Град Петра: Историја и архитектура на светски чуда

Melvin Henry 10-08-2023
Melvin Henry

Петра е древен град во карпи на Блискиот Исток. Исто така наречен „розовиот град“ поради уникатната боја на неговиот планински венец, Петра е богат археолошки комплекс од времето на Набатејаните, кој ги комбинира источните и западните елементи.

Храмови, гробници, тунели, брани и каналите се комбинирани со уникатен пејзаж од црвен песочник. Поради сите овие причини, тој е дел од светското наследство на УНЕСКО од 1985 година, а е на списокот на новите седум светски чуда од 2007 година.

лево: крајот на Сик, каде Ризницата може да се види на Петра. Десно: шетач во Ел Сик. Забележете ги димензиите.

Името на Петра значи „камен“. Но тоа не значи дека треба да мислиме дека целиот град е ископан во карпата, иако голем дел од него е. Наоѓаме и слободни структури, како што е Големиот храм.

Сите згради имаат нешто заедничко: тие се направени од песочник, блескав камен кој главно дава варијанти на розова, портокалова и жолта боја.

0>Да се ​​запознаеме продолжение која е нејзината локација, кои се главните локации од интерес на археолошкиот комплекс и каква е историјата на градот Петра.

Каде е Петра?

Петра се наоѓа помеѓу Заливот Акаба (Црвеното Море) и Мртвото Море во Јордан.

Градот Петра се наоѓа во близина на заливот Акаба, помеѓу Црвеното Море и Мртвото Море воPeutingeriana (маршрута на римската империјална патна мрежа). За истражувачите Бланкез и Дел Рио, овој факт ја побива тезата дека Петра го започнала својот пад по доаѓањето на Римјаните и процутот на Палмира и Бостра. Дополнително, важноста на Петра би се потврдила со фактот што, во времето на христијанизацијата, во неа биле сместени пет цркви и станала епископско седиште околу 6 век.

Исто така види: Значењето на мексиканската национална химна

Според Бланкез и Дел Рио, падот на Петра би започнале помеѓу крајот на 6 век и средината на VII век. Во тој период Петра претрпе голем земјотрес (551 година) кој уништи голем дел од градот. Покрај тоа, истражувачите веруваат дека со доаѓањето на муслиманите околу 630 година, Петра веќе имала репутација на полунапуштена.

Повторното откривање на Петра

Себастијан Гуцвилер: Портрет на Јохан Лудвиг Буркхард како Шеик Ибрахим. 1830. Масло на платно.

Уште во 1812 година истражувачот Јохан Лудвиг Буркхард повторно го открил напуштениот град Петра и го вратил на западниот радар.

Буркхард бил швајцарски патник кој се претставувал како побожен Арап со цел да навлезе во регионот, бидејќи во тоа време регионот бил контролиран од Отоманската империја и политичките и верските тензии биле на ред. Наодите на Буркхард беа споделени на акнига објавена дури во 1823 година, по неговата смрт, под наслов Патувања во Сирија и Светата земја .

Од 1828 година па наваму, археолошките истражувања во градот започнале во полн замав на Петра. Во 1830 година, посетите на патниците и аџиите почнаа да се дозволуваат.

Користена литература

Blánquez Pérez, Carmen и Ángel del Río Alda (2016). Петра и Пеутингерската табула. ISIMU , 6, страници 317-322.

Васкез Хојс, Ана Марија: Петра. Розевиот град на пустината (Историја и урбанизам) Простор. Време и форма. Серија II. Античка историја, т. 10. 1997, стр. 253-274.

Јордан.

Оваа точка била важна раскрсница на древните трговски патишта, благодарение на тоа што нудела добро канализирање на водата и безбедносни услови.

Заради оваа причина, Петра станала населба на голем архитектонски и инженерски подвиг среде исклучителни природни услови.

Архитектура на археолошкиот комплекс на Петра

Најамблематичните точки на градот Петра се:

  1. Сик или бунар (портата на Петра);
  2. Ризница Ал Каснех или Петра;
  3. Ад Деир или Манастирот;
  4. Кралски гробници (Гробница Урн, Палас Гробница, Коринтска гробница и свилена гробница);
  5. Улицата на фасадите;
  6. Театарот на Петра.
  7. Големиот храм на Петра .

Следно, ајде да ја запознаеме секоја од седумте наведени точки. Има и други структури достојни за восхит, кои ќе ги споменеме и илустрираме на крајот од овој сегмент.

1. Сик, портата на Петра

Патот Сик.

Сик е главниот пат по кој се стигнува до градот Петра. Тоа е кривулеста патека која се пробива низ карпата од песочник, долга 1,2 километри. Максималната ширина на патеката достигнува околу 3 метри, а нејзината длабочина во однос на висината на карпите може да биде и до 70 метри.

Исто така види: 41 важна песна на романтизмот (објаснето)

По должината на патеката се гледаат каналите за дистрибуција на вода,изградена во времето на Набата. Каналите се состоеја од глинени цевки кои ја канализираа водата од таканаречениот извор Мојсеј, кој се наоѓа во Вади Муса, до Петра.

Низ целиот Сик можете да видите различни заветни ниши, еден вид ниша издлабена во каменот посветен на божествата на Набатејците. Тие би можеле да бидат украсени или празни, чекајќи подароци од верниците.

2. Ал-Касне или Ризницата на Петра

Ал-Каснех или Ризницата на Петра

Првата зграда што се гледа при напуштањето на Сик е Ризницата на Петра или (Каснех, Ал- Jazneh или Jazné), а бил изграден за време на владеењето на Аретас IV (9 п.н.е. и 40 н.е.). Бедуините верувале дека во оваа зграда се скриени богатства на фараон, поради што е позната и како гробот на фараонот.

Ова е мавзолеј издлабен во карпа, кој најверојатно бил центарот на на аџилак. Не се знае на кого му била посветена, но се верува дека мора да му била на некој монарх. Широк е 25 метри и висок 39 метри.

Внатрешност на Ризницата на Петра. Лево: Фотографија: Бертолд Вернер. Десно: Фотографија на Денис Џарвис (детали).

Фасадата е поделена на две нивоа. Долното ниво е поддржано од шест коринтски столбови, а има фронтон со фриз украсен со цветни мотиви. На горното ниво има две лажни летниковциод страните квадратна основа, а во центарот кружна основа, крунисана со урна висока 3,5 метри. Во отворите наоѓаме релјефи кои исто така имитираат лажни летниковци.

Во секој дел има фигуративни претстави. Се верува дека централната скулптура претставува божица, која може да биде плодноста, Ал Уза или Изида. Покрај тоа, фасадата е украсена со елементи од периодот на Птоломеј, а првично имала слој од полихромна штука.

3. Ад Деир или Манастирот

Ад Деир или Манастирот

Оваа зграда е изградена во чест на кралот Ободас I на платото. Името го добила од бедуините, кои на внатрешните ѕидови нашле испишани неколку крстови, кои датираат од византискиот период. Се смета дека овој објект бил место за богослужба, бидејќи внатре нема гробници.

Има околу 47 x 48 метри. Неговиот стил е покласичен во споредба со Ризницата на Петра, бидејќи не содржи колони од Коринт и користи повеќе стилизирана разновидност на капитал, познат како набатајска престолнина.

Детали за набатејска престолнина.

Нејзината фасада е поделена на две нивоа, а горното го следи моделот на Ал-Касне. Но, за разлика од овој, орнаментите на таблата се геометриски. Нема останати траги од скулптури.

Манастирот го опкружуваат други структури, како што се други ниши и цистерни, карпеста падина со одаи ибасени, таканаречениот Голем круг (шарена карпеста комора) и просторија за богослужба со димензии 15 x 9 метри, во која е издлабена ниша од 3 x 4,50 метри. Ова се наоѓа пред Ad-Deir.

4. Кралските гробници

Збир на кралски гробници.

Кралските гробници се збир на мавзолеи изградени на падината на карпестата планина, поточно на западната падина наречена Џабал ал- Хубта. Некои од нив се издвојуваат, како што е гробот Урна.

Гробот Урн

.Гробот Урн.

Веројатно направен во втората половина на 1 век н.е. . Имаат фасада од 26 x 16,49 метри. На него претседава централна врата, опкружена со две полу-колони и два пиластри од една четвртина вратило, со набатаски капители. Во просторите меѓу столбовите има три локули , односно погребни ниши.

Внатрешната комора е со димензии 18,95 x 17,15 метри. Еден грчки натпис известува дека бил посветен на византиско христијанско обожавање во 446 година, што значело преобразување на неговите ниши во апсиди.

Внатрешноста на гробницата Урн.

Зградата има и хипостилен двор, од кој е соодветно зачуван само северниот дел, чии столбови достигнуваат висина од 4,6 метри. Дополнително, целата конструкција е поддржана на систем од барел сводови кои се додаваат во полукружни комори.независна.

Гробница на палатата

Гробница на палатата. Фотографија од Бернард Гањон.

Гробницата на палатата има фасада од приближно 49 x 46 метри. Се издвојува по тоа што е структуриран на пет ката или нивоа, иако со високо ниво на уништување. Но, се издвојува и по богатството на украсните елементи, распоредени ритмички по целата фасада.

Коринтска гробница

Коринтска гробница

Можно е изградена помеѓу 40 и 70 н.е., Коринтската гробница го добила ова име за нејзините капители инспирирани од хеленизмот. Тие не се коринтски капители, но тие се набатајска интерпретација на тој ред.

Прозорците на неговата фасада се асиметрични. Оваа фасада се протега околу 27,55 x 28 метри. Во структурата се сместени четири внатрешни комори.

Silk Tomb

Silk Tomb. Фотографија од Каис Твајси.

Тоа го добива ова име поради обоените бои што ги рефлектира карпата на неговата фасада, што нè потсетува на блескава ткаенина. Следи шема слична на онаа на другите згради. Се верува дека гробницата е посветена на божество.

5. Улица на фасадите

Улица на фасадите

Улицата на фасадите е група или дел од мали гробници. Овие се во низи кои се преклопуваат на скалесто начин. По оваа патека стигнувате до Театро деПетра.

6. Театарот на Петра

Театарот на Петра.

Театарот на Петра е структура издлабена во планината, која се наоѓа на крајот од улицата на фасадите. Најверојатно е изградена во 1 век од нашата ера. и зголемени во времето на римската анексија. Нејзината кавеа има приближно капацитет од осум илјади гледачи.

7. Големиот храм на Петра

Една од градбите во Петра која не е ископана во камен е таканаречениот Голем храм или јужна зграда. Станува збор за хипостилска градба (опкружена со двојни колони).

Иако има изглед на грчки храм, најновите истражувања покажуваат дека најверојатно функционирала како просторија за прием.

Други структури

Врв, од лево кон десно : Гробница на обелисците и Триклиниум Баб ас-Сик; Комплекс гробница на војникот; Сплит Фронтон гроб. Долно, од лево кон десно : ренесансна гробница; Високо место на жртви; Голем триклиниум; Градина Триклиниум.

Во населбата Петра има и други вредни објекти. Меѓу нив, гробот на обелисците и Баб ас-Сик Триклиниум, ренесансната гробница, гробницата со Сплит педимент, Градинскиот триклиниум и неговиот систем на цистерни, Големиот триклиниум, комплексот на гробот на војникот и Високото место на жртвите, меѓу другото.

Видете исто така:

  • Новите седум чуда наСвет (модерен).
  • Седумте чуда на античкиот свет.

Историја на Петра

Карта на регионот во времето на Едомите .

Потеклото на Петра се враќа во земјата Едом (на хебрејски) или Идумеа (на грчки), име што значи „црвено“ и алудира на бојата на пејзажот.

Едом првично бил населен од семитско племе, чии членови биле познати како Едомци. Најстарите записи за нивното присуство датираат од 13 век п.н.е.

Познато е дека Едомците се натпреварувале со Израелците уште од античко време. Подоцна, тие биле протерани од земјата на Едом од страна на Набатејците околу 4 век п.н.е. 0> Набатејците биле номадско трговско племе. Откако беа инсталирани, тие го основаа својот главен град во Петра, чие име на арамејски беше Raqmu .

Овој планински регион стана важен раскрсница за трговските карвани меѓу Арабија, Сирија-Феникија и Египет поради две фактори: присуството на вода и нејзината стратешка географија, која нудеше заштита и безбедносни услови.

По овие рути циркулираа сите видови стоки. На пример, темјан, злато, миро, текстил, урми, бакар, цимет, рубини, мед, масло, лен, црвена виолетова, цимет, ароматична трска и ковано железо.

Набатејците успеале да зачуваат одредено ниво на независноста вовреме на династијата Птоломеј, основана по смртта на Александар Македонски. Тие се бореле против Хасмонеските Евреи и ги поразиле Селевкидите, под команда на кралот Ободас I, на кого му го изградиле Деир. Затоа, токму Набатејците изградиле таков уникатен град.

Кралот Арета III ги проширил набатејските домени до Дамаск. Исто така, другите кралеви успеале да ги фрустрираат римските обиди да го откријат потеклото на производите со кои тргувала Петра за да го избегне градот како трговски контролен пункт. Така, околу средината на 1 век п.н.е., Петра го достигнала својот зенит.

Римското владеење и хеленистичката архитектура

лево: сегмент од Табула Пеутингеријана. Десно: детал во кој може да се види споменувањето на Петра.

Петра била под доминација на Римјаните околу 64 и 63 п.н.е., во времето на генералот Помпеј, кој и дал релативна автономија, во замена за плаќање данок и заштити ги границите. Ова беше периодот на хеленистичкото влијание врз архитектурата на градот.

Во 106 н.е., Трајан формално го анектираше регионот и создаде нова провинција наречена Арабија Петреа. Третата киренејска легија инсталирана во Петра започна да ја гради Виа Трајана Нова која го поврзуваше делот што одеше од пристаништето Алија на Црвеното Море до градот Бостра.

Анексијата значеше дека Петра беше вклучена во Табела

Melvin Henry

Мелвин Хенри е искусен писател и културен аналитичар кој навлегува во нијансите на општествените трендови, норми и вредности. Со остро око за детали и обемни истражувачки вештини, Мелвин нуди уникатни и проникливи перспективи за различни културни феномени кои влијаат на животите на луѓето на сложени начини. Како страствен патник и набљудувач на различни култури, неговата работа одразува длабоко разбирање и ценење на различноста и сложеноста на човечкото искуство. Без разлика дали го испитува влијанието на технологијата врз социјалната динамика или го истражува пресекот на расата, полот и моќта, пишувањето на Мелвин секогаш предизвикува размислување и интелектуално стимулирање. Преку неговиот блог Култура интерпретирана, анализирана и објаснета, Мелвин има за цел да инспирира критичко размислување и да поттикне значајни разговори за силите што го обликуваат нашиот свет.