Nezahualcóyotl: 11 песни на нахуатлскиот поет крал

Melvin Henry 29-07-2023
Melvin Henry

Незахуалкојотл е името на кралот со прекар „Кралот на поетите“, кој долго време владеел со регионот Текско, во предколумбиско Мексико, неколку децении пред освојувањето. Тој се смета за истакнат експонент на предхиспанското поезија, особено онаа напишана на нахуатлскиот јазик, чие знаење доаѓа до нас благодарение на компилациите направени во некои антички ракописи.

За некои автори, тешко е да се согласат дали кралот поет е истакнат или не од поетите од своето време. Тоа е затоа што, за модерната мисла, авторот се оценува според неговата оригиналност. Но, оригиналноста не секогаш била критериум за оценување на изведбата на уметникот. Навистина, пред модерноста, генијалноста беше оценета врз основа на извонредноста покажана во ракувањето со традицијата. ја усовршува таа традиција.

Песни на Незахуалчојотл

Во поезијата на Незахуалчојотл можеме да идентификуваме три тематски линии или поетски жанрови кои се вметнати во лирската традиција на Нахуатл: песните за мака, наречени icnocuícatl ; композициите посветени на поезијата, познати како x oxicuícatl и песните што му пеат на божественото, наречени и teocuícatl . Подолу е избор наЖивот“. Но, дополнително, тие беа заинтересирани да размислуваат за самата природа на поезијата, која ја поврзуваа со божественото.

Класификација на нахуатлската поезија

Овие теми се рефлектираат, на некој начин, во книжевните жанрови, поточно, поетските жанрови што ги практикувале. Зора Рохоусова вели дека предхиспанското поезија може да се класифицира на:

  • Teocuícatl : песната за боговите.
  • Xoxicuícatl : песни до поезија (всушност, xoxi значи „цвет“, но во овој контекст, „цветот“ станува метафорична слика на поезијата).
  • Yaocuícatl: песни на војната.
  • Icnocuícatl: песни за болка ( icnotl значи сираче, и затоа се користи како слика на болка).

Карактеристики на нахуатлската поезија

Покрај пишувањето за овие жанрови, кои во реалноста се истовремено и теми на интерес, поетите од нахуатлскиот јазик споделуваа различни ресурси и си позајмуваа слики и метафори. Меѓу најчесто користените стилски карактеристики, Рохоусова го споменува следново:

  • Повторливост.
  • Рефрени.
  • Паралелизми, кои се состојат од употреба на повторени идеи изразени во различни форми.
  • Дифразизам, односно употреба на два различни збора за упатување на истиот концепт.
  • Флеш зборови, односно важни концепти кои се повторуваатчесто.
  • Интерективни зборови, кои се бесмислени гласови, чија цел е да создаваат ритмички ефекти.

Биографија на Незахуалчојотл

Роден во 1402 година и починат во 1472 година, Незахуалчојотл бил крал, војник, поет, архитект и инженер. Неговото име се преведува како „гладен којот“ или „којот што пости“.

Син на кралот Икстлилксочитл и Матлалчихуацин, ацтечката принцеза, тој го добил највисокото образование во Палатата, како што доликувало на неговата хиерархија. Од образованието што го добил, тој ја научил доктрината, мудроста и традицијата Чичимека-Толтек.

По убиството на неговиот татко кога Незахуалкојотл имал едвај 16 години, кралското семејство го изгубило доменот Тексоко. Но, конечно, по кампањите и неговиот стратешки сојуз со Мексика-Тенохтитлан, Незахуалчојотл успева да ги врати и оттаму ја проширува својата моќ.

Кралот Незахуалчојотл бил познат по своите дела како архитект и инженер. Имал изградени зоолошки градини, аквадукти, палати и храмови. Покрај тоа, тој беше железен законодавец.

Тој беше противник на ритуалите на жртвување, но иако не можеше да стави крај на нив поради доминантната природа на религијата на неговата култура, тој успеа да ги ограничи да се применува само за воени затвореници.

Ако ви се допадна овој напис, можеби ќе ве интересираат и песните на нахуатл

11-те најдобри песни на поетскиот крал на Нахуа.

Icnocuícatl или песни за мака

Песните што следат може да се класифицираат како icnocuícatl или песни за мака, поетски жанр типичен за нахуатлската литература, според она што беше изложено од научникот Зора Рохоусова во написот наречен „Под цветното дрво“.

Во овие песни што ќе го цитираме подолу, поетот е свесен за страшната и неумолива судбина на смртта. Смртта не е претставена како закана за поединецот, туку како навреда за смислата на човековото постоење. Никој не мора да живее вечно. Кралот поет знае дека неговиот статус на крал нема да го спаси, ниту него, ниту некој друг. Кралот поет е, пред зборот, гол човек кој изгледа подеднакво осуден и, во оваа состојба, е обединет со се што е човечко.

Кралот поет користи една од најубавите слики на јазикот Нахуатл: „Како слика/ ќе се избришеме“. Слика, фантазмагорија, најавено отсуство. Така се претставени животот и смртта, минливоста на постоењето, носталгијата на патеката. „Каде ќе одиме?“, се прашува тој. „До местото на изнемоштениот“, одговара тој. Само да се погледне неговиот збор за да се разбере човечката густина на Незахуалцојотл.

1. Ја согледувам тајната

Јас ја согледувам тајната, наскриено:

О, господа!

Такви сме ние, смртници сме,

четири по четири ние мажи,

сите ќе си одиме,

сите ќе умреме на земјата.

Никој нема да биде претворен во жад,

никој нема да се претвори во злато:

На земјата тие ќе се зачува.<1

Сите ќе одиме

таму, на ист начин.

Никој нема да остане,

заедно ќе треба да загинеме,

ќе одиме вака во нивниот дом.

Како слика

ќе избледиме.

Како цвет,

Исто така види: Грчка трагедија: нејзините карактеристики и најважните дела

ќе се исушиме

тука на земјата .

Како закуанска птичка облека од перја,

на скапоцената птица со гумен врат,

ние ќе заврши

ќе си одиме дома .

Тој се приближи овде.

Исто така види: Кула во Пиза: историја и карактеристики

Тагата

на оние што живеат во него се врти.

0>Размислете за тоа, господа,

орли и тигри,

дури и ако сте направени од жад,

дури и ако сте направени од злато,

<0 0>и ти ќе отидеш таму,

на местото на изнемоштените.

Ќе мораме да исчезнеме,

нема да остане никој.

2. Тажен сум

Тажен сум, тагувам,

Јас, г-дин Незахуалцојотл.

Со цвеќиња и песни

Се сеќавам на принцовите,

на оние што заминаа,

на Тезозомоцин, на Квакваухцин.

Навистина тие живеат

каде што некако постои .

Посакувам да можам да ги следам принцовите,

да им ги донесам нашите цвеќиња!

Кога би можел да ги направам

убавите моипесни на Тезозомоцин!

Твоето име никогаш нема да загине,

о, господару, ти, Тезозомоцин!

Така, што ми недостасуваат твоите песни,

имам дојди да се мачам,

Само дојдов да бидам тажен,

Самиот сум растргнат.

Дојдов да бидам тажен, измачен сум.

Вие веќе не сте тука, не повеќе,

во регионот каде што некако постоиме,

не оставивте без обезбедување на земјата,

за ова, јас се распарчувам.

3. Каде да одиме?

Каде ќе одиме

каде што смртта не постои?

Но, дали ќе живеам плачејќи за ова?

Нека е твоето срце исправено :

никој нема да живее вечно овде.

Дури и принцовите дојдоа да умрат,

погребните снопови се изгорени.

Нека ти се исправи срцето:

никој овде нема да живее вечно.

4. Прашувам

Јас, Незахуалцојотл, прашувам:

Дали навистина се живее со корени во земјата?

Ништо не е вечно на земјата земја:

Само малку овде.

Дури и да е жад се крши,

Дури и да е златно се крши,

Дури и да е кецал пердув се кине .

Не засекогаш на земјата:

Само малку овде.

Xoxicuícatl или песни за поезија

Следниот избор на песните може да се класифицираат како Xoxicuícatl или песни за поезија. Во нив поетскиот глас се одразува на сопственото поетско создавање.

И покрај тоа што се изгледа залудно, тоасè е осудено на изумирање, Незахуалчојотл знае дека зборот е вечен. Во овие песни, упатувањето на поезијата е централно. Самата поезија е темата. Ова е она што многу критичари го нарекуваат естетска „саморефлексивност“.

Зборот е претставен како единствено вечно нешто, како што може да го издржи текот на времето. Пишаниот збор е присуство по отсуството.

5. Цветовите нема да завршат

Моите цвеќиња нема да завршат,

Моите песни нема да престанат.

Јас, пејачката, ги подигам,

Се распределуваат, се расфрлаат.

Внатре во куќата <1

На птицата со златни пердуви.

6. Стигнав

Стигнав овде,

Јас сум Јојонцин.

Барам само цвеќињата,

на земјата дојдов да ги исечам.

Еве ги сечам скапоцените цвеќиња,

за мене ги сечам оние на пријателството:

тие се твоето битие, о, принцу! ,

Јас сум Nezahualcóyotl, г-дин Yoyontzin.

Јас веќе ја барам

мојата вистинска песна,

и затоа барам и

за тебе, наш пријателе.

Средбата постои:

тоа е пример за пријателство.

За кратко време сум среќен,

кратко време живеј среќно

моето срце на земјата.

Сè додека постојам, јас, Јојонцин,

копнеам по цвеќињата,

еден по еден ги бирам,

тука каде што живееме.

Со нетрпениеСакам, копнеам по

пријателство, благородништво,

заедница.

Со цветни песни живеам.

Како да сум од злато, <1

како фин ѓердан,

како широк пердув на кецал,

затоа ја ценам

твојата вистинска песна:

со Него јас сум среќен .

Кој е тој што танцува овде,

на местото на музиката,

во куќата на пролетта?

Тоа сум јас , Yoyontzin!,

Се надевам дека моето срце ужива во тоа.

7. Моето срце разбира

Моето срце конечно разбира:

Слушам песна,

Размислувам за цвет...

Се надевам дека нема венеат !

8. Радувајте се!

Радувајте се со цвеќињата што опиваат,

оние што се во нашите раце.

Нека се стават сега

Цветните ѓердани.

Нашата сезона на дождови цвеќиња,

миризливи цвеќиња,

отворете ги нивните корола.

Птицата оди таму ,

муабети и пее,

ја запознава куќата на богот.

Само со нашите цвеќиња

се радуваме.

Само со нашите песни

вашата тага пропаѓа.

О господа, со ова,

вашето незадоволство исчезнува.

Давателот на живот ги измислува>ги сруши

самиот пронаоѓач,

пријатни цвеќиња,

со нив вашето незадоволство исчезнува.

Teocuícatl или песни на божественото

Дел од суштинските грижи на античкиот свет се поврзани со боговите. Затоа се појавуваатисто така песни од жанрот Teocuícatl или песни за божественото.

Незахуалцојотл, во многу аспекти, беше достоен претставник на неговата култура. Меѓутоа, нешто го разликува: тој не верува во мноштвото на предхиспанското богови, туку пристапува кон верувањето во единствен, невидлив, нематеријален или, на одреден начин, апстрактен бог. Тој е, во одредена смисла, монотеист.

Поетскиот крал е жеден за Бога, кого го доживува како единствено суштество, водечки принцип на редот на вселената и дарител на живот. Овој Бог, кој се создал себеси, не е сличен на Исус Искупителот. Тоа е, попрво, произволен бог, кој едвај дава живот, но не се меша во светот.

9. Никаде

Никаде не може да биде

домот на самиот изумител.

Бог, нашиот Господи,

секаде се повикува,

секаде исто така се почитува.

Се бара неговата слава, неговата слава на земјата.

Тој е оној кој измислува нешта,

тој е тој што се измислува себеси: бог.

Секаде се повикува,

секаде и го почитуваат.

Неговата слава се бара, неговата слава на земјата.

Никој не може овде,

никој не може да биде пријател

на давателот на животот:

тоа е само повикани,

на негова страна,

до него,

можете да живеете на земјата.

Кој и да го најде,

само ова добро го знае: тој еповикани,

крај него, до него,

можете да живеете на земјата.

Никој не е вистински ваш пријател,

о давател на живот!

исто како меѓу цвеќињата

некого да бараме,

така те бараме тебе,

ние што живееме на земјата,

додека сме покрај тебе.

Срцето ќе ти биде уморно.

Само за кратко

ќе бидеме заедно и покрај тебе .

Дателот на живот нè излудува,

не опива овде

Зарем никој не може да биде покрај него,

успеј, владее земја? ?

10. Во внатрешноста на небото

Само таму во внатрешноста на небото

ти го измислуваш својот збор,

давател на живот.

Што ќе определиш?

Ќе имаш ли нервоза овде?

Дали ќе ја скриеш својата слава и својата слава на земјата?

Што ќе одредиш?

Никој не може да биде пријател

на давателот на живот.

Пријатели, орли, тигри,

каде навистина ќе одиме?

0>Ние правиме погрешни работи, о пријателе.

Затоа, не тагувај,

не разболува, нè предизвикува смрт.

Настојувај, сите ќе мора да одиме

во регионот на мистеријата.

11. Со цвеќиња пишуваш

Дародителот на животот е почеток на самиот себе, на животот на топчето, но тој е и почеток на зборот. БоговиГлагол, тоа е креативен збор, тоа е поезија. 1>

на оние што ќе живеат на земјата.

Тогаш ќе ги уништиш орлите и тигрите,

само во вашата книга со слики живееме,

тука на земјата.<1

Со црно мастило ќе го избришеш

што било братството,

заедницата, благородништвото.

Ги засенуваш оние што ќе живеат

Незахуалчојотл и нахуатлската поетска традиција

Пишената поезија тогаш не беше широко распространета практика. Тоа едвај го негуваше тесен круг интелектуалци кои заедно размислуваа за условите на човековото постоење преку песни, кои беа испеани или придружени со музика.

Видете исто така 27 приказни што мора да ги прочитате еднаш во животот (објаснето) 20-те најдобри латиноамерикански приказни ја објаснуваат поезијата на Нахуатл: карактеристики, автори и најрепрезентативни песни 11 хорор приказни од познати автори

Во книгата Литература во античко Мексико , објавена од библиотеката Ајакучо, се тврди дека поетите од генерацијата на Незахуалкојотл се занимавале со прашања како што е неумоливата природа на смртта; минливоста на постоењето; односот помеѓу животот, болката и маката; прашањето за задгробниот живот и, конечно, енигмата за постоењето на човекот пред „давателот на

Melvin Henry

Мелвин Хенри е искусен писател и културен аналитичар кој навлегува во нијансите на општествените трендови, норми и вредности. Со остро око за детали и обемни истражувачки вештини, Мелвин нуди уникатни и проникливи перспективи за различни културни феномени кои влијаат на животите на луѓето на сложени начини. Како страствен патник и набљудувач на различни култури, неговата работа одразува длабоко разбирање и ценење на различноста и сложеноста на човечкото искуство. Без разлика дали го испитува влијанието на технологијата врз социјалната динамика или го истражува пресекот на расата, полот и моќта, пишувањето на Мелвин секогаш предизвикува размислување и интелектуално стимулирање. Преку неговиот блог Култура интерпретирана, анализирана и објаснета, Мелвин има за цел да инспирира критичко размислување и да поттикне значајни разговори за силите што го обликуваат нашиот свет.