7 роденденски песни од познати автори

Melvin Henry 25-07-2023
Melvin Henry

Родендените имаат посебно значење за секој човек. Не само што се работи за уште една година од животот, туку подразбира можност за нов почеток. Неколку поети размислувале за еден толку важен датум, или да го прослават некој близок или да медитираат за нивното витално искуство.

1. Како и секогаш - Марио Бенедети

Иако денес имаш

триста триесет и шест месеци

твојата возраст Метусала не се покажува кога

на моментот кога ќе победиш суровиот

кога ќе влезеш да ја дознаеш радоста на светот

а уште помалку е забележливо

кога леташ галеб над фобиите

или разоружајте ги јазлестите незадоволства

добра возраст да ги смените статутите и хороскопите

за вашата пролет да тече љубов без мизерија

така да се соочите со огледалото што бара

и мисли дека си убава

и си убава

тешко дека вреди да ти посакаме радост и лојалност

бидејќи ќе те опкружуваат како ангели или едрилици

очигледно и разбирливо е

дека јаболката и јасмините

и придружниците на автомобили и велосипедистите

и ќерките на вилеросите

... 1>

Можев да бидам толку неправеден кон твоите среќни родендени

запомни го овој закон на твојот живот

даПред некое време бевте мизерни

тоа исто така помага да се потврди денес

твојата блаженост

сепак не е новост за тебе

што светот

и јас

навистина те сакам

но секогаш сум малку повеќе од светот.

Марио Бенедети (Уругвај, 1920 - 2009) бил важен латинец Американски писател кој негуваше дело на едноставен јазик, блиску до целата публика. Во оваа песна тој и посакува среќен роденден на важна жена во неговиот живот. Откако ќе наполни 28 години, тој влегува во нова состојба на зрелост: „добра возраст за промена на статутите и хороскопите“, што му овозможува поголема слобода да се обиде да биде среќен.

Можеби ве интересира: Суштински песни од Марио Бенедети

2. Роденден - Анхел Гонзалес

Го забележувам: како станувам

помалку сигурен, збунет,

распуштам во воздух

секојдневно, сурово

. 1>

Да се ​​движи срцето секој ден

речиси сто пати во минута!

За да се живее една година потребно е

да се умре многу пати.

Ангел Гонзалес (1925 - 2008) е истакнат шпански поет. Неговото создавање се карактеризира со наративен стил и истражување на реалноста.

Оваа песна се однесува на неизбежната тага и мака што ги создаваат родендените додека старееш. Секој пат кога јасповеќе чувствувајте ги ефектите од возраста. Иако тоа повеќе не е причина за апсолутна среќа како што беше во детството, тоа е моментот во кој човечкото суштество станува свесно за своето постоење и учењето што секоја година од животот го подразбира.

3. Четиринаесет стихови за роденден на една жена - Камило Хозе Села

Кога моето срце почна да плива во моќната река на радоста на најчистите

потковици на вода

И открив дека пет грациозни годишни времиња се во основата на душата на жената

силуета

Слушнав свирче на славејот од селскиот двор и ги избркав лошите мисли од мојата кожа

Ги оттргнав од себе мрачните предзнаци на слабост, болест, глад,

војна, беда и празнина на совеста.

Почнав срамежливо да го мирисам гимнастичкиот воздух на убавица што спие со тебе

И летав толку високо што го изгубив од вид воздухот од оранжериите мирната вода на рововите

и прочистувачкиот оган и глинената и камената земја што

под и во кој ќе бидам заборавен од твојата рака

Те сакам полн со надеж

Твојот живот е сè уште премногу краток за да ја галиш надежта

Исто така види: Тал Махал: неговите карактеристики, историја и значење

И денес ти е роденден можеби претеран

Денес имаш илјада години

Би сакал да танцувам во затворена просторија со смрт крунисана со смарагди и

рубини и јас крунисан со мов и иглички

Да прогласам во царството на најосамените китови

Мојсладок сон со овие преплавени зборови

Гласно го објавувам стравот што среќата го создава во мене.

Камило Хозе Села (1916 - 2002) беше важен глас на шпанските букви. Овие стихови се посветени на саканата жена, која има „илјада години“ и која со својот шарм успеа да го исполни говорникот со среќа и надеж да се соочи со иднината.

4. Роденден - Џоконда Бели

Ме заинтригира како времето продира во коските

везе години на кожата со своите фини игли.

Се прашувам колку наскоро ќе имам уште еден роденден

Ме создадоа засекогаш да бидам млад

и не знам како се учи да бидам стар.

Џоконда Бели (Никарагва, 1948) е една од најпознатите релевантни за Латинска Америка. Таа работеше на местото што го заземаат жените во општеството, како и на политичките прашања.

Една од оските на нејзината работа беше визијата за постарите жени во денешниот свет, во која стареењето се сфаќа како грев . Затоа во „Роденден“ го анализира минувањето на времето низ неговото тело. Иако веќе покажува знаци на старост, таа сепак се чувствува активно и ја доведува во прашање потребата староста да се разбере како реченица.

5. Кога дојдов на овој свет - Nicolás Guillén

Кога дојдов на овој свет,

никој не ме чекаше;

така мојата длабока болка

дали ме олеснува со одење,

затоа што кога дојдов на овој свет,

тиМислам,

никој не ме чекаше.

Гледам како се раѓаат мажи,

Гледам како поминуваат мажи;

треба да одиш,

треба да погледнеш за да видиш,

треба да одиш.

Други плачат, јас се смеам,

бидејќи смеата е здравје:

Копје на мојата моќ,

оклоп на мојата доблест.

Други плачат, јас се смеам,

затоа што смеата е здравје.

Одам на моите нозе,

без патерици или бастун,

и целиот мој глас е

целиот глас на синот.

Одам на моите нозе,

Без патерици или бастун.

Со душата сурова,

долу, спиј и работи;

онаа долу ќе биде горе

кога горе е долу.

Со мојата душа сурова,

долу, сонувам и работам.

Има луѓе кои не ме сакаат,

затоа што сум многу скромна;

ќе видите како умираат

и дека дури и одам на нивниот погреб,

со тоа и што прават не ме сакаш

затоа што сум многу скромен.

Гледам како се раѓаат мажи,

Гледам како поминуваат мажи;

мораш да одиш,

треба да живееш за да видиш,

треба да одиш.

Кога дојдов на овој свет,

ви велам,

никој не ме чекаше;

така мојата длабока болка,

ви велам,

се ублажува со одење,

ви кажувам ,

бидејќи кога дојдов на овој свет,

ви велам,

никој не ме чекаше!

Кубанскиот поет Николас Гилен (1902 - 1989) го фокусира своето создавање на процесите на мешање. Како афро-потомок, тој се обидеги спојува двете култури, така што неговите песни ја нагласуваат музикалноста и социјалното.

Во оваа песна тој се осврнува на важноста да се соочиме со секој ден со позитивен став. Иако никој не го очекуваше тоа, тој го сфаќа своето раѓање како чудо што мора да се цени, бидејќи животот е подарок што мора да се цени.

6. Роденден - Алехандра Пизарник (фрагмент)

Денес наполниш дваесет години и затоа се почестуваш со твоите песни облечени како забава. Се шминкаше, убава си, а твоите усни гасат дваесет пламени...

денес е карневал

а јас имам деветнаесет години, две љубови, а илјада книги и фотографија од Пикасо

но денес моите солзи паѓаат во празнина затоа што мислам на животот.

Алехандра, те прашаа „како се однесува животот со тебе“. Рековте: Не ја познавам».

Алехандра Пизарник (1936 - 1972) стана култна писателка на шпански. Неговата поезија се фокусираше на изразувањето на болката и потрагата по идентитетот.

„Роденден“ не е баш поема, бидејќи е извадок од неговиот животен дневник. Меѓутоа, самата авторка го сметала овој запис како дел од своето дело, бидејќи го напишала и го коригирала за да биде објавен во иднина.

Со својата вообичаена меланхолија, таа го испитува фактот дека наполни дваесет години како ден во тој ентузијазам и среќа се очекуваат, но дека му е тешко да се снајде, бидејќи има конфликтиегзистенцијална.

Можеби ве интересира: Песни од Алехандра Пизарник (последниот проколнат писател)

7. Годишнина - Алваро де Кампос

Во времето кога го славеа мојот роденден,

Бев среќен и никој не умре.

Во старата куќа, дури и моите родендени беа вековната традиција,

и сечија радост, и мојата, беше загарантирана со која било религија.

Во времето кога го славеа мојот роденден,<1

Имав одлично здравје не разбирам ништо,

да сум интелигентен среде семејството,

и да немам надежи што другите ги имаа за мене.

Кога почнав да се надевам, Повеќе не знаев како да се надевам.

Кога почнав да гледам на животот, ја изгубив смислата на животот.

Да, она што претпоставував дека сум за мене,

што бев од срце и сродство,

што бев од зајдисонца среде провинција,

што бев од тоа што бев сакан и што бев дете.

Што бев — О, Боже!—, што само денес знам дека бев...

Колку далеку!...

(не можам ни да го најдам...)

Времето кога го славеа мојот роденден!

Она што сум денес е како влажноста во ходникот на крајот од куќата,

која ги дамка ѕидовите...

она што сум денес (и куќата на оние кои ме сакаа трепери низ моите солзи),

она што сум денес е дека тие ја продадоа куќата.

Тоа е дека тие сите умреа,

тоа е тамуСе преживеав како ладен натпревар...

Во времето кога ми славеа роденден...

Љубов моја, како личност, тоа време!

Физичка желба на душата повторно да се најде таму,

за метафизичко и телесно патување,

со двојство од мене кон мене...

Јади го минатото како гладен леб, нема време за путер на моите заби!

Повторно гледам сè со јасност што ме заслепува за она што е овде...

Масата поставена со повеќе места, со подобри цртежи во садовите, со повеќе чаши,

Богород со многу работи — слатки, овошје, останатото под сенка под мансарда —,

стари тетки, различни братучеди и се поради мене,

на времето кога го славеа мојот роденден...

Застани, срце мое!

Не мисли! Престанете да мислите во вашата глава!

О, Боже, Боже мој!

Денес веќе немам роденден.

Издржам.

Деновите се собираат.

Исто така види: Сликарство на 3 мај 1808 година во Мадрид од Гоја: историја, анализа и значење

Ќе остарам кога ќе станам.

И ништо повеќе.

Бес што не го донесов украденото минато во мојот ранец! ...

Времето кога го прославуваа мојот роденден!

Алваро де Кампос е еден од многуте хетероними на Фернандо Песоа (1888 1935), португалски писател кој се карактеризирал со создавањето на повеќекратно дело во кое измислил неколку ликови со различен поетски стил.

Во „Годишнина“ се осврнува на разликата помеѓуслави родендени во детството како што се случува во староста. Во годините на младоста, да се има роденден е среќа и богатство. Говорникот се осврнува на спомените од детството со семејството и слободата што ја дала перспективата за иднината. Наместо тоа, сегашноста е тажна и полна со меланхолија, копнеејќи по радоста на минатото, во сегашноста во која се чини дека се собираат само повеќе денови.

Можеби ве интересира: Основни песни од Фернандо Песоа

Melvin Henry

Мелвин Хенри е искусен писател и културен аналитичар кој навлегува во нијансите на општествените трендови, норми и вредности. Со остро око за детали и обемни истражувачки вештини, Мелвин нуди уникатни и проникливи перспективи за различни културни феномени кои влијаат на животите на луѓето на сложени начини. Како страствен патник и набљудувач на различни култури, неговата работа одразува длабоко разбирање и ценење на различноста и сложеноста на човечкото искуство. Без разлика дали го испитува влијанието на технологијата врз социјалната динамика или го истражува пресекот на расата, полот и моќта, пишувањето на Мелвин секогаш предизвикува размислување и интелектуално стимулирање. Преку неговиот блог Култура интерпретирана, анализирана и објаснета, Мелвин има за цел да инспирира критичко размислување и да поттикне значајни разговори за силите што го обликуваат нашиот свет.