Мислам, значи сум: значење, потекло и објаснување на фразата

Melvin Henry 15-06-2023
Melvin Henry

„Мислам, значи сум“ ( Cogito ergo sum ) е една од најпознатите фрази на францускиот филозоф Рене Декарт, која се рефлектира во неговото дело Дискурс на методот (1637).

Оваа реченица стана една од најпознатите во историјата на мислата и го претставува почетокот на модерниот рационализам . Но, кое е неговото значење? Од каде потекнува оваа Декартова фраза?

Значење

Фразата „мислам, значи сум“ доаѓа од францускиот „Je pense, donc je suis“. Подоцна на латински е преведен како „Cogito, ergo sum“, чиј попрецизен превод би бил: „Мислам, затоа сум“ („Мислам, затоа сум“).

Надвор од буквалниот превод на Самата по себе, оваа реченица се покажува како евидентна вистина и прв принцип на знаење. Па, според Декарт, единственото нешто што не може да се сомнева е токму тоа што ние се сомневаме. И затоа, ако се сомневам, мојата мисла постои и јас.

Потекло и објаснување

За да се разбере значењето на „мислам, затоа сум“ потребно е да се упатете се на неговиот контекст, како и на Рене Декарт.

Со својата мисла, филозофот го отвора патот кон рационализмот и потеклото на модерната филозофија. Декарт бил скитник кој се обидел да изгради нови сфаќања и да ги постави основите на филозофското знаење за да ги остави зад себе старите идеи засновани натрадиција или искуство. За него, разумот е единствениот што може да ни понуди точно знаење. Не смееме да им веруваме на сетилата.

Меѓутоа, Декарт верувал дека, како и со науките како што е математиката, и во филозофијата може да има метод за достигнување на сигурност.

На некој начин, тоа се обидува да ја направи филозофијата организирана наука, која оди од „едноставно до сложено“. Во оваа смисла, филозофската рефлексија би можела да биде нешто слично на математичка демонстрација. За да го направи ова, тој воспоставил 4 правила:

  1. Јасно и докази
  2. Поделба или анализа
  3. Синтеза
  4. Набројување или преглед

Но, тогаш, од каде потекнува „мислам, значи сум“?

Методичко сомневање

Првата точка од методот што Декарт го предлага е, во исто време време , почетната врска за да се стигне до наведената фраза. Доказот според Декарт е фактот дека „не признавам ништо како вистинито, внимателно избегнувајќи брзање и спречување и не разбирам во моите пресуди ништо повеќе од она што се појавува толку јасно и јасно во мојата проценка што би имало нема прилика да се преиспитува".

Исто така види: Значењето на Fuenteovejuna de Lope de Vega

Тоа е, зашто Декарт дозволувајќи се да биде занесен од сетилата може да биде збунувачки, во овој аспект, може да се сведе на обична интуиција.

Исто така види: Република Платон: резиме и објаснување на книгата

Во потрагата на апсолутна сигурност

Што е сигурност? е да се има знаењедека знаеме нешто јасно и сигурно, без никаков сомнеж.

За Декарт, мора да постои „апсолутна сигурност“, односно таква што е толку очигледна што не постои можност за сомневање, под никакви околности. За да го достигне, филозофот користи методски сомнеж , тоа би можело да се смета како механизам што ќе му овозможи пристап до она што е невозможно да се сомнева.

Декарт ги открива сетилата, самата реалност и разбирањето . Сите сигурност се подложени на методично сомневање. После тоа, тој се прашува: дали навистина постои нешто што е несомнено? Дали има некаков доказ што ѝ пркоси на оваа постапка?

Мислам, затоа сум

Навистина, Декарт се согласи со принцип, вистина изземена од какво било сомневање. „Cogito ergo sum“ е поддршка на филозофскиот систем. Тоа е и почетна точка за методот што го опишавте. Но зошто?

Прво, оваа сигурност потврдува дека постоиме, барем како суштества кои размислуваат. Па, се може да се доведе во прашање, освен што се сомневаме. Од друга страна, сомневањето за филозофот е веќе форма на мисла, затоа, ако мислиме, сме. Во оваа смисла, „подоцна“ мора да се сфати како „тогаш“ (затоа), бидејќи е последица.

Вака може да се толкува фразата „мислам, значи сум“, како точка нула од која Декарт тврдел дека го докажувапостоење на други нешта, од признавањето на нашето сопствено постоење.

За Рене Декарт

Рене Декарт е роден на 31. од март во Хаг во 1596 година. Студирал на Језуитскиот колеџ во Ла Флеш. За време на неговата младост студирал право и медицина, а подоцна се пријавил во војска за да учествува во Триесетгодишната војна.

Потоа, тој се преселил во Холандија каде се обидел да се посвети на мислата. За време на неговите последни години од животот и држел часови на шведската кралица Кристина во Стокхолм. Во февруари 1650 година, Декарт умре од пневмонија.

Делото на Рене Декарт има намера да ја остави зад себе филозофската традиција за да се отвори пат за нов метод, нов филозофски начин на размислување заснован на разумот како единствен начин за пристап знаење. Некои од неговите најистакнати дела се:

  • Правила за насочување на умот (1628)
  • Трактат за светот ( 1634 )
  • Метафизички медитации (1641)
  • Страстите на душата (1649)

Може ве интересира: Најважните филозофи во историјата и како тие ја сменија мислата

Melvin Henry

Мелвин Хенри е искусен писател и културен аналитичар кој навлегува во нијансите на општествените трендови, норми и вредности. Со остро око за детали и обемни истражувачки вештини, Мелвин нуди уникатни и проникливи перспективи за различни културни феномени кои влијаат на животите на луѓето на сложени начини. Како страствен патник и набљудувач на различни култури, неговата работа одразува длабоко разбирање и ценење на различноста и сложеноста на човечкото искуство. Без разлика дали го испитува влијанието на технологијата врз социјалната динамика или го истражува пресекот на расата, полот и моќта, пишувањето на Мелвин секогаш предизвикува размислување и интелектуално стимулирање. Преку неговиот блог Култура интерпретирана, анализирана и објаснета, Мелвин има за цел да инспирира критичко размислување и да поттикне значајни разговори за силите што го обликуваат нашиот свет.