Цезар Ваљехо: 8 одлични песни анализирани и интерпретирани

Melvin Henry 02-06-2023
Melvin Henry

Сезар Ваљехо (1892-1938) е еден од најголемите експоненти на латиноамериканската авангардна поезија на 20 век. Неговите книжевни придонеси го револуционизираа начинот на пишување и неговото влијание одекна низ целиот свет. Тој е исто така еден од најважните перуански поети, ако не и најважниот.

Според зборовите на Америко Ферари, како експонент на авангардата:

(...) Можеби Ваљехо ја отелотворува слободата на поетскиот јазик на најцелосен начин: без рецепти, без однапред смислени идеи за тоа што треба да биде поезијата, таа се нурнува меѓу болката и надежта (...), а плодот на таа потрага е нов јазик. , нечуен акцент.

Овој избор на песни, кој ќе го анализираме и интерпретираме, ја прикажува оригиналноста и различноста во опсегот на тонови што го карактеризираат поетот. Некои мешаат драма со хумор. Сите тие укажуваат на темите и опсесиите на неговата поетика: смрт, привремено, трансцеденција, секојдневие, братство, солидарност, сочувство, спротивности, судбина, болка, болест итн.

Фотографија на Цезар Ваљехо во Ница, 1929 година.

1. Сметајќи ладно, непристрасно...

Со оглед на ладно, непристрасно,

дека човекот е тажен, тој кашла и, сепак,

се задоволува во црвените гради;

дека единственото нешто што го прави е да сочинува

од денови;

дека е мрачен цицач иповеќе секојдневни и рутински предмети. Делува како миење на она што се валка или „излегување да јадеме нешто“. Предметите се генерално мали и, сепак, полни со блискост со лични и карактеристични допири: „мала книга“, „огромен леб“, „со натписот моја сакана лажица“.

Сегашноста со своето секојдневие животот се става во перспектива во светлината на она што значи да се носат историја и спомени; се споменува минувањето од 15 години, кое може да се однесува на животот на поединецот, но се евоцира и нешто што „се одвива многу векови“, алудирајќи на историјата на човештвото.

Низ песната имплицитно се појавува поетско размислување за изразот и што да се прави: во „гласниот глас“, во „потпевнувањето“ и „во грижата да не викаш или плачеш“. Во овој случај, она што сакате да го изразите е нешто заглавено и акумулирано што е поврзано со размислување за трансцедентноста на поединецот.

6. Ова...

Ова

се случи помеѓу два очни капаци; Треперев

во мојата мешунка, лут, алкален,

стоејќи покрај лубричната рамноденица,

во подножјето на студениот оган во кој завршив.

Лизнајте алкално, велам,

поблиску до лукот, на чувството за сируп,

понатаму, многу повеќе, од рѓите,

кога водата оди и кога се враќа бранот.

Алкално лизгање

исто така и многу, во колосалната планина на небото.

Какви копја и харпуниќе фрлам, ако умрам

во мојата мешунка; Ќе ги дадам светите лисја од банана

моите пет подредени мали коски,

и во погледот, самиот поглед!

(Велат дека воздишките се градат

тогаш коскени, тактилни хармоника;

велат дека кога вака умираат оние што снемаат,

ах, умираат надвор од часовникот, раката

прилепена до чевел осамен)

Разбирам и сè, полковник

Исто така види: Врвот на 50-те најдобри серии на Нетфликс за гледање и препорачување

и сè, во плачлива смисла на овој глас,

Се повредувам, тажно извлекувам,

навечер, моите нокти;

тогаш немам ништо и си зборувам сам со себе,

проверувам семестри

Исто така види: 31 љубовна песна која треба да ја посветите на личноста која најмногу ја сакате

и да го наполнам пршленот, јас допирајте се себеси.

Поемата гледа во длабочините на човечкото битие, неговата внатрешност и емотивниот универзум. Сликите составени од спротивни елементи се чини дека се единствените способни да опишат некои човечки емоции.

Тоа се одразува на трансцедентноста на човекот, една од грижите на поетиката на авторот, преку надреалистичкиот јазик: „Ќе дај во светите листови од банана/ моите пет подредени мали коски“. Наоѓаме слики кои се однесуваат на соништата, натоварени со слободни несвесни асоцијации кои не се наменети да се рационализираат, туку предизвикуваат секакви сензации кај читателот.

Во оваа песна, спомнувањето на телесноста создава чувство на сиромаштија, осаменост и пустош на човечката состојба: телото, ноктите, коскитеи пршлените се, во крајна линија, единствените придружници и сведоци на постоењето.

7. Шапка, капут, ракавици

Спроти француската комедија е кафулето Regency

; во него има

рекондиторна соба, со фотелја и маса.

Кога ќе влезам, неподвижната прашина веќе се крена.

Помеѓу моите усни направени од Џебе, жарот

пуши од цигара, а во чадот се гледа

два интензивни дими, градниот кош на кафето,

и во градниот кош, длабока рѓа на тагата

Важно е есента да се накалеми на есените,

важно е есента да се интегрира со ластарите,

облакот, со семестрите; јаболчниците, брчките.

Важно е да мирисате на лудо, постулирајќи

колку е топол снегот, колку минлива желката,

колку е едноставно, колку венее кога!

Започнува со наративен тон. Главните улоги во песната се предметите на кои се отсликува гласот и раскажаното место. Почнувајќи од насловот на песната: „Шапка, капут, ракавици“ што може да се однесува на поетот, но и на цигарата.

Во Кафулето владее мрачен воздух на осаменост и напуштеност. Местото го населува времето, распаѓањето, она што старее или влегува во процес на смрт. Ова се сугерира, меѓу другото, со акумулација на прашина, 'рѓа и есен како сезона во која дрвјата го губат своето зеленило, а природата се подготвува за зима.

Да се ​​проучиоколината на местото се предлага сликата на рентген; медиумот што го дозволува тоа се чини дека е чадот од цигарите, а предметот што треба да се анализира, Regency Café: „и во чадот може да се види/ (...) градниот кош на Кафето,/ и во градниот кош (.. .)“.

8. Црните најавуваат

Има удари во животот, толку силни... не знам!

Удари како Божја омраза; како пред нив,

подводот на сè што е претрпено

се трупаше во душата... Не знам!

Малку се; но тие се... Тие отвораат темни ровови

во најжестокото лице и во најсилниот грб.

Тие можеби ќе бидат колците на варварскиот Атила;

или црните предвесници што нè испраќа Смртта.

Тие се длабоки падови на Христос на душата

на некоја преслатка вера која судбината хули.

Тие крвави удари се крепитации

од малку леб што гори на вратата од рерната

А човекот... Кутриот... сиромашен! Ги врти очите, како

кога шлаканица нè вика преку рамо;

ги врти очите луди, а сè што живеело

барови, како локва на вина, во погледот.

Има удари во животот, толку силни... не знам!

Тоа е лирска песна во која преовладуваат александриски стих и рима. Поемата се занимава со човечката болка и ја покажува неможноста да се изрази, да се сфати или да се разбере. Зборовите и јазикот се недоволни и потребно е да се прибегне кон нови начинида се изрази, во овој случај, преку споредби.

Прочитајте повеќе за Poem Los heraldos negros од Цезар Ваљехо.

Цезар Ваљехо и авангардата

За авангардата, јазичната поетика имаше го изгуби својот изразен капацитет; беа злоупотребени класичните и романтичните форми, а во климата имаше чувство на вознемирување и исцрпеност.

Во оваа потрага музиката има водечка улога, а поезијата на Сезар Ваљехо се издвојува токму по тоа. Римата е тргната на страна и преовладуваат слободните стихови и прози. Музиката ја следи внатрешната звучност на јазикот и ја отвора вратата за хетероген ритам, со разновидни акценти.

Нејзиниот јазик е воден и од интуицијата и слободното здружување. Добредојдено е влијанието на надреализмот и експресионизмот. Повторувањето, граматичките и синтаксичките престапи и јазикот сличен на соништата создаваат слики и значења кои бегаат од разумот, но кои комуницираат со длабоки емоции и сензации со голема ефикасност.

Темите, местата и зборовите се добредојдени кои претходно биле исклучени од уметноста и поезијата. На пример, се однесува на животинската страна на човечкото суштество со неговите биолошки функции. Ги поздравува термините кои припаѓаат на научниот жаргон и генијалноста на говорниот јазик. Наоѓаме зборови без никаков поетски престиж, како што се локви, тоалет, препони, мускулести итн.

Дневниот живот, рутина и предметизаеднички се протагонистите во неговата поетика. Зачестени се лебот, весникот, панталоните и другата облека, а меѓу неговите многубројни заслуги се додава и фактот што успеа да направи поезија од најобични и најобични предмети.

Резултатот е поезија која не преправајте се дека сте разбрани на темелен или рационален начин, но што комуницира со читателот преку свесни и несвесни сензации и емоции кои успеваат да се пренесат преку музика и интуиција.

Биографија на Сезар Ваљехо

Фотографии на Цезар Ваљехо. Центар: Сезар и Жоржет Ваљехо во Париз.

Роден во Сантијаго де Чуко, Перу, 1892 година. Влегол на Факултетот за писма на Универзитетот во Трухило, но морал да ја напушти дипломата од економски причини. Години подоцна ги продолжил студиите плаќајќи ги како учител. Тој беше учител на познатиот романсиер Чиро Алегрија. Дипломирал со својата теза Романтизам во кастилска поезија.

Откако објавил некои од неговите песни во весници и списанија, во 1918 година го објавил Los heraldos negros. Во истата година мајка му умрела и тој се вратил во Трухило. Во 1920 година тој е обвинет за подметнување пожар и неправедно е затворен речиси четири месеци. Неговото затворање би можело да биде поврзано со социјалистичките написи што ги објавувал во кои осудува некои неправди. Додека бил во затвор, тој го напишал Trilce и го објавил во 1922 година.

Тој патувал во Европаво 1923 година, а таму работи како новинар и преведувач. Тој често ги посетува писателите Пабло Неруда, Висенте Хуидобро, Хуан Лареа и Тристан Цара. Во 1924 година, неговиот татко починал, а поетот бил хоспитализиран поради цревно крварење од кое успешно се опоравува.

Во 1927 година ја запознал Жоржет Ваљехо, кога таа имала 18 години, а се венчале во 1934 година. Во 1928 г. , ја основал Социјалистичката партија во Париз. Во 1930 година го објавил Trilce во Мадрид и ги посетувал Федерико Гарсија Лорка, Рафаел Алберти, Херардо Диего и Мигел де Унамуно. При избувнувањето на шпанската граѓанска војна, во 1936 година, заедно со Пабло Неруда, тој го основал Иберо-американскиот комитет за одбрана на шпанската република.

Во годините помеѓу 1931 и 1937 година, тој напишал неколку драматични дела и раскази, како и песните кои подоцна беа собрани и објавени постхумно како Човечки песни .

Се разболува на 24 март и умира на 15 април, Велики петок во Париз и со „пороен дожд“, како што вели во својата песна „Црн камен на бел камен“:

Ќе умрам во Париз со пороен дожд,

ден кога веќе го имам сеќавање на.

Ќе умрам во Париз –и не трчам–

можеби во четврток, како што е денес наесен.

(... )

Години подоцна се дозна дека починал затоа што повторно му била активирана маларијата што ја боледувал како дете. Неговите останки се наоѓаат на гробиштата Монпарнас во Париз.

Дела на Сезар Ваљехо

Ова сенекои од најистакнатите дела Цезар Ваљехо.

Поезија

 • Црните предвесници (1919)
 • Трилче (1922)
 • Список на коски (1936)
 • Шпанија, земи ми ја оваа чаша (1937)
 • Беседа за варварството (1937)
 • Човечки песни (1939)

Наратив

 • Мелографирано искачување (приказни, 1923)
 • Дива приказна (роман, 1923)
 • Кон царството на Скирис ( nouvelle , 1928)
 • волфрам (роман, 1931)
 • Часот на човекот (роман, 1931)

Драма

 • Заклучување (1930)
 • Помеѓу двата брега тече реката (1930)
 • Браќа Колачо или претседатели на Америка (1934)
 • Уморниот камен (1937)

Статии и есеи

 • Русија во 1931 година: Рефлексии во подножјето на Кремљ (1932)
 • Русија пред вториот петгодишен период ( 1932)

Види исто така

Најубавите песни на шпански јазик

ја чешла косата...

Со оглед на

дека човекот непречено оди од работа

и одекнува како шеф, звучи подредено;

дека дијаграмот на времето

тоа е постојана диорама во неговите медали

и, полуотворени, неговите очи проучувани,

од далечни времиња,

неговата гладна масовна формула …

Разбирање без напор

дека човекот понекогаш останува да размислува,

како да сака да плаче,

и подложен на лежење како објект,

Станува добар столар, се поти, убива

а потоа пее, руча, се закопчува...

Имајќи во предвид и

дека човекот е навистина животно

и, сепак, кога се сврте, ме удира со својата тага по глава...

Испитувајќи ги, конечно,

неговите пронајдени парчиња, неговиот тоалет,

неговиот очај, на крајот од неговиот грозоморен ден, бришејќи го...

Разбирајќи

дека тој знае дека го сакам,

дека го мразам со наклонетост и накратко е рамнодушен...

Со оглед на неговите општи документи

и гледајќи со наочари во тој сертификат

што докажува дека е роден многу мал...

Му правам знак,

доаѓа,

и го гушкам возбуден.

Уф! Возбудена... Возбудена...

Поемата ја гради сликата на човечкото суштество во сите негови аспекти со набројување карактеристики претставени со објективен, научен и далечен тон.

Го нагласува неговото расипливо и ограничено битие, уништено со рутина и наредбихиерархиски, изгубени во масите. Но и неговиот капацитет за длабочина и интроспекција: неговата празнина и тага, гладот ​​за знаење.

Тој ги спротивставува најниските аспекти, како што се неговите животински карактеристики и „неговиот тоалет“, аспекти поврзани со срамот што би сакале да се крие и да се негира, со успесите и достигнувањата на историјата: медали, научни достигнувања.

Ова е почит на човечкото суштество, славејќи ја неговата способност за издржливост и сугерирајќи помирување и прифаќање со нивните недостатоци и грешки. Го прифаќа човечкото суштество такво какво што е, со контрастна емоција и завршува со победата над рационалниот и научниот тон на песната.

Сугерира дека чувствата на братство и сочувство го имаат последниот збор и конечно преовладуваат со пред сè друго.

2. Ми доаѓа, има денови, раскошна, политичка желба...

Ми доаѓа, има денови, плодна, политичка желба,

да се сака, да се бакнува наклонетост на неговите две лица,

и демонстративна

желба ми доаѓа оддалеку, друга сака да го сака, со волја или со сила,

оној што ме мрази, тој што му ја кине хартијата, малото момче,

на тој што плаче за тој што плачеше,

на кралот на виното, на робот на водата,

0>на тој што се сокри во својот гнев,

на тој што се препотува, на тој што поминува, на оној што ја тресе неговата личност во мојата душа.

И сакам , значи, да му се смести

на тој што ми зборува, неговата плетенка; нејзината коса, давојник;

неговата светлина, до големите; неговата големина, момчето.

Сакам директно да испеглам

шамиче што не може да плаче

и, кога сум тажен или радоста ме боли,

ги поправам децата и генијалците.

Сакам да му помогнам на доброто момче да биде негово мало лошо момче

и ме поттикнува да седнам

од десната страна на левиот, и одговарам на немиот,

се трудам да бидам корисен во она што можам

, а исто така многу сакам

да му ја мијам ногата на куциот,

и помогни му да спие до следниот едноок.

Ах, сакај, овој, мој, овој, светот,

меѓучовечки и парохиски, проект!

Ми доаѓа до косата,

од основата, од јавните препони,

и доаѓајќи од далеку, те тера да сакаш да го бакнеш

шамија на пејачот,

и тој што страда, бакни го во тавата,

глувиот, во неговата кранијална гласина, незаплашена;

оној што ми дава она што го заборавив во мојата утроба,

во неговиот Данте, во неговиот Чаплин, на неговите раменици.

Сакам, да го завршам,

кога сум на работ од познато насилство

или срцето ми е полно со гради, би сакал

да му помогнам на оној што се насмевнува да се смее,

да стави птица на тилот на злите,

грижете се за болните со тоа што ќе ги налутите,

купете од продавачот,

помогнете му да го убие матадорот — страшна работа—

а јас би сакам да бидам добар со себе

во сè.

Поемата дава хумористичен пресврт на една од големите теми на поетиката на Ваљехо:братство, заедништво и сочувство. Преку ресурсот на карикатурата и со немирен тон одговара на потреба, вокација или повик за изразување емоции и наклонетост.

Набројувањето го наоѓаме диктирано од слободното здружување и ресурсот на оксиморонот. Играта на спојување спротивставени елементи дава чувство на неуспешно дополнување: „марамче што не може да плаче“.

Можеме да го видиме и влијанието на кубизмот што ја развива визијата за човекот фрагментиран и составен од неговите делови.

Дел од богатството на песната дава и конвергенцијата на различни предмети што има способност да предизвикува повеќе сензации, емоции, сеќавања и асоцијации кај читателот.

3. Старите магариња мислат

Сега јас би се облекол

како музичар да го видам,

Би се судрил со неговата душа, триејќи му ја судбината со раката,

Би го оставил сам, бидејќи тоа е душа со паузи,

накратко, би го оставил

евентуално мртов на неговото мртво тело.

Тој може да се прошири денес во оваа настинка,

може да кашла; Го видов како се проѕева, ми го дуплира во увото

неговото несреќно мускулно движење.

Мислам на маж, неговата позитивна плоча

и зошто да не? на неговото изведувачко болдо,

тоа грозоморно луксузно влакно;

на неговиот бастун со сребрени копчиња со малото куче,

и на децата

рече тој тие му беа девери на погребот.

Затоа би се облекол денес вомузичар,

Јас би се судрил со неговата душа која остана да гледа во мојата материја...

Но никогаш нема да го видам како се бричи во подножјето на неговото утро;

никогаш , никогаш повеќе , и за што!

Мора да видите! Каква работа!

Какво никогаш, никогаш, никогаш!

Се однесува на приврзаното сеќавање на „човек“ кој умрел. Мажот може да биде кој било и се однесува на генерички маж.

Го наоѓаме копнежот кој има форма на приврзани гестови и подароци што тој би сакал да му ги даде, или во замислувањето што би направил овој човек ако тој беа присутни сега.

Во овој случај, „облечи ме како музичар“ е сосема оригинален начин на упатување, можеби, на серенада, омилена песна и со примеси на хумор, можеме да го поврземе со оние кои се појавуваат дотерани на роденденските забави на децата: кловн, магионичар, спајдермен, принцезата Елза или „музичар“.

Тежината на присуството на човекот во песната се појавува отелотворена во неговата облека и во повеќето рутински и дневни дејствија: „неговиот бастун со сребрена рачка со кученце“ и во „гледање како се бричи во подножјето на утрото“.

Постои имплицитно прашање за постоењето и трансценденцијата на човекот, дадено дека неговото време е ефемерно и овој човек кој е кој било, а во исто време е единствен по својата индивидуалност, ќе исчезне: „она што никогаш од никогаш не е негово никогаш!“.

4. Денес многу помалку ми се допаѓа животот...

Денес ми се допаѓа живототмногу помалку,

но јас секогаш сакам да живеам: веќе кажав.

Речиси го допрев делот од моето сè и се запрев

со истрел во јазикот зад мене збор.

Денес ја чувствувам брадата како се повлекува

и во овие моментални панталони си велам:

Толку живот и никогаш!

0>Толку години и секогаш мои недели!...

Моите родители закопани со нивниот камен

и нивниот тажен протега што не заврши;

браќа со цело тело, моите браќа,

и, конечно, моето стоење и носење елек.

Ми се допаѓа животот енормно

но, секако,

со мојот мила смрт и моето кафе

и гледајќи ги лиснатите костени во Париз

и велејќи:

Ова е око; Овој, оној... И повторувајќи:

Толку многу живот и мелодија никогаш не ме измачуваат!

Толку години и секогаш, секогаш, секогаш!

Јас рече елек, реков

сè, дел, копнеж, вели скоро, да не плачам.

Дека е вистина дека сум настрадал во таа болница што е до вратата

и дека е добро и не е во ред да си го гледав

телото од долу до горе.

Секогаш ќе сакам да живеам, дури и да сум на стомак,

затоа што, како што реков и повторувам,

толку живот и никогаш и никогаш! И толку многу години,

и секогаш, секогаш, секогаш!

Со оптимистичка визија, песната покажува ценење и радост за животот, дури и од перспектива на болеста и смртта. Вака престојот воболница, а чувството на жалост за смртта на нивните најблиски се јавува како постојан придружник на самиот живот.

Рефлексијата на времето, испрашувањето на читателот како брат и визијата на распарчениот човек, Тие се гледаат и во песната.

5. Ова е местото каде што носам...

Тоа е дека местото каде што ги носам

панталоните, е куќа каде

гласно ја соблекувам кошулата

и таму каде што имам земја, душа, карта на мојата Шпанија.

Токму тој зборуваше

за мене со мене, и стави

на мала книга огромен леб

и потоа го направив трансферот, префрлив,

сакајќи малку да потпевнувам, десната страна од животот

на левата страна ;

подоцна, измив сè, стомак,

духовен, достоинствено;

Се свртев да видам што се валка,

гребнав што ме зближува

и добро ја нарачав картата што

климна или плачеше, не знам.

Мојата куќа, за жал, е куќа ,

кат случајно, каде живее

со натписот моето сакано мало лажиче,

драгиот мој скелет веќе без букви,

ножот, постојана пура.

Навистина, кога ќе помислам

за тоа што е животот,

не можам а да не и кажам на Жоржета,

за да јадете нешто убаво и излезете надвор,

попладне, купете добар весник,

зачувајте го денот кога нематеима,

и една ноќ, бидејќи кога има

(така велат во Перу — се извинувам);

на ист начин, страдам со големо внимание ,<1

за да не викам или плачеме, бидејќи очите

имаат, независно од еден, нивната сиромаштија,

мислам, нивната работа, нешто

што се лизга од душата и паѓа во душата.

Поминаа

петнаесет години; потоа, петнаесет, а порано, петнаесет,

се чувствуваме, навистина, глупо,

природно е, инаку што да правиме!

И што престане да прави, што е најлошото?

Не живеејќи, туку станувајќи

што е едно меѓу милиони

лебови, меѓу илјадници вина, меѓу стотици усти,

помеѓу сонцето и неговиот месечев зрак

и меѓу масата, лебот, виното и мојата душа.

Денес е недела и, поради оваа причина,

идејата доаѓа до мојата глава, плачење до гради

и до грло, како и голема грутка.

Денес е недела, а ова

има многу векови; инаку,

ќе беше, можеби, понеделник, и идејата ќе ми дојдеше во срцето,

на мојот мозок, плачење

и до грлото, страшна желба да го удавам

тоа што го чувствувам сега,

како човек што сум и што сум претрпела.

Поемата има тон на интроспекција и размислува за тоа што сум во сегашноста и местото кое населува, и физички и со неговата мисла: „куќа“ и „мапа на мојата Шпанија“.

Човековото постоење е прикажано во дела и дејствија

Melvin Henry

Мелвин Хенри е искусен писател и културен аналитичар кој навлегува во нијансите на општествените трендови, норми и вредности. Со остро око за детали и обемни истражувачки вештини, Мелвин нуди уникатни и проникливи перспективи за различни културни феномени кои влијаат на животите на луѓето на сложени начини. Како страствен патник и набљудувач на различни култури, неговата работа одразува длабоко разбирање и ценење на различноста и сложеноста на човечкото искуство. Без разлика дали го испитува влијанието на технологијата врз социјалната динамика или го истражува пресекот на расата, полот и моќта, пишувањето на Мелвин секогаш предизвикува размислување и интелектуално стимулирање. Преку неговиот блог Култура интерпретирана, анализирана и објаснета, Мелвин има за цел да инспирира критичко размислување и да поттикне значајни разговори за силите што го обликуваат нашиот свет.