неколку месеци, наоѓајќи го името на Владимир во списокот на оние кои се истакнале и биле ранети во Бородино, тој се онесвестил, а сите се плашеле дека повторно ќе се повтори. Но, фала богу, несвестицата немаше никакви последици.

Нејзе и се случи уште една несреќа: почина Гаврила Гаврилович, оставајќи го нејзиниот наследник на неговите имоти. Наследството не ја утеши; тој искрено ја сподели тагата на кутрата Прасковја Петровна и ѝ се заколна дека никогаш нема да се раздели со неа; и двајцата го напуштија Ненарадово, местото на тажните спомени, и се преселија на нивниот имот во ***.

Бројни додворувачи ја опкружија богатата и шармантна млада жена, но таа на никој од нив не даде надеж. Кога мајка ѝ се обидувала да ја убеди да избере партнер, Марија Гавриловна се тресела со главата и изгледала замислено. Владимир веќе не постоеше: тој почина во Москва во пресрет на француското влегување. неговото сеќавање бешесвето за Маша; барем чуваше сè што можеше да ја потсети на него: книгите што ги читаше, неговите цртежи, белешките и песните што ги препишуваше за неа. Соседите, дознавајќи за тоа, се зачудија од нејзината постојаност и со голема љубопитност го чекаа јунакот кој беше повикан да ја победи тажната верност на таа девствена Артемида.

Во меѓувреме војната заврши славно. Нашите полкови се враќаа од странство. Народот истрча да ги прими. Музичарите свиреа песни вратени од војната: Vive Henri Quatre , тиролски валцери и арии од Joconde . Офицерите, кои отишле во кампањата како тинејџери, се вратиле исончани од ветровите на илјада битки и покриени со крстови. Војниците радосно разговараа меѓу себе, мешајќи германски и француски зборови. Незаборавни времиња! Времиња на ентузијазам и слава! Како руските срца чукаат на зборот „татковина“! Колку беа слатки солзите од средбата! Со какво едногласност ги споивме чувствата на национална гордост и љубов кон суверенот! А за него каков момент!

Жените, Русинките, беа восхитувачки. Неговата вообичаена свежина исчезна; нивниот ентузијазам беше навистина опоен кога, откако ги примија победниците, извикаа: „Да живее!“

И ги фрлија своите мали капи во воздух [реченицата е преземена директно од Несреќата наto have wit од Aleksandr Griboyédou, 1795-1829].

Кој офицер од тоа време не би признал дека ја добил најдобрата награда од Русинка?...

Во Во тие светли денови Марија Гавриловна живееше со својата мајка во провинцијата *** и не можеше да види како двата главни града го прославија враќањето на војската. Но, во провинциите и во градовите ентузијазмот беше можеби уште поголем. Појавата на офицер му гарантираше вистински триумф; секој љубовник облечен во фрак немаше многу работа покрај неа.

Рековме дека Марија Гавриловна, и покрај нејзината студенило, беше опкружена со додворувачи. Но, сите мораа да се тргнат настрана кога Бурмин се појави во неговиот замок, полковник на хусарите, ранет во војна, со наредбата на Свети Ѓорѓи во реверот и интересна бледило , како што користеа девојките на светот. да се каже.место. Имаше околу дваесет и шест години. Тој беше дојден да ги помине празниците на својот имот, во близина на селото Марија Гавриловна. Марија Гавриловна се однесуваше со него сосема поинаку. Пред него исчезна нејзиниот отсутен став и Маша се осветли. Не може да се каже дека флертувала со него, но ако поетот треба да го процени нејзиното однесување, тој би рекол:

Seamor non è, che dunque...?

[„ Ако не е љубов, што е тоа? ,навистина многу убав млад човек. Таа имаше токму таква интелигенција што ја сакаат жените: резервирана и внимателна интелигенција, без преправање и со невнимателна иронија. Неговото однесување со Марија Гавриловна беше природно и спонтано; но нејзините очи и нејзината душа беа зад што и да каже или направи. Изгледаше дека има тивок и скромен карактер, но луѓето тврдеа дека порано бил див плејбој, што воопшто не му наштетило според мислењето на Марија Гавриловна, која (како и сите млади дами) спремно му ги простила шегите што ги играл. тие открија храбар и страстен карактер.

Но, што повеќе... (повеќе од нејзината сладост, повеќе од нејзиниот пријатен разговор, повеќе од нејзината интересна бледило, повеќе од нејзината преврзана рака) што најмногу ја разбуди нејзината љубопитност и неговата имагинација беше тишината на младиот хусар. Таа не можеше да не забележи колку му се допаѓа на младиот човек; Сигурно и тој, човек од светот и интелигентен, забележал дека таа го разликува од останатите: како е можно тогаш таа сè уште да не го видела пред нејзините нозе или да не ја слушнала нејзината изјава за љубов? Што го спречуваше? Дали беше тоа срамежливост, неразделно од вистинската љубов, гордоста или флертувањето на лукаво момче? Ова беше мистеријата. Откако многу размислувал за тоа, одлучил декаСрамежливоста беше единствената можна причина и таа реши да го охрабри со ново внимание, дури и со нежност доколку околностите дозволуваат. Очекувајќи необичен исход, тој со нетрпение го чекаше моментот на романтичната изјава. Тајната, без оглед на нејзината природа, е неподнослива за женското срце. Неговите стратегии го имаа посакуваниот ефект; барем Бурмин изгледаше толку длабоко меланхолично, а неговите црни очи беа вперени во Марија Гавриловна со таков жар што решавачкиот момент изгледаше неизбежен. Соседите зборуваа за свадбата како завршена работа, а на добрата Прасковија Петровна и беше мило што нејзината ќерка конечно го најде натпреварот што го заслужува.

Еден ден, додека старицата играше пасијанс во Бурмин, влезе во живо соба и веднаш ја побара Марија Гавриловна.

„Таа е во градината“, одговорила старицата, „ти оди таму, јас ќе останам овде да те чекам.

Бурмин замина и старицата си замина. Тој се прекрсти мислејќи: „Можеби денес сè ќе се среди.“

Бурмин ја најде Марија Гавриловна покрај езерцето, под врба, со книга во раката и облечена во бело, како вистинска романска хероина. Откако одговорила на првите прашања, Марија Гавриловна намерно дозволила разговорот да згасне, со што го зголемила меѓусебниот срам, така што тој можел да се реши само соненадејна и одлучна изјава. Така се случи: Бурмин, сфаќајќи ја тешкотијата на ситуацијата, објави дека долго време барал можност да и го отвори срцето и побарал минута внимание. Марија Гавриловна ја затвори книгата и ги спушти очите во знак на согласност.

„Ја сакам“, рече Бурмин, „Ја сакам страсно... (Марија Гавриловна, вцрвенета, уште повеќе ја спушти главата) . Јас постапив непромислено, препуштајќи се на една слатка навика, навиката да ја гледам и слушам секој ден... (Марија Гавриловна се присети на првото писмо од Св. Преукс). Доцна е да се спротивставам на мојата судбина; Неговиот спомен, неговиот вкусен и неспоредлив лик, отсега ќе биде мачење и радост на мојот живот; но прво морам да исполнам болна должност, да откријам ужасна тајна и да создадам непремостлива бариера меѓу нас...

„Таа бариера отсекогаш постоела“, остро го прекина Марија Гавриловна, „Никогаш не би можела да му бидам жена .

„Знам дека сакаше“, одговори таа со низок глас, „но смрт и три години страдање... Драга, сакана Марија Гавриловна! Не се обидувам да се лишам од последна утеха; идејата дека можеш да се согласиш да ме израдуваш, ако... ќути, побогу, не кажувај ништо. Ме тера да страдам. Да, знам, чувствувам дека може да биде мое, но јас сум најнесреќното суштество... мажена сум!

Марија Гавриловна го погледна изненадено.

„Јас сум оженет“, продолжи тој.Бурмин—, во брак сум повеќе од три години, иако не знам која е мојата сопруга, ниту каде е, ниту дали некогаш ќе ја запознаам.

—Што велиш ? - извика Марија Гавриловна. Колку чудно! Продолжи, ќе ти кажам нешто подоцна... но продолжи, те молам.

—На почетокот на 1812 година — рече Бурмин— Бев на патување, многу брзав да стигнам до Вилна, каде што беше нашиот полк. Една ноќ, кога стигнав на пошта, наредив веднаш да се подготват коњите, кога одеднаш се појави страшна снежна бура; поштарот и кочијашите ме советуваа да останам. Ги слушав, но ме обзеде необјаснив немир; Ми се чинеше дека некој ме турка. Снежната бура продолжи; Не издржав повеќе, наредив да се подготват коњите и се фрлив во бурата. Кочијарот претпочиташе да оди покрај реката, која требаше да ни го скрати патувањето за најмалку три верса. Бидејќи брегот на реката беше покриен со снег, кочијарот не можеше да го најде местото каде што се спои со патот и се најдовме на непознато место. Бурата не стивнуваше; Видов светло и ни наредив да одиме до него. Пристигнуваме во едно село; во дрвената црква имаше светлина. Црквата беше отворена, имаше неколку санки надвор од портата и луѓе во атриумот.

“—Вака! Еве! викнаа неколку гласови. Му реков на кочијашотпоблиску.

„—Боже мој!, како доцни толку? некој ми рече. Невестата се онесвести, попот не знае што да прави; требаше да се вратиме. Дојдете веднаш.

„Без збор скокнав од санката и влегов во црквата, слабо осветлен од две-три свеќи. Во темен агол имаше една млада жена која седеше на клупата; друг си ги триеше слепоочниците.

„Фала му на Бога“, рече вториот, „конечно дојде. За малку ќе ја убиеше младата дама.

„Ми пријде еден стар свештеник и ме праша:

“—Дали сакаш да почнеме?

“—Почни, татко— Му реков расеан. Ја кренаа младата жена. Ми се чинеше грациозно... каква неразбирлива и неоправдана несериозност! Застанав до неа пред олтарот; попот побрза; тројца мажи и девојката го поддржувале девојчето и се грижеле само за неа. Не се омажија.

„-Бакнете се“, ни рекоа. Мојата сопруга го сврте бледото лице кон мене. Сакав да ја бакнам... Таа викна:

„—А, не е тој! - и падна бесмислен. Сведоците ме погледнаа преплашено. Се свртев, ја напуштив црквата без да наидам на препреки, скокнав на кибитката [покриена санка] и викам: Ајде да одиме!“

— Боже мој! - извика Марија Гавриловна. И не знаеш што се случи со твојата кутра жена? Не се сеќавам од кој пост дојдов. Во тој момент дадовтолку мала важност за мојата криминална злоба што кога се оддалечив од црквата заспав и не се разбудив до следното утро, веќе во трет пост. Слугата што ме придружуваше почина во походот, па не можам ни да се надевам дека ќе ја најдам жената на која изиграв толку сурова шега и која сега се одмазди толку сурова.

„Боже мој, Боже мој ! рече Марија Гавриловна, "тогаш беше ти!" Не ме препознавате?

Бурмин побледе... и му се фрли пред нозете...

Александар Пушкин (1799 - 1837) се смета за татко на модерната руска литература. Иако е забележан како поет, тој исто така пишувал драми и романи.

The Blizzard е приказна во романтичен стил која користи заплеткувања за комичен ефект . Така, преку хумор и иронија, тој прави портрет на Русија во тоа време каде позицијата и парите биле од огромно значење во љубовните врски.

И покрај тоа, тој Она што преовладува во приказната е комедија, затоа што вљубените сфаќаат дека „грешката“ од минатото ги довела до идната среќа.

4. Ноќта на грдите - Марио Бенедети

И двајцата сме грди. Ниту вулгарно грдо. Таа има вдлабнат образ. Од осум, кога беше опериран. Мојата одвратна трага во близина на устата доаѓа од злобна изгореница, која се случи на почетокот на мојатачаша горчина, и колку и да е бедот убеден во својата беда, тешко е да му ја фрлиш в лице. Невнимателната дама несомнено мислеше дека Трифун, гледајќи се себеси во огледало, добро ќе знае дека е чудовиште; и, секако, Трифун, се погледна себеси и го знаеше неговото тажно лице; па и покрај тоа, тој беше повреден, како што боли кукавичката навреда, од фразата што го исклучи од бројот на мажи; и истата вечер, вртејќи се во својот ладен кревет, гризејќи ги чаршафите со бес, решила меѓу себе: „Овој ќе плати за сите; ова ќе биде мојата одмазда. Будалата на мајката, која само го погледна моето тело, не знае дека со духот може да се заведат жени кои имаат и дух!».

Следниот ден започнаа лекциите на Марија, која беше Навистина, небесно девојче, фино и мрзливо како бела роза, од оние за кои здивот воздух е доволен да вене. Трифо, навикнат да ги задушува своите ученици кога го видоа за прв пат, забележа дека Марија, напротив, го гледа со бескрајно сожалување, а сожалувањето на девојката, наместо да го придвижи, ја зајакна неговата непопустлива резолуција. Многу ѝ беше лесно да забележи дека новиот ученик поседува деликатна душа, извонредна чувствителност и дека музиката остави длабок впечаток врз неа, нејзините сини очи се навлажнуваа во меланхоличните страници, додека страсните мелодии ѝ го забрзаа здивот. Наадолесценција.

Ниту може да се каже дека имаме нежни очи, таков светилник на оправдување со кој понекогаш ужасните се доближуваат до убавината. Воопшто не. И нејзините и моите се очи на огорченост, кои само ја отсликуваат малата или никаква резигнација со која се соочуваме со нашата несреќа. Можеби тоа не зближи. Можеби го обедини не најсоодветниот збор. Мислам на немилосрдната омраза што секој од нас ја чувствува кон своето лице.

Се сретнавме на влезот од киното, во редици за да видиме кои било двајца убави мажи на екранот. Таму за прв пат се испитувавме без сочувство, но со нејасна солидарност; Таму ги регистриравме, веќе од прв поглед, нашите соодветни осамености. Во редот беа сите во парови, но беа и вистински парови: сопрузи, дечковци, љубовници, баби и дедовци, кој знае. Секој - рака или рака - имаше по некој. Само јас и таа имавме опуштени и напнати раце.

Внимателно, дрско, без љубопитност се гледавме во грдотијата на едни со други. Ја трагав пукнатината на нејзината јаболчница со гаранција за самодоверба што ми ја даде мојот згрчен образ. Таа не поцрвене. Ми се допадна што беше тешко, што ми ја врати проверката со внимателен поглед на мазната, сјајна, безбрада област на мојата стара изгореница.

Конечно влеговме внатре. НасСедиме во различни редови, но еден до друг. Таа не можеше да ме погледне, но јас, дури и при слабо светло, можев да го забележам нејзиниот тил од руса коса, нејзиното добро формирано свежо уво. Тоа беше увото на неговата нормална страна.

Час и четириесет минути се восхитувавме на соодветните убавини на грубиот јунак и меката хероина. Барем јас отсекогаш сум можел да и се восхитувам на убавината. Непријателството го задржувам за моето лице, а понекогаш и за Бога. И за лицата на други грди, на други страшила. Можеби треба да се сожалувам, но не можам. Вистината е дека тие се како огледала. Понекогаш се прашувам каква судбина би имал митот ако Нарцис имаше потонат јаболчница, или киселина го изгореше неговиот образ, или му недостасуваше половина нос или имаше шев преку челото.

Ја чекав до излезот. Одев неколку метри до неа, а потоа зборував со неа. Кога застана и ме погледна, имав впечаток дека се двоуми. Ја поканив да разговараме малку во кафуле или слаткарница. Одеднаш прифати.

Слаткарницата беше полна, но во тој момент беше испразнета маса. Како што поминувавме меѓу луѓето, знаците, гестовите на зачуденост останаа зад нас. Моите антени се специјално обучени да ја доловат таа болна љубопитност, тој несвесен садизам на оние кои имаат обично, чудесно симетрично лице. Но, овој пат тоа не беше ни потребномојата извежбана интуиција, бидејќи моите уши беа доволни да регистрираат шумови, кашлања, лажни грла. Одвратното и изолирано лице очигледно има свој интерес; но две грдости заедно сочинуваат сами по себе поголем спектакл, малку помалку од координиран; нешто што треба да се гледа во друштво, заедно со еден (или еден) од оние згодни луѓе со кои светот заслужува да се сподели.

Седнавме, нарачавме два сладоледи, а таа имаше храброст (и тоа ми се допадна) да го извади нејзиното мало огледало од чантата и да и ја среди косата. Нејзината убава коса.

„Што мисли?“ прашав.

Таа го остави огледалото и се насмевна. Јамата на образите ја промени формата.

Исто така види: Раскажувачкото срце: резиме и анализа на приказната

„Обично“, рече тој. „Такви за кои“.

Разговаравме долго време. После час и половина моравме да нарачаме две кафиња за да го оправдаме долгиот престој. Одеднаш сфатив дека и таа и јас зборуваме со толку повредливо директност што се закануваше да ја надмине искреноста и да стане речиси еквивалент на лицемерие. Решив да се фрлам внатре.

„Се чувствуваш исклучено од светот, нели?“

„Да“, рече таа, сè уште гледајќи во мене.

„Се восхитуваш на убавото, на нормалните. Би сакал да имаш лице избалансирано како онаа девојка од десната страна, и покрај тоа што си интелигентна, а таа, судејќи според нејзината смеа, безнадежно глупава.“

„Да.“

За прв пат не можешедржете ми го погледот.

„И јас би го сакал тоа. Но, постои шанса, знаеш, јас и ти да дојдеме до нешто.“

„Нешто како што? Или само да се разберете. Наречете го како што сакате, но има шанса.“

Таа се намурти. Не сакав да зачнам надеж.

„Вети дека нема да ме земеш за орев.“

„Ветувам.“

„Можноста е да влезеш во ноќта. Во цела ноќ Во целосна темнина. Дали ме разбираш?“

„Не.“

„Треба да ме разбереш! Целосна темнина. Каде не ме гледаш, каде не те гледам јас тебе. Нејзиното тело е слатко, не го знаевте ли тоа?“

Таа поцрвене, а расцепот на нејзиниот образ наеднаш стана скарлет.

„Живеам сам, во стан, а блиску е од.”

Ја подигна главата и сега ме погледна чудејќи се, прашувајќи се за мене, очајно обидувајќи се да постави дијагноза.

„Ајде“, рече тој. 1>

2

Не само што го исклучив светлото, туку ја затворив и двојната завеса. Покрај мене дишеше. И тоа не беше тешко дишење. Таа не сакаше да и помогнам да се соблече

Не можев да видам ништо, ништо. Но, сепак можев да сфатам дека тој сега е неподвижен и чека. Внимателно испружив рака додека не ги најдов нејзините гради. Мојот допир ми даде стимулативна, моќна верзија. Така го видов нејзиниот стомак, нејзиниот пол. Ме видоа и неговите раце.

Во тој момент сфатив дека морам да се скинам (и да го откинам)на таа лага што јас самиот ја измислив. Или се обиде да направи. Беше како гром. Ние не бевме тоа. Ние не бевме тоа.

Морав да ги повикам сите резерви на храброст, но го направив тоа. Мојата рака полека се придвижи кон нејзиното лице, ја најде браздата на ужасот и почна бавно, убедливо, самоуверено галење. Всушност, моите прсти (на почетокот малку растреперени, а потоа постепено спокојни) многупати течеа преку нејзините солзи. шевот и мазната кожа, тој голобрад остров на мојот злобен знак.

Плачевме до зори. Несреќен, среќен. Потоа станав и ја нацртав двојната завеса.

Марио Бенедети (Уругвај, 1920 - 2009) се посвети на поезијата и наративот. Тој постигна голем успех кај јавноста, поради неговите нарации со едноставна структура и јазик, кои го отсликуваат секојдневниот живот и секојдневните проблеми на обичните ликови.

Во неговото прво дело хумор, иронија и критика на општествениот систем кој ги промовира класните разлики, ги казнува разликите и тврди дека е усогласен со постоењето.

„La noche de los feos“ е кратка приказна која се обидува да ги осуди очекувањата на канонската убавина. Преку гласот на својот протагонист, го прикажува судењето на кое оние кои не се вклопуваат востандарди .

Со ироничен тон го раскажува моментот кога запознава жена со озлогласена физичка мана, исто како него. Така, овие две суштества исклучени од нормалното општество, успеваат да воспостават врска и да научат дека сакајќи се прво себеси, можат целосно да се предадат на другиот .

Можеби ве интересира: Суштински песни од Марио Бенедети

5. Жртва за љубов - О. Хенри

Кога некој ја сака сопствената уметност, ниту една жртва не изгледа премногу тешка.

Тоа е нашата премиса. Оваа приказна ќе извлече заклучок од неа, а во исто време ќе ја докаже премисата погрешна, што ќе биде нешто ново во логиката и факт во раскажувањето, постаро од Кинескиот ѕид.

Џо Лараби произлезе од дабовите рамнини на Средниот Запад, пулсирајќи со генијот на сликовната уметност. На шестгодишна возраст тој нацртал слика што ја претставува градската пумпа, со која налетал еден познат граѓанин. Овој сликовен напор беше врамен и закачен на прозорецот на барот, покрај парталав ред шишиња виски. На дваесет години, тој замина за Њујорк со лабава машничка и нешто потесно.

Делиа Карутерс правеше работи во шест октави толку ветувачки во едно јужно борово село што нејзините роднини чуваа многу во неговиотевтина капа за неа да оди „север“ и „финиш“. Тие не можеа да ги видат своите... но тоа е нашата приказна.

Џо и Делија се сретнаа во ателје каде што група студенти по уметност и музика се собраа да разговараат за киароскуро, Вагнер, музика, делата на Рембрант, слики , Валдентеуфел, тапет, Шопен и Улонг.

Делиа и Џо се заљубиле една во друга или една во друга, на кој начин сакате, и, набрзо, тие се венчаа…, па (види погоре) кога еден ја сака сопствената уметност без жртвување изгледа премногу напорно.

Господин и г-ѓа Лараби почнаа да одржуваат стан. Тоа беше тажен оддел како оној што се чуваше во првата октава на пијаното. Но, тие се чувствуваа среќни, бидејќи имаа своја Уметност и се насмевнаа еден на друг. Би дал совет на богатите млади луѓе: продадете го целиот свој имот и дајте му го на вратарот на вашата куќа, за привилегија да имате стан во кој живеат вашата уметност и вашата Делија.

Становите би ги поддржале мојот суд дека автентичната среќа им припаѓа само нив. Ако среќата владее во домот, тој никогаш не е премногу тесен; оставете ја таблата да се сруши во базен маса; дека мантијата на огништето се заменува со машина за веслање; бирото во гостинската спална соба; мијалникот во исправено пијано; нека се спојат четирите ѕида ако сакаат,се додека вие и вашата Делија останете меѓу нив. Но, ако домот е од друга класа, нека биде широк и долг; влезете во Голден Гејт, закачете ја капата кај Хатерас, наметката на Кејп Хорн и излезете во Лабрадор.

Џо сликал во класата на Големиот магистер; ја знаеш својата слава. Неговите хонорари се високи; неговите лекции, кратки; неговите суптилни светла му донесоа слава. Делија го направи тоа со Розенсток; сте слушнале за неговата репутација на кршеч на клавиши на пијано.

Тие беа многу среќни се додека имаа пари. Така се сите...; но нема да бидам циничен. Неговите цели беа многу јасни и дефинирани. Џо наскоро ќе може да наслика портрети што старите господа со тенки мустаќи и испакнати торби ќе ги собираат во неговото студио за привилегија да ги добијат. Делија би се запознала со музиката, а потоа се презирала со уметноста за убаво комбинирање звуци, па кога видела дека билетите за концертот не се распродадени, можела да има болки во грлото и да остане во резервирана трпезарија, одбивајќи да излезе на сцената. .

Но, најдобро, според мене, беше домашниот живот во малиот стан: непостојаните и непостојани разговори што се случуваа по секојдневното учење; удобните вечери и свежите и лесни појадок; размена на амбиции: амбиции кои беа измешанисо оние на другиот член на двојката, или беше невозможно да се земат предвид; взаемна помош и инспирација, и - непочитувајте ја мојата природност - сендвичи со маслинки и сирење во 23 часот.

По некое време, уметноста запре. Тоа е случај, понекогаш, дури и кога ниту еден чувар не му сигнализира со знамето. Се гаси и ништо не влегува, што велат вулгарните. Недостигаа пари за да се платат г-дин Магистер и господин Розенсток. Кога некој ја сака сопствената уметност, ниедна жртва не изгледа напорна. Така, Делија му рекла на својот сопруг дека мора да држи часови по музика за да не врие тенџерето.

Два или три дена тој излегувал да бара студенти. Една вечер се врати дома триумфално.

„Џо, мила“, рече тој весело, „Имам ученик. И ох, најдобрите луѓе. Ќерката на генералот - генерал А. Б. Пинкни, која живее на Седумдесет и првата улица. мора да се види каква улична врата! Мислам дека би го нарекол византиски. И внатре! О Џо, никогаш не сум видел такво нешто.

„Мојата ученичка се вика Клементина. Веќе ја сакам. Нежна е, секогаш се облекува во бело и има најслатки и наједноставни начини. Има само осумнаесет години. Ќе му одржам три лекции неделно. И ете, Џо, ќе ми платат пет долари по лекција. Така да немам ни трошка замерка да го учам; Така, кога ќе имам уште двајца или тројца студенти,Ќе можам да ги продолжам часовите со господинот Розенсток. Па, спушти го сега, драга, и ајде да јадеме добро. велиш?од моето? Мислиш дека ќе ти дозволам да трчаш за плата додека флертувам во областите со висока уметност? За посмртните останки на Бенвенуто Челини, не! Мислам дека можам да продавам весници или да ставам калдрма на улиците и да заработам неколку пари.

Делиа му се обеси околу вратот.

Џо мила, ти си глупав. Мора да продолжите со студиите. Немаше да биде исто ако ја напуштам музиката и отидам да работам на нешто друго. Додека предавам, учам. Не отстапувам од границите на музиката. И, со петнаесет долари неделно, можеме да живееме како милионери. Не смеете да помислите да го напуштите господинот Магистер.

„Совршено“, рече Џо, посегнувајќи по сината чинија со зеленчук. Но, мразам кога даваш лекции. Тоа не е уметност. Но, ти си доволно добар за да го направиш тоа.

-Кога некој ја сака својата уметност, ниту една жртва не е премногу тешка“, рече Делија.

-Магистер ја подигна до небото скицата што ја направив во паркот“, изјави Џо. И Тинкл ми даде дозвола да обесам две од нив во неговиот прозорец. Ќе можам да продадам некои ако ги види некој богат кретен.Осаменоста и осаменоста во која живееше додека не се облече долго и не го врза својот прекрасен шок од медено руса коса во густа пунџа, ја направија посклона кон егзалтација и соништа. Од искуство Трифун го знаел овој начин на постоење и колку тој предиспонира лековерност и романтични аспирации. Во заробеништво, како внимателен криминалец кој го подготвува нападот, тој ќе ги набљудува навиките на Марија, часовите во кои таа се спушташе во градината, местата каде што претпочиташе да седи, грнчарите што сама ги чуваше; и продолжувањето на лекцијата без изненадување или сомневање од родителите, избирајќи ја највознемирувачката музика, го негуваше болниот сон на кој Марија требаше да се предаде.

Два или три месеци девојчето студирало музика, кога еден наутро, во подножјето на одредено лонец што секојдневно го полевал, нашол свиткана сметка. Изненадена, таа отвори и прочита. Повеќе од изјава за љубов, тоа беше мека увертира за тоа, немаше потпис, а авторот објави дека не сака да биде познат, ниту пак побара никаков одговор: тој беше задоволен да ги изрази своите чувства, многу мирен и идеално чист. Марија, замислена, ја искина сметката; но пред некој ден, кога го полеваше тенџерето, срцето сакаше да му отчука од градите и раката му трепереше, прскајќи ситни капки вода по костумот. Една недела трчање, нов билет - нежен, сладок, поетски, посветен-; покрај уште еден, два чаршафи се предадоа, но веќе инсинуирачки и врел.слатко-. И сега, благодарение на генералот Пинки и ова печено говедско месо.

Следната недела, Лараби јадеа рано појадок. Џо беше возбуден поради скиците со утрински ефекти што ги правеше во Централ Парк, а Делија го испрати, појадуваше, разгалуваше, размислуваше и го бакнуваше на 7. Уметноста е компромитирачка девојка. Често кога се враќаше, беше 19:00 часот осум на десет (стапки) од станот.

-Понекогаш -рече жената со одредена досада-, ме завршува Клементина. Ми се чини дека не вежба доволно и морам секој ден да му ги повторувам истите работи. И секогаш се облекува во бело, кое станува монотоно. Но, генералот Пинки е најубавиот старец што сум го видел! Би сакал да го запознаеш. Понекогаш се појавува кога вежбам со Клементина, а тој стои пред клавирот и ги влече белите мустаќи. „И како одат шеснаесеттите и триесет и вторите ноти? тој секогаш ме прашува.

„Би сакал да видиш како ја наместиле дневната соба, Џо! Имаат завеси со астрахански раб. Клементина има многу смешна кашлица. Се надевам дека е посилно отколку што изгледа. О, јас сум добивање вистински љубител на тоа; таа е толку љубезна и истакната!…Братот на генералот Пинки беше амбасадор во Боливија.“

Џо, со изгледот на Монте Кристо, произведе банкнота од десет долари, пет, два и една - сите тендерски правни белешки - и ги остави до заработката на Делија.

„Го продадов акварелот на обелискот на човек од Пеорија“, ѝ рекол тој со огромно мнозинство.

„Не ме зафркавај“, рече Делија, „Јас Извини!“ Не е од Пеорија!

-Ве уверувам. Би сакал да го запознаеш, Делија. Витко е, носи шал од фриз и чепкалки за птичји пердуви. Го виде цртежот во прозорецот на Тинкл и на почетокот помисли дека е ветерница. Меѓутоа, човекот бил благослов, бидејќи подоцна го купил. Ми побара уште една, маслена слика на железничката станица Лакавана. Лекции по музика! О, мислам дека Уметноста сè уште лежи во тоа.

„Многу ми е мило што ја продолжуваш својата работа“, рече Делија срдечно. Ти си повикан да успееш, драга. Триесет и три долари! Никогаш досега не сме располагале со толку пари. Вечерва ќе имаме остриги.

„И филе мињон и шампањ“, рече Џо. Каде е вилушката за маслинки?

Следната сабота навечер Џо дојде дома. Своите осумнаесет долари ги стави на масата во дневната соба и ја изми бојата од рацете, кои изгледаа премногу валкани.

Половина час подоцна се појави неговата сопруга со преврзана десна рака.

-Што значи тоаова? – праша Џо по неговиот вообичаен поздрав. Делија се насмеа, но не многу радосно.

-Клементина -објасни жената- инсистираше да јадам велшки зајак после часот. Таа е чудна девојка. Таков оброк во 17:00 часот беше присутен генералот. Требаше да го видиш како трча со послужавникот, Џо, како да нема слугинка во куќата. Забележав дека Клементина не е во добра здравствена состојба; таа е многу нервозна. Додека служеше, ми испушти големо парче зовриен зајак на раката. Ужасно ме изгоре, Џо. Кутрата девојка била многу погодена од тоа што и се случило! Генералот Пинки, Џо, за малку ќе полудеше. Набрзина се симна долу и испрати некого - велат готвачот или некој сервисер - во аптека, барајќи масло од вар и завои за да ми ја врзе раката. Сега не боли многу

-Што е ова? Праша Џо, нежно ѝ ја зеде раката и го извлече памукот од под завојот.

„Тоа е памук со масло од вар“, рече Делија. О, Џо, ја продаде ли другата слика? -Ги видов парите на маса

-Ако ги продадов? - праша сопругот -; прашај го човекот од Пеорија. Денеска го однесе во станица овој што го застапува. Можеби ќе ми побара пејзаж на парк и поглед на Хадсон. Во колку часот си ја запали раката, Деле?

„Мислам дека во 17 часот“, жално одговори жената. Железото, сакамвели зајакот, отприлика во тоа време го извадиле од огнот. Требаше да го видите генералот Пинки, Џо, кога...

„Седи тука малку, Деле“, рече Џо. Ја одвлече до софата, седна до неа и ја прегрна.

-Што правеше последните две недели? праша човекот.

Делиа го предизвика за момент со поглед полн со љубов и решителност и нејасно промрморе неколку реченици за генералот Пинки. Но, конечно, ја спушти главата и вистината станаа солзи.

„Не можев да добијам ниту еден студент“, признал тој. И не можев да поднесам да се откажеш од часовите, па се вработив како пералница во таа голема продавница за пеглање на Дваесет и четвртата улица. Мислам дека ја направив вистинската работа што го измислив постоењето на генералот Пинки и Клементина, не мислиш! Попладнево кога една девојка од помошната соба ми истрча жешка пегла на раката, ја измислив приказната за велшкиот зајак. Не си лут, нели Џо? Ако не ја добиев работата, немаше да можеш да ги продадеш твоите слики на човекот од Пеорија.

„Тој не беше од Пеорија“, полека рече Џо.

„Па, не е важно од каде доаѓа. Колку си паметен Џо!... И... бакни ме, Џо... Што те натера да се посомневаш дека не држам лекции на Клементина?вечер. И немаше да ми биде сомнителен, да не беше тоа што попладнево ги испратив тие памучни вата и варовото масло, од машинската соба, за една девојка на горниот кат што и ја изгоре раката на железото. Работев на машините во таа перална во последните две недели.

„И за да не...“

„Мојот купувач од Пеорија“, рече Џо, „и Генералот Пинки се и двете креации од истата уметност, која не би можеле да ја наречете сликарство или музика.

Двајцата се насмеаја и Џо започна:

-Кога некој ја сака сопствената уметност не изгледа жртва...

Но, Делија го прекина ставајќи ја раката на усните.

-Не -рече-, едноставно „кога некој сака“.

О. Хенри (1862 - 1910) е американски писател, признат како мајстор на кратки раскази поради неговиот хумор и неговите изненадувачки завршетоци.

Оваа приказна покажува среќна и заљубена двојка кои немаат значи неопходни за удобно живеење . И двајцата се уметници и посакуваат да можат да се занимаваат со своето хоби. Сепак, несигурната економска ситуација ќе ја натера младата жена да оди на часови по музика (нешто блиску до нејзината страст) за да му дозволи на нејзиниот сопруг да се исполни како сликар.

На овој начин, жената изгледа среќна да Најди јас работам како учител во угледна куќа и човекот наоѓа купувач кој го приближува сонот за живеење од неговите страсти.

Сèсе чини дека оди добро, додека на крајот не се открие дека ниту еден од нив не го правел тоа што им се допаѓа. Тие одлучија да бараат нормална работа за да се издржуваат. Затоа, завршува со фразата „кога љубиш“ која алудира на великодушноста и незаинтересираноста на вистинската љубов.

6. The Plenty of Life - Едит Вартон

Лежев лежејќи со часови, потонат во пријатно ужас, не за разлика од слатката вкочанетост што нè обзема во тишината на летното пладне, кога топлината се чини дека стивнува дури и на птиците и инсектите. Лежејќи тивко на рабовите на тревата, таа гледа над еднообразната крошна од јаворови лисја кон огромното небо, чисто и неиздржливо.

Одвреме-навреме, во интервали кои постепено се зголемуваа, ја пробиваше болка од болка, како молња што се бразди истото летно небо. Сепак, беше премногу минливо за да ја извади од нејзиниот ступор, тој вкусен, бездна ступор во кој запаѓаше сè подлабоко и подлабоко без ни најмал обид да се спротивстави, ни најмал напор да се закачи за рабовите на свеста што се оддалечуваат.

Отпорот и напорот имаа свои моменти на исполнување, но сега целосно престанаа. Неговиот ум, долго време малтретирансо гротескни слики, со фрагментарни визии за животот што неодамна го водеше, со мачни стихови, со повторливи претстави на слики што некогаш ги видела, со дифузни впечатоци што реките, кулите и куполи ѝ ги оставија во текот на речиси заборавените патувања ... Нејзиниот ум едвај реагираше на неколку и основни чувства на безбојна благосостојба, на нејасно задоволство од сеќавањето дека го дала последниот пијалок на тој фатален лек... и дека никогаш нема да го слушне нејзиниот клик. повторно чизмите на сопругот (оние ужасни чизми). покрај густата темнина што ја опкружуваше, зашто самракот густ со бледи геометриски рози, распослан пред неа во меки, непрестајни кругови, кои, пак, постепено се затемнуваа до еднообразно синкаво црнило како летна ноќ без ѕвезди. И во тој мрак постепено влегуваше, со утешното чувство на сигурност на некој што знае дека е поддржан одоздола. Топла плима, лизгајќи се повисоко и повисоко, ја опкружуваше, обвивајќи го нејзиното опуштено и исцрпено тело во кадифена прегратка, обземајќи ги нејзините гради, а потоарамената и постепено се движи нагоре со вратот со неумолива финост за да стигне до брадата, ушите, устата. Ах!, сега тој напредуваше предалеку, нагонот за борба се врати…

Устата и беше полна…, се гушеше… Помош!

„Се е готово“, објави медицинската сестра. затворајќи ѝ ги очните капаци со професионална подготвеност.

Часовникот отчука три. Сите тие ќе се сеќаваат на тоа подоцна. Некој го отвори прозорецот за да пушти една од оние чудни, неутрални струи што ја зафаќаат земјата помеѓу ноќта и зори. Некој (друг) го одвел сопругот во друга соба. Тој истрча надвор, како слеп човек, облечен во чизмите што чкрипат.

2

Се чинеше дека стои под некаква врата, иако не виде опиплива врата пред себе. Само огромна панорама на светлина, мека, но продорна како симултан сјај на илјадници ѕвезди, постепено се шири пред неговите очи, нудејќи прекрасен контраст на пештерата темнина од која штотуку излезе.

Тој напредуваше неколку Ги направи чекорите, без страв, но со малку двоумење, и додека нејзините очи се навикнаа на топењето на густината на светлината што ја опкружуваа, таа успеа да ги разликува контурите на пејзажот што на прв поглед изгледаше потопен во опалинската нејасност типична. на парните креации на Шели, но колку малкуподоцна се здобива со подефинирани релјефи. Така, му беа откриени една колосална и сончева рамнина, воздушеста силуета на некои планини, а потоа и сребрената меандрирање на река над долината, како и сините матрици на дрвјата порамнети во нивните меандри... во својот неопислив тоналитет, до серулеанскиот блуз на Леонардо: чуден, волшебен, мистериозен... Блуз што ги канализираше окото и имагинацијата кон региони на неискажливи радости. Занесена во таква контемплација, нејзиното срце чука со пријатно и привлечно чудење; толку радосно му се чинеше ветувањето што мислеше дека го погодил во поттикнувањето на таа хијалинска дистанца...

— Значи, на крајот на краиштата, смртта не е крајот. таа се слушна како гласно вели со радост. Секогаш мислев дека тоа е невозможно. Му верував на Дарвин, се разбира. Сè уште верувам во него. Но, самиот Дарвин рече (барем така мислам) дека немал сè со себе за темата на душата, а Валас бил духовник, а тука бил и Џорџ Миварт...“ Неговиот поглед залута во етерична далечина. од планините.. Таа убавина! Колку е добро овде! промрморе тој. Можеби дојде време да дознаеме што е да се живее.

Додека зборуваше, почувствува дека чукањето на срцето ѝ се зголемува наеднаш, а кога го подигна погледот, сфати дека пред неа бил Духот на животот.Животот.

—Дали навистина никогаш не сте знаеле што е тоа живот? — праша Духот на животот.

—Никогаш не сум ја знаел полнотата на животот што сите ние се чувствуваме повикани да ја знаеме, и покрај фактот што во моите не недостасуваа расфрлани погледи, како мирисот на земјата што понекогаш се забележува на отворено море.

—А што викате „Полнота на животот“? повторно праша Духот.

—А, ако не знаеш, како ќе ти објаснам! рече таа со точка на прекор. Би требало да има многу зборови за да го дефинираат, меѓу кои најкористени се „љубов“ и „наклонетост“, но не сум сигурен дали се вистинските. Освен тоа, има толку малку луѓе кои знаат што значат…

„Ти беше во брак“, рече Духот, „а сепак, не ја знаеше ли полнотата на животот во твојот брак?

— О не, Боже моја! - одговори таа со попустливо презир. Мојот брак беше прилично несигурна работа.

—И, и покрај ова, дали го ценевте вашиот сопруг?

—Го најдовте точниот збор. Го ценев, да, но на ист начин како што ја ценев баба ми, куќата во која сум роден или мојата стара дадилка. О, да, ми се допадна и важевме за многу среќен пар. Но, понекогаш мислам дека природата на жената е како куќа со многу соби: тука е влезниот хол низ кој поминуваат сите за да влезат или да излезат, дневната соба во која се примаат посетители.Девојката не ја напушташе градината и при секој шум на ветрот во лисјата мислеше дека ќе го види непознатиот како се појавува, бизарен, галантен, како со бисери го кажува она што го напишал со злато. Но, авторот на сметките не се покажа, а сметките продолжија, елоквентни, запаливи, поставени таму од невидлива рака, барајќи одговори и надежи. По не малку двоумење, и со многу срам, девојката на крајот исцрта неколку линии што ги наталожи во тенџерето, бакнувајќи го; а тие беа наивната исповед на нејзината девствена љубов. Тогаш тонот на писмата се смени: од почит станаа арогантни и триумфални; звучеа како химна; но инкогнито не сакаше да се претстави; Се плашев да не го изгубам она што го освоив. „Што да се види физичката обвивка на душата? Што беше важно грубата кал во која се вознемири срцето?» А Марија, сега целосно предавајќи му ја волјата на својот таинствен љубовник, копнееше да го созерцува, да го проголта со очите, сигурна дека тој ќе биде парагон на совршенството, најубавото битие од сите оние што чекорат по земјата. Немаше ништо помалку место за некој што се објаснуваше на таков изразен начин и со таква топлина, што Марија, само со препрочитување на сметките, се чувствуваше како да умира од срам и радост. Најпосле, по многуте и многу надарени нежности што се разменувале меѓу невидливото и осаменикот, Марија добила послание во кое во суштина пишувало: „Сакам да дојдеш кај мене“; и после непроспиена ноќ,формална, дневната соба во која членовите на семејството доаѓаат и си одат како што сакаат... Но подалеку, многу подалеку, се други соби чии копчиња никогаш не биле свртени за да им се отворат вратите. Никој не знае како да им пристапи, никој не знае каде водат. И во најскриената соба од сите, во светилиштето на светилиштата, душата седи сама, чекајќи го звукот на чекорите што никогаш не доаѓа.

„И вашиот маж“, праша Духот по пауза. никогаш не отишол подалеку од семејната соба?

—Никогаш! таа возбудено одговори. И што е најлошо, беше многу среќен што не оди подалеку од тоа. Мислев дека дневната соба е прекрасно место, а понекогаш кога ќе се восхитував на лепливиот мебел, безличен како столовите и масите во лобито на хотелот, сакав да му викнам: „Глупаво, дали некогаш ќе го погодиш тоа токму овде во На страна, има соби полни со богатства и чуда какви што човечкото око никогаш не видело, соби во кои никој никогаш не влегол, но каде што би можел да останеш доживотно ако можеш да ја најдеш кваката?». 1>

- Потоа - продолжи Духот - тие моменти за кои претходно зборувавте, оние кои изгледаа дека ви доаѓаа како спорадични погледи на полнотата на животот, не ги споделивте со вашиот сопруг?

—О, не... Никогаш. Тој беше поинаков. Неговите чизми кликаа постојано и секој патКога излегол од соба, тоа го направил треснајќи ја вратата. Никогаш не читав ништо освен евтини романи или спортски вести во печатот и... и... Накратко, воопшто не се разбиравме.

—Во тој случај, какви други влијанија припишавте на извонредни сензации што ги спомнуваш?

— Па, не можев да кажам. Понекогаш на парфемот на цвеќето, друг пат на стих од Данте или Шекспир, па дури и на слика или зајдисонце, или еден од оние мирни денови на отворено море кога се чини дека лежите во сливот на синиот бисер. Понекогаш (иако многу повремено) на нешто кажано од некој кој направил чудо да го искаже со зборови, во вистински момент, истото што јас го почувствував и не бев во можност да го изразам.

—¿ Некој ти сакан? — праша Духот.

—Никогаш не сум сакал така! тажно одговори таа. Ниту, пак, мислев на некого особено кога зборував, можеби на двајца или тројца луѓе кои, на крајот притискајќи на некое копче од моето битие, успеаја да звучат изолирана нота на чудната мелодија што се чинеше дека спие во мојата душа. Сепак, имало неколку пати во кои сум можел да им припишувам такви сензации на луѓето. И, се разбира, никој никогаш не предизвика во мене чувство на среќа како она што имав привилегија да го доживеам една ноќ во капелата Сан Мигел,во Фиренца.

„Кажи ми за тоа“, рече Духот.

„Беше скоро самрак, по дождливо пролетно попладне во Велигденската недела. Облаците се распрснаа, ги зафати ненадеен ветер, и како што влеговме во црквата блескавите витражни прозорци светкаа над главата како светилки во мракот. На главниот олтар имаше еден свештеник, со неговите бели облеки контрастни како жестока дамка против темнината заситена со темјан. Светлината на свеќите танцуваа горе-долу како светулки околу нејзината глава. Околу него клечеа група луѓе. Внимателно отидовме зад неа и седнавме на клупата во близина на шаторот на Оркања.

»Доволно чудно, иако Фиренца не беше нова за мене, никогаш порано не бев во таа црква и под таа светлина магично видов за првиот пат инкрустираните скали, шилестите столбови, барелефните скулптури и настрешницата на раскошниот шатор. Мермерот, истрошен и полиран од суптилната рака на времето, се здоби со неопислива розева нијанса која оддалеку потсетуваше на медената боја на столбовите на Партенон, а овој другиот беше помистична, посложена, боја што не се раѓа од упорниот бакнеж на сонцето, но излезе од таа полутемнина на криптата, од пламенот на свеќите на гробовите на мачениците, од зраците на самракотфилтрирани низ симболичните витражи од хризопраза и рубин. Светлина како онаа што ги осветлува мислите на библиотеката во Сиена или како онаа што зрачи како невидлив оган Мадона на Џовани Белини во црквата на Спасителот во Венеција... Светлината на Средниот Години, побогати, посвечени, позначајни од дијафаното сонце на Грција.

»Во црквата владееше тишина, прекината само со литија на свештеникот и повремено влечење на стол по подот. Додека стоев таму, искапен во таа светлина, заробен од контемплацијата на мермерното чудо што ми демне пред очи - умно обликувано како ковчег од слонова коска, украсен со инкрустиран накит и затемнети златни вени - почувствував дека ме повлекува моќна струја чиј извор како да се враќа на самиот почеток на нештата и во чии поројни води се спојуваат сите притоки на човечките страсти и желби. Животот, во неговите различни манифестации на убавина и уникатност, се чинеше дека ритмички танцуваше околу мене додека ме придвижуваше напред, и бев сигурен дека секој пат што некогаш го изгазил човечкиот дух ќе ми биде премногу познат за моите нозе.

»Занесени во оваа визија, средновековните орнаменти на шаторот Оркања изгледаа како да се стопат и да ги обноват своите формипримитивни, така што мрливиот лотос на Нил и грчкиот акантус беа испреплетени со рунските јазли и чудовиштата со рибја опашка на Северот. Секоја пластична форма на ужас или убавина создадена од раката на човекот од Ганг до Балтикот осцилирала и се мешала во апотеозата на

Марија од Оркања. И реката не престана да ме турка напред. Зад мене беа непрепознатливите лица на древните цивилизации и прославените предзнаци на Грција, но јас продолжив да веслам по бранот на средниот век со неговите жестоки виори на страст и неговите небесни базени на поезија и уметност. Можеше да ги слушне ритмичките удари на занаетчиските чекани и во ковачниците и против ѕидовите на црквите, паролите на вооружените фракции по тесните улички, камертонот на стиховите на Данте, крцкањето на трупците околу Арналдо, Бреша, ластовичките на кои им проповедаше свети Фрањо, смеата на дамите кои ги слушаа изливите на Декамерон во подножјето на падините додека Фиренца опустошена од чуми извика во очај на само кратко време. далечина... Можев да го слушнам тоа и многу повеќе, сето тоа измешано во чуден унисон со гласови од уште пооддалеченото минато, насилни, страсни или мирни, но, во секој случај, подложни нахармонија толку неверојатна што ме натера да помислам на песната што утринските ѕвезди ја пееја заедно, а имав чувство дека ми ѕвони право во ушите. Срцето ми чукаше додека не се задушив, солзите ми ги бодеа очните капаци... А факт е дека среќата, мистеријата што беше сето тоа, стана неподнослива, невозможна за поднесување. Ниту тогаш не можев да ги разберам зборовите на таа пеење, но знаев дека ако имаше некој што го слушаше до мене, можеби меѓу нас двајца ќе успеевме да го дешифрираме.

„Јас се сврте кон мојот сопруг, кој, седејќи до мене, јас, во став на резигнирано огорченост, му го прегледав дното на капата. Но, токму во тој момент тој стана и, испружејќи ги вкочанетите нозе, нежно предложи: „Подобро да одиме, нели? Се чини дека нема многу што да се види овде, а вечерата на table d'hôte се служи во шест и пол на точка.“

По завршувањето на неговата презентација, имаше интервал на тишина на крајот на кој Духот на животот рече:

—Секогаш очекувајте компензација за потребите за кои зборувате.

—О! Значи, ме разбираш, нели? Кажи ми каква компензација, ајде!

—Договорено е секоја душа на земјата што залудно барала сродна душа пред која ќе може да го открие најинтимното од своето битие. тоа овде иеден на неа за цела вечност. Таа извика радосно.

„Еве го“, рече Духот на Животот. душата појасно од неговото лице) ја привлече кон себе со непобедлива сила.

—Дали навистина си тој?

„Јас сум тој“, одговори другиот.

Таа ја подаде раката и го одведе до полицата под која се протегаше целата долина.

—Дали заедно да се спуштиме на тоа прекрасно место? го прашала таа. Дали ќе го гледаме заедно како да имаме исти очи и ќе си кажеме со исти зборови се што мислиме и чувствуваме?

„Тоа се надевав и сонував до денес“. Тој одговори.

-Како? Таа праша со растечка радост. Значи, и вие

ме барате?

—Цел живот.

—Колку прекрасно! И никогаш не најдовте некој на другиот свет кој ве разбира? О, колку сум среќен! Таа воздивна.

Тие стоеја со споени раце, гледајќи преку прагот во блескавиот пејзаж распослан пред нив среде сафирниот простор. Духот на животот, кој продолжи да гледа под прагот, можеше да слуша одвреме-навременекој испарлив остаток од неговиот говор што му се врати доцна, како изгубената ластовичка што ветрот понекогаш ја изолира од своето преселно племе.

—Никогаш не си почувствувал на зајдисонце...?

-О, јасно дека ако! Но, никогаш не сум слушнал некој друг да го каже тоа. А ти?

—Се сеќаваш ли на третиот стих од третиот канто на Дантеовиот „Пекол ?

—Ах, тој стих, секогаш ми беше омилен... Дали е тоа што е можно...?

—Дали знаете која е навалената победа на фризот на Атина Најк?

—Дали мислите на онаа што и ја врзува сандалата? Значи, дали сте забележале дека сите Ботичели и Мантења се латентни во испарливите набори на нивната облека?

—Дали некогаш сте виделе по есенска бура...?

-Да, да! Необично е како одредени цвеќиња предизвикуваат одредени сликари, парфемот на каранфилот на Леонардо, оној на розата на Тицијан, оној на туберозата на Кривели...

Исто така види: Донатело: 10 ремек-дела за средба со ренесансниот скулптор

— Никогаш не замислував дека некој друг може да го забележи тоа.

—Дали некогаш сте помислиле...?

—О, да! Повеќе пати отколку што мислите, но никогаш не ми паднало на памет дека некој друг можеби го помислил истото.

—Но сигурно сте го почувствувале тоа…

—О, да, да… И ти...

— Колку убаво! Колку чудно…!

Нивните гласови се креваа и паѓаа како звук на две фонтани кои одговараат една на друга низ градината расфрлана со цвеќиња. По некое време, со тон на слатка итност, тојТој се сврте кон неа и рече:

—Љубов, зошто да останеш овде? Пред нас е цела вечност. Ајде да слеземе заедно до тие прекрасни полиња и да изградиме куќа на еден од тие сини ридови што се издигнуваат над блескавата река.

Додека човекот зборуваше, таа инстинктивно ја повлече раката што неколку минути претходно ја остави напуштена во неговата, и можеше да види дека низ сјајот на неговата душа поминува облак.

—Куќа? тивко повтори таа. Куќа во која вие двајца ќе можете да живеете заедно цела вечност?

—Зошто да не, љубов? Зарем не сум јас душата што ја бараше твојата? Освен ако…? повтори тој со навестување на зачуденост.

Таа се воздржа да одговори, но во нејзиниот ум, во налет на произволна неразумност, заклучи во себе: „Освен ако не ја тресна вратата и носеше чизми.“ кликнаа тие додека одеа.“

Но тој повторно ја фати за рака и, движејќи се напред на едвај забележлив начин, ја водеше кон блескавите скали што се спуштаа во долината.

— Ајде, ајде, ох, душа на мојата душа! тој страсно молеше. Зошто да губите еден момент? Сигурно и вие како мене чувствувате дека и вечноста е кратка за оваа наша радост. Се чини дека веќе го гледам нашиот дом. ИЗарем не сум го видел секогаш во моите соништа? Цело е бело, нели, љубов, со колони меки на допир и подигнат корниз против синото небо. Куќата е опкружена со шуми со ловоров и олеандри, како и со кревети со рози, но од терасата каде што вообичаено шетаме во доцните попладневни часови, на глетката може да се погледне и шуми и ладни ливади низ кои, речиси затрупани под примитивните реси, потокот го следи својот деликатен тек во потрага по реката. Внатре во куќата нашите омилени слики висат на ѕидовите, а книгите ги обложуваат полиците на собите. Види, драга моја, конечно ќе имаме време да ги прочитаме сите. Со која да почнеме? Ајде, помогни ми да изберам. Дали ќе биде Faust, La vida nueva, La tempestad, Los caprichos de Mariana или триесет и првиот канто на рајот , или можеби Epipsychidion или Лицидас ? Кажи ми, драга, која? Меѓутоа, веднаш беше избришано непосредно пред тишината што следеше. Таа остана неподвижна, неволна на поканата на раката што тој и ја подаде.

—Што се случува? молбено праша тој. Издржи малку“, рече таа со чудно двоумење во нејзиниот глас. Прво треба да знам, дали сте целосно сигурни во себе? Нема ли никој внатревознемиреност, плач и каење, девојката го ставила во тенџере страшниот одговор: „Ќе одам кога и како сакаш.“

О! Каков трепет на проколната радост го нападна Трифо, чудовиштето, смешниот Fenomenon , до тој степен што внатре во кочијата без лампиони каде што ја чекаше, ја прими Марија со рацете! Целосниот мрак на ноќта -избор, тесно-црно- не му дозволи на кутриот љубовник ниту да ги погледне цртите на заводникот... Но, пелтечејќи, онесвестувајќи, со експлозија на возвишена наклонетост, среде таа темнина, Марија изречена ниско, при слушањето на деформираното и неоформено битие, зборовите што никогаш не ги слушнал, скршените божествени фрази што победничката страст ги одзема од жената од најтајните на нејзините гради... и капка вкусна влага, ладилник како изворот што тече под палмите и го лади песокот на Сахара, го намокри изнемоштениот образ на стутканиот човек... Ефектот на тие зборови, на таа света детска солза, беше тој Трифун, кој си ја залепи главата. низ прозорецот, со зарипнат глас дала наредба. , и автомобилот се поткренал, а неколку минути подоцна Марија, зачудена, повторно влегла во својот дом низ истата врата од градината што довела до бегство.

Родителите на Марија беа многу изненадени кога дознаа дека Трифун не сака да држи повеќе лекции во таа куќа; но поголемо неверувањето на преброенитесветот на кој понекогаш се сеќаваш?

„Не од моментот кога те видов“, одговори тој. Зашто, за мажот, вистина е дека потполно заборавила.

Сепак, таа сè уште не се мрднала, а тој видел дека сенката што паднала на нејзината душа се затемнува.

— Сигурно, Љубов, - ја прекори тој, - тоа не е она за што навистина се грижиш.

Што се однесува до мене, јас веќе ја преминав Лете. Минатото исчезна како облак над Месечината. Тоа не беше живот што го имав додека не те најдов. Животот, кој сè уште беше

„Сакам да ви поставам прашање“, рече таа загрижена.

„Прашање“, одговори Духот.

„Малку време пред“, почна полека да вели таа. - Ти ми кажа дека секоја душа што не ја нашла својата сродна душа на земјата е предодредена да ја најде овде.

— А ти не најдовш ниту една? — праша Духот.

— Да, но дали истото ќе се случи со душата на мојот сопруг? сродна душа на земјата. А вечноста нема лек за такви халуцинации.

Мал крик и избега. На разочарување или триумф?

—Па... што ќе се случи со него кога ќе дојде овде?

—Не би знаелкажи ти. Нема сомнение дека тој ќе најде одредено поле за дејствување и среќа, во правилна пропорција со неговиот капацитет да биде активен и среќен>

— Таа никогаш нема да биде среќна без мене.

„Не биди толку сигурен во тоа“, одговори Духот.

Бидејќи се чинеше дека го игнорираше тоа, Духот додаде :

„Твојот сопруг нема да те разбере овде горе подобро отколку на земјата.

„Не е важно“, рече таа. Јас ќе продолжам да бидам единствената жртва, бидејќи тој секогаш мислеше дека ме разбира.

—Неговите чизми ќе кликнат исто како порано…

—Не ми е гајле за тоа.

—И тој ќе ги тресна вратите на излегување...

—Сигурно.

—И тој ќе продолжи да чита популарни романи за воз.

Таа пресече го исфрли жестоко:

—Па, многу мажи прават полоши работи.

„Но ти штотуку рече“, инсистираше Духот, „дека не го сакаше“.

0>„Вистина“, одговори таа без двоумење. Но, зарем не сфаќаш дека без него не можев да се чувствувам како дома? Сето ова е многу добро за една или две недели... но за вечност! На крајот на краиштата, кликнувањето на неговите чизми не ми пречеше толку, освен кога имав главоболки, а претпоставувам дека тука нема да имам. И покрај тоа, многу жалеше секогаш кога ќе ја тресна вратата... Само тој не можеше да се сети да не го стори тоа. Од друга страна, никој друг не би знаел да се грижи за него како мене... Тој е таковбеспомошен... Никој никогаш не би ја наполнил неговата мастило, наеднаш би останал без поштенски марки и визит-картички. Тој никогаш не би се сетил да го зацврсти чадорот или да ја праша цената на нешто пред да го купи. Ајде, не би знаел ни какви романи да читам. Секогаш бев јас тој што требаше да ги изберам оние што му се допаѓаат, оние со злосторства, фалсификати и некој непогрешлив детектив.

Тој нагло се сврте кон својата сродна душа, која остана да слуша со запрепастено и вознемирено лице.

— Зарем не разбираш дека нема шанси да одам со тебе?

— Но, што ќе правиш? — праша Духот на животот.

—Што ќе правам? - повтори таа огорчено. Па очигледно јас сум подготвен да го чекам мојот сопруг. Да дојдеше прв, ќе ме чекаше со години и ќе му го скршеше срцето да не ме најде овде кога ќе стигнам. Тој гестикулираше со презир кон магичната глетка на ридот и долината во подножјето на проѕирните планини. „Не би се грижел за сето тоа“, додаде тој, „ако не ме најде овде.“ - предупреди Духот. него — дека сега избираш за вечноста. Тоа е свечен момент.

— Избор! рече таа со тажна половина насмевка. Дали таа стара заблуда за изборот сè уште трае овде? Мислев дека токму вие ќе знаете што да очекувате во овој поглед. Што можам да направам? Ќе чека да ме најдееве кога ќе дојде и никогаш нема да ти поверува ако му кажеш дека заминав со некој друг... Никогаш, никогаш.

„Така нека биде“, рече Духот. Овде, како и на земјата, треба да се избере сам.

Таа се сврте кон својата сродна душа и го погледна со наклонетост, речиси копнежливо.

„Извинете“, рече таа — . Би сакал повторно да разговарам со тебе, но знам дека ќе разбереш, и се осмелувам да те уверам дека ќе најдеш некој многу поинтелигентен...

И без да одвои време да го слушне неговиот одговор, тој даде избрзан проштален гест и се сврте кон прагот.

—Дали мојот сопруг ќе пристигне наскоро? го прашала Духот на Животот.

„Тоа не си повикан да го знаеш“, одговори Духот.

„Не е важно“, рече таа весело. Имам цела вечност да чекам.

И сама, седната на прагот, таа сè уште очекува да го слушне, од еден момент во друг, кликнувањето на нејзините чизми.

Едит Вартон (1862 - 1937) е истакнат северноамерикански писател кој направи револуција во литературата од тој период истражувајќи ја интимноста на жените и прикажувајќи ја како сложен лик поради нејзините нијанси.

Во оваа приказна можете да ги цените прашањата што таа беше заинтересиран да разговара. Така, тој претставува женски лик способен да ја преиспита реалноста , како и да врши остра критика на институцијата брак .

Една од највпечатливите работи во приказната е метафора насобите , бидејќи љубовта се смета како средба помеѓу две души кои успеваат да постигнат врска која би била невозможна со другите .

И покрај ова, приказната завршува со прифаќање на судбината што тој ја избрал. Претпочита да попушти на конвенции и компромиси . Сопругот и бил партнер и зависи од неа, па таа решава да го чека. На тој начин, во вечниот живот тој избира утеха наместо да ја знае полнотата што го чекала. Со ова, Вартон постулира визија за односите како предавање на обичаите, усогласеноста и должноста .

7. Зелени очи - Густаво Адолфо Бекер

Долго време сакав да напишам нешто со овој наслов. Денес, кога се укажа приликата, ја ставив со големи букви на првиот лист хартија, а потоа го оставив пенкалото да лета по желба.

Мислам дека сум видел очи како оние што ги се насликани во оваа легенда. Не знам дали во соништата, но сум ги видел. Сигурно нема да можам да ги опишам како што беа: светли, проѕирни како капките дожд што се лизгаат по лисјата на дрвјата по летна бура. Како и да е, сметам на имагинацијата на моите читатели да ме натераат да разберам во она што би можеле да го наречеме скица на слика што ќе ја насликам еден ден.

Јас

-Ранет оди наелен..., оди ранет... нема сомнеж. Се гледа трагата на крвта меѓу гребените на планината, а кога една од тие мастики скокна, нозете му попуштија... Нашиот млад господар започнува таму каде што завршуваат другите... За четириесет години како ловец не сум видел подобро дувне... Но, по свети Сатурио, заштитник на Сорија!, пресечете му го патот низ тие дабови, поттикнете ги кучињата, дувајте во тие стебла додека не се исфрлат црниот дроб и потонете една железна четвртина во крилата. на коњите: не гледате ли дека тој се движи кон изворот на Лос Аламос и ако ја спаси пред да умре, можеме ли да го сметаме за изгубен? стеблата, тепањето на отпуштените песови и гласовите на страниците одекнаа со нов бес, а збунетите луѓе, коњи и кучиња се упатија до точката што Ињиго, главниот ловец на маркизите од Алменар, посочи како најсоодветно да се пресече патот на добитокот.

Но сето тоа беше бескорисно. Кога најагилното песови стигна до дабовите булиња, задишан и покриен со пена, еленот, брз како стрела, ги спаси со само еден скок, губејќи се во грмушките на патеката што води до изворот.

-Стоп!... Стоп за сите! тогаш викна Ињиго. Од Бога мораше да замине.мрморејќи ја трагата за гласот на ловците.

Во тој момент, херојот на забавата, Фернандо де Аргенсола, најстариот син на Алменар, се сретна со поворката.

-Што се правиш?? Извика тој, обраќајќи му се на својот ловџија, а во меѓувреме, чудењето веќе беше насликано на неговите црти, гневот веќе му гореше во очите. Што правиш, шупак? Гледаш дека парчето е рането, дека прво ми паѓа од рака, ја оставаш трагата и ја оставаш да изгуби за да умре на дното на шумата. Мислите ли дека дојдов да убијам елени за волци?

-Господине - промрморе Иниго под здив -, невозможно е да се оди подалеку од оваа точка.

-Невозможно! А зошто?

-Затоа што таа патека -продолжи ловецот- води до фонтаната на Аламос: фонтаната на Аламос, во чии води живее зол дух. Оној што ќе се осмели да си ја замати струјата, скапо ја плаќа својата дрскост. Говедското месо веќе ќе ги спаси своите маржи. Како ќе го спасите без да нанесете на вашата глава некоја ужасна несреќа? Ние ловците сме кралеви на Монкајо, но кралеви кои оддаваат почит. Див ѕвер кој се засолни во овој мистериозен извор, изгубено парче.

-Изгубено парче! Прво ќе ја изгубам власта на моите родители, а прво ќе ја изгубам душата во рацете на сатаната, отколку да дозволам тој елен да избега од мене, единствениот што ми го рани копјето, топката на моите ловечки екскурзии... Гледаш?... Го гледаш ли?... Сè уште се разликуваво интервали од тука; му откажуваат нозете, кариерата му е скратена; остави ме..., остави ме; Пушти ја таа узда или ќе те претворам во прашина... Којзнае дали нема да му дадам простор да стигне до изворот? И ако дојде, по ѓаволите, неговата нејасност и нејзините жители. Сус, Молња!; твојот, мој коњ! Ако стигнеш до него, наредувам дијамантите од мојот скапоцен камен да ги стават во твојот златен синџир.

Коњ и јавач оставени како ураган. Ињиго ги следеше со очите додека не се изгубија во грмушките; потоа ги сврте очите околу него; сите, како него, останаа неподвижни и вознемирени. Се изложив на смрт меѓу нозете на неговиот коњ за да го спречам. Ја извршив мојата должност. Кај ѓаволот храброста е бескорисна. Еве го ловецот со самострел; отсега капеланот нека проба да помине со својот исоп.

II

-Имаш скршена боја; одиш исушен и мрачен. Што се случува со тебе? Од денот, кој секогаш ќе го сметам за катастрофален, кога пристигнавте во изворот Лос Аламос, во потрага по рането животно, се чини дека зла вештерка ве мамела со своите магии. Веќе не одите во планините на кои претходат бучните песови, ниту џагорот на вашите стебла ги буди неговите одгласи. Само со тие размислувања што те прогонуваат, секое утро земаш самострел за да се исправиш во густинот и да останеш вонеа додека не зајде сонцето. И кога ноќта ќе се стемни и кога ќе се вратиш блед и изморен во замокот, јас залудно го барам пленот од ловот во бандолиерот. Што те окупира толку долги часови оддалечени од оние кои најмногу те сакаат?

Додека Ињиго зборуваше, Фернандо, впиен во своите идеи, со ловечки нож механички извади цепнатинки од своето абоносно седиште.

По долга тишина, прекината само од шкрипењето на сечилото што се лизга на полираното дрво, младиот човек извика, обраќајќи му се на својот слуга, како да не слушнал ниту еден збор:

- Ињиго, ти што си Стари, ти што ги знаеш скривалиштата на Монкајо, кој живееше на неговите падини бркајќи диви ѕверови и во твоите ловџиски екскурзии се искачи на неговиот врв повеќе од еднаш, кажи ми: дали случајно си нашол жена која живее меѓу неговите карпи?

-Жена! -извика зачудено ловецот и гледајќи го целосно.

-Да -рече младичот-, чудна работа ми се случува, многу чудна... Мислев дека можам да ја чувам таа тајна засекогаш. , но веќе не е можно; се прелева во моето срце и се појавува на моето лице. Така, ќе ви го откријам... Ќе ми помогнете да ја отфрлам мистеријата што го опкружува ова суштество кое, очигледно, постои само за мене, бидејќи никој не го знае, ниту го видел, ниту може да ми даде причината за тоа.

Ловецот, без да ги отвори усните, ја влечеше својата клупа досе смести до своето господарско седиште, од кое неговите уплашени очи никогаш не се оддалечија... Тој, откако ги координираше своите идеи, продолжи вака:

-Од денот кога, и покрај неговите страшни предвидувања, пристигнав во фонтаната на Лос Аламос и, преминувајќи ги нејзините води, го собрав еленот што твоето суеверие би го оставило да побегне, душата ми се исполни со желба за осаменост.

Не го знаеш тоа место. Гледај: фонтаната извира скриена во пазувите на карпата и паѓа, лизгајќи се капка по капка, низ зелените и лебдечки лисја на растенијата што растат на работ на нејзината лулка. Тие капки, кои кога ќе се откачат блескаат како златни точки и звучат како ноти на инструмент, се собираат меѓу тревите и, шепотејќи, шепотејќи, со бучава слична на онаа на пчелите што зујат околу цвеќињата, се оддалечуваат низ тревата. песоците и тие прават канал, и се борат со препреките што им се спротивставуваат на патот, и се вртат на себе, скокаат и бегаат и трчаат, понекогаш од смеење; други, со воздишки, до паѓање во езеро. Падот во езерото со неопислива гласина. Жалиња, зборови, имиња, песни, не знам што слушнав во таа гласина кога седев сам и трескав на карпата под чии нозе скокаат водите на мистериозната чешма, да стагнира во длабок сплав чија неподвижна површина едвај бранува. попладневниот ветер.

Таму сè е големо. Напријателите што ги има Трифун кога ќе го слушнат како вели, мрачен, воздивнува и ја наведнува главата:

-Ме сакаше и мене, и тоа многу!, и незаинтересирано!, скапоцена жена...

Емилија Пардо Базан (1851 - 1921) беше една од најважните шпански уметници од 19 век. Пишувал романи, раскази, поезија, драми, статии и патописи. Покрај тоа, таа беше првата што ја објави натуралистичката струја во нејзината земја. Соработувал со различни весници и списанија, за кои дошол да објави околу 600 приказни во текот на неговиот живот.

Меѓу неговите книги е антологијата Љубовни приказни , во која се осврнува на романтичарите од различни агли. Во „El desquite“ тој претставува нехаризматичен протагонист кој генерира емпатија кај читателот. Тој е грд човек со физички дефекти кој бил само исмејуван и презиран во текот на неговиот живот.

И покрај ова, тој постигнува стабилност како наставник по музика. Всушност, тој е миленик на родителите, бидејќи неговиот изглед го оневозможува создавањето чувства кај впечатливите млади дами. Кога една од мајките што го вработува ќе го истакне овој факт, Трифун одлучува да се одмазди.

Така, приказната се фокусира на неговите обиди да ја придобие својата ученичка Марија, мила девојка со добро срце. Часовите му дозволуваат да ја запознае младата жена и да ја натера да се заљуби преку писма. Сепак,На тие места живее самотијата со своите илјада непознати гласини и го опива духот со својата неискажлива меланхолија. Во сребрените лисја на тополите, во вдлабнатините на карпите, во брановите на водата, се чини дека ни зборуваат невидливите духови на природата, кои препознаваат брат во бесмртниот дух на човекот.

Кога во зори ќе ме видите како го земам самострелот и одам на планината, никогаш не требаше да се изгубиме меѓу нејзините грмушки во потрага по лов, не; Ќе седнам на работ на фонтаната, да ги пребарувам нејзините бранови... не знам што, лудо! Дента кога мојот молња го прескокна, мислев дека сум видел чудна работа како свети во неговата позадина..., многу чудна...: очите на една жена.

Можеби тоа беше зрак од сончева светлина што бегајќи се вртеше меѓу нејзината пена; можеби тоа би било едно од оние цвеќиња што лебдат меѓу алгите на нејзините пазуви и чии чашки личат на смарагди...; не знам; Мислев дека видов поглед кој се зацврсти на мојот, поглед кој во моите гради разгоре апсурдна, неостварлива желба: да најдам личност со такви очи. Во потрага по него отидов еден ден и друг на тоа место

Конечно, едно попладне... мислев дека сум играчка на сонот...; но тоа не е вистина; Јас веќе сум зборувал со него многу пати како што зборувам со тебе сега...; Едно попладне најдов како седи на мојот пост, облечена во облека што допираше до водите и лебдеше по нејзината греда, убава жена насите пондерирање. Косата му беше како злато; трепките и светкаа како светлосни нишки, а меѓу трепките немирно се вртеа зениците што ги видов..., да, затоа што очите на таа жена беа очи што ги имав вперено во мојот ум, очи со невозможна боја, очи... 1>

-Зелени! Извика Ињиго со акцент на длабок ужас и одеднаш седна на своето место.

Фернандо го погледна како изненаден што заклучи што сакаше да каже и го праша со мешавина од вознемиреност и радост :

-Дали ја познаваш?

-О не! рече ловецот. Господи ме избави да не ја познавам! Но, моите родители, кога ми забранија да одам на овие места, илјада пати ми рекоа дека духот, гоблинот, демонот или жената што живее во нивните води има очи во таа боја. Ве повикувам со она што најмногу го сакате на земјата да не се враќате на изворот на тополите. Еден или друг ден неговата одмазда ќе стигне до тебе, а ти со умирање ќе го отстранеш злосторството што му ги скршил брановите.

-За она што најмногу го сакам! - промрморе младиот човек со тажна насмевка.

-Да -продолжи старецот-; за твоите родители, за твоите најблиски, за солзите што рајот ги одредил за твојата жена, за оние на слугата што те видел роден.

-Дали знаеш што сакам најмногу на светот? Знаеш ли зошто би ја дала љубовта на татко ми, бакнежите на оној што ми дал живот и сета наклонетост што може да бидебогатство на сите жени на земјата? За поглед, за еден поглед од тие очи... Погледнете како можам да престанам да ги барам! , додека тој со мрачен акцент извика:

-Небесната волја да се исполни!

III

-Кој си ти? Која е вашата земја? Каде живееш? Од ден на ден доаѓам да те барам, а не го гледам ни коњот што те носи на овие места или слугите што ти го возат ѓубрето. Скрши го еднаш засекогаш мистериозниот превез во кој се обвиткуваш како во длабока ноќ. Те сакам, и, благороден или негативец, ќе бидам твој, секогаш твој.

Сонцето го помина врвот на планината; сенки газеа по нејзиното здолниште; ветрето стенкаше меѓу тополите на фонтаната, а маглата, што се издигнуваше малку по малку од површината на езерото, почна да ги обвива карпите на неговата маргина.

На една од овие карпи, на онаа што се чинеше блиску до колапс на дното на водите, на чија површина беше прикажан најстариот син Алменар, треперен, клекнат на колена пред нозете на својата мистериозна љубовница, обидувајќи се залудно да ја извлече тајната на своето постоење од неа.

Таа беше убава, убава и бледа како статуа од алабастер. И една од нејзините локни падна преку нејзините рамена, лизгајќи се меѓу наборите на превезот како сончев зрак штоги премина облаците, а во кругот на неговите руси трепки му светкаа зениците како два смарагди закачени на златен скапоцен камен. ; но издишаа воздишка, слаба, тажна воздишка, како онаа на светлосниот бран што ветре го турка кога ќе умре меѓу трските

-Не ми одговараш! Извика Фернандо, гледајќи дека неговата надеж се расипа. Сакаш ли да верувам во она што ми го кажаа за тебе? О не!... Зборувај со мене; Сакам да знам дали ме сакаш; Сакам да знам дали можам да те сакам, дали си жена...

-Или демон... А да беше? ладна пот течеше по неговите екстремитети; Неговите зеници се проширија додека тој поинтензивно се фокусираше на таа жена, и фасциниран од нејзиниот фосфорен сјај, речиси луд, во налет на љубов извика:

-Да беше.:., ќе те сакав.. ., Би те сакала како што те сакам сега, како што е мојата судбина да те сакам, дури и надвор од овој живот, ако има нешто повеќе од тоа.

-Фернандо - рече убавата жена тогаш со глас сличен на музика-, те сакам уште повеќе отколку што ме сакаш; Јас, кој се спуштам до смртно битие, чист дух. Јас не сум жена како оние што постојат на Земјата; Јас сум жена достојна за тебе, дека си супериорна од другите мажи. Живеам на дното на овие води, бестелесен како нив, минлив и проѕирен: зборувам со нивните гласини ибранува со своите набори. Не го казнувам оној што се осмелува да го наруши изворот каде што живеам; Наместо тоа, јас го наградувам со мојата љубов, како смртен надреден од суеверието на вулгарното, како љубовник способен да го разбере мојот чуден и мистериозен случај.

Додека таа зборуваше така, младиот човек впиен во контемплација на неговата фантастична убавина, привлечена како од непозната сила, се приближуваше сè поблиску до работ на карпата.

Жената со зелените очи продолжи вака:

-Гледате ли? го гледаш ли чистото дно на ова езеро? Ги гледаш ли тие растенија со долги зелени лисја што треперат во позадина?... Ќе ни дадат кревет од смарагди и корали..., а јас..., ќе ти дадам среќа без име, таа среќа. за кои сте сонувале во вашите часови на делириум и кои никој не може да ви ги понуди... Дојдете; езерската магла виси над челата како ленена крошна...; брановите нè повикуваат со своите неразбирливи гласови; ветрот ги започнува своите химни на љубовта меѓу тополите; дојди... дојди

Ноќта почна да ги проширува сенките; месечината трепереше на површината на езерото; маглата се вртеше во здивот на воздухот, а зелените очи блескаа во темнината како волја што минува над зракот на заразените води... Дојди, дојди... Овие зборови зуеја Ушите на Фернандо како најава. Дојди... и мистериозната жена му се јави од работ на бездната каде што беше суспендирана, и како да му понуди бакнеж...бакнеж...

Фернандо направи чекор кон неа..., друг..., и почувствува тенки и флексибилни раце кои се обвиткуваат околу неговиот врат, и студено чувство на усните кои гореа, бакнеж снег..., и тој се поколеба... и го загуби стапалото, паѓајќи во водата со тап, бурен татнеж.

Водите скокнаа во искри светлина и се затворија над неговото тело, а нивните сребрени кругови се проширија , се проширил додека не истечеле на бреговите.

Густаво Адолфо Бекер (1836-1870) бил еден од најважните поети на пост-романтизмот во Шпанија. Покрај неговите познати рими, неговото дело ги вклучува и легендите што ги објавил помеѓу 1858 и 1865 година.

Во нив тој прибегнува кон традицијата и својата имагинација. На овој начин, сите приказни се одвиваат во шпанските градови и се однесуваат на фолклорот, со елементи од фантастичен карактер.

„Los ojos verdes“ е една од неговите најпознати приказни. Ја прикажува приказната за еден млад човек кој греши со ароганција, оди во место во шумата населена со зли духови.

Таму среќава жена која живее во водите. Набљудувајќи ги неговите длабоко зелени очи, тој целосно се заљубува и не може да продолжи со својот живот. Така, во оваа приказна се алудира на извитоперената љубов што го проголтува човекот . Младиот човек е опседнат со преплавена страст што го тера да заборави на сите свои интереси и одговорности. Покрај тоа, се додава елементкарактеристика на романтичната литература: ликот на femme fatale кој го води човекот до негово самоуништување .

Можеби ве интересира: Најдобри рими од Густаво Адолфо Бекер

кога е на пат да ја постигне својата цел, жали што ја уништил, бидејќи таа била единствената која успеала да види внатре и му покажала наклонетост.

Со оваа приказна, Базан го критикува општеството во своето време , врз основа на излишното кое е неспособно да разбере дека вистинската љубов не прави разлики.

2. На нејзиниот мајчин јазик - Pía Barros

Тоа беше слаб, непријатен дожд што ги правеше улиците на Париз лизгави во тоа време од ноќта. Ги стегна рацете во џебовите на јакната, а жената се прекрсти пред неговите очи, засекогаш означувајќи го светот меѓу два јазика.

За миг, рацете стегнати во јакната изгледаа како да се молеа како во старо детство молитва.. Нивните очи се сретнаа и никогаш не ѝ беше толку жал што нејзините се сини, затоа што секој Французин може да ги има такви, а таа ќе чекаше со таа пукнатина да и зборува, да ја каже магичната абракадабра на кафето со цигари што води до ледената мала соба, кон кожите кои се припојуваат себеси посакувани, совршени, пред истиот повик.

Но јазикот му тежеше на џебот како надгробна плоча.

Се сврте по неа, двоумејќи се, гледајќи за речници во главата, зборови меки, впечатливи, меандрирани. Никој на тој јазик на ладни звуци.

Лути, барачки, бесни зборови. Беше толку далеку, во нејзините темни улици на далечна земја, каде што ситешифрите доаѓаа речиси без зборови, полека, со аголот на нивните очи, а мирисите, или чадорите или жешкото летно сонце, соработуваа во соучесништвото на пристапите.

И таму, на истрошеното - надвор од тротоарите на еден париски митски, со само неколку франци во џебовите, зборовите одбија да присуствуваат. Посегна со десната рака и посегна зад неа, четкајќи прамен од нејзината кафена коса. Поминаа месеци откако не милуваше една жена.

Тој го прилагоди своето темпо на нејзиното, кое одеше побрзо и побрзо, чувствувајќи ги стапките што ја малтретираа.

Не можеше да ја дише мирис во дождовница, па го измислуваше со секој чекор. Тоа ги направи и нејзините кафени очи, и гладната уста и топлите раце што течеа по грбот.

Уште неколку блока и тој ќе ја изгуби. Тој направи последен напор и ја допре по рамото на повикот.

Таа се сврте кон него и застана, чекајќи ги зборовите.

Пустошот го помати нејзиниот неуспех, а таа само ги крена рамениците пред неа. кој зададе нестрплив мал удар по патот. И бидејќи немаше што да изгуби, тажно шепна, дека сака да ја лиже на својот мајчин јазик, но дека не може, бидејќи зборовите останаа далеку, над секаква надеж, и дека дури и ако таа никогаш не сфати, тоа беше неговата тажна ноќ, како во танго, и да повика полиција ако мисли дека е тап клошар,

Melvin Henry

Мелвин Хенри е искусен писател и културен аналитичар кој навлегува во нијансите на општествените трендови, норми и вредности. Со остро око за детали и обемни истражувачки вештини, Мелвин нуди уникатни и проникливи перспективи за различни културни феномени кои влијаат на животите на луѓето на сложени начини. Како страствен патник и набљудувач на различни култури, неговата работа одразува длабоко разбирање и ценење на различноста и сложеноста на човечкото искуство. Без разлика дали го испитува влијанието на технологијата врз социјалната динамика или го истражува пресекот на расата, полот и моќта, пишувањето на Мелвин секогаш предизвикува размислување и интелектуално стимулирање. Преку неговиот блог Култура интерпретирана, анализирана и објаснета, Мелвин има за цел да инспирира критичко размислување и да поттикне значајни разговори за силите што го обликуваат нашиот свет.