Водни лилјани на Моне: значење и анализа

Melvin Henry 01-02-2024
Melvin Henry

Серијата Водни лилјани на Клод Моне ( Nymphéas на француски или Водени лилјани на англиски ) е создадена помеѓу 1898 и 1926 година. Речиси три децении од животот на сликарот беше посветен на овој мотив, инспириран од неговата градина Giverny.

Соба 1 на Musée de La Orangerie, Париз. Фотографија на Софи Богли.

Има повеќе од 250 парчиња изработени во масло на платно, дистрибуирани низ светот. Меѓу нив се издвојува групата од речиси четириесет платна со голем формат , од кои осум се во музејот La Orangerie во Париз распоредени според начинот на кој Моне ги замислил. Има и триптих лоциран во Музејот на модерна уметност во Њујорк.

Анализа на водни лилјани

Серијата водени лилјани му придружува на Моне во последните три децении од неговиот живот. Дотогаш, импресионизмот веќе имаше значајно признание, иако имаше и замор на пазарот.

Мораме да запомниме дека последните години на Моне (од 1898 до 1926 година) се совпаднаа со револуција во уметноста. Од моментот кога Моне почна да ја слика серијата додека не ја заврши, се појавија експресионизмот, фовизмот, кубизмот и апстракцијата. Можеби поради оваа причина осветувањето на оваа серија не беше моментално.

Поради обемноста на серијата Водни лилјани , следните редови сеЌе се посветиме на монументалните платна што се изложени во Musée de l'Orangerie и MoMA.

Овие платна покрај форматот имаат и сет на карактеристични елементи. Од една страна, во нив не може да се издвои ниту брегот на езерото каде што лежат водените лилјани, ниту линијата на хоризонтот, што дава поим за целта на сликарот. Од друга страна, стилот на Моне станува се позахтевен за гледачот. Да ја разгледаме работата подетално.

Колекција на Музејот на Оранжеријата, Париз, соба 1

Серија Водни лилјани : Облаците . Околу 1915-1926 г. Масло на платно. Соба 1, северен ѕид. L'Orangerie, Париз.

Серија Водни лилјани : Зајдисонце . Околу 1915-1926 г. Масло на платно. Соба 1, западен ѕид. L'Orangerie, Париз.

Серија Водни лилјани : Зелени рефлексии . Околу 1915-1926 г. Масло на платно. Соба 1, источен ѕид. L'Orangerie, Париз.

Серија Водни лилјани : Утрото . Околу 1915-1926 г. Масло на платно. Соба 1, јужен ѕид. L' Orangerie, Париз.

Колекција на музејот на Оранжеријата, Париз, соба 2

Серија Водни лилјани : Утро со врби . Околу 1915-1926 г. Масло на платно. Соба 2, северен ѕид. L'Orangerie, Париз.

Серија Водни лилјани : Рефлексии на дрвјата . Околу 1915-1926 г. Масло на платно. Соба 2, западен ѕид. L'Оранжери, Париз.

Исто така види: 26 кратки песни за пријателство: најубавите коментирани песни

Серија Водни лилјани : Видро утро со врби . Околу 1915-1926 г. Масло на платно. Соба 2, јужен ѕид. L'Orangerie, Париз.

Серија Водни лилјани : Двете врби . Околу 1915-1926 г. Масло на платно. Соба 2, источен ѕид. L'Orangerie, Париз.

Стилот на Монументалните водени лилјани

Велат истражувачите Хју Онор и Џон Флеминг во нивната книга Историја на уметноста , дека Моне сè уште имал намера „да прикаже непосредно искуство на природата“, и вака го замислил не само секое платно од Водни лилјани голем формат , туку и нивното уредување во просторот.

Овие истражувачи сè уште ја гледаат во Моне „исклучителноста на ударите со четката, нежните и суптилни хроматски хармонии и широките и расфрлани композиции на Водените лилјани “. На ова тие ги додаваат следните зборови:

Овие погледи на Моне одозгора, практично надвор од прецизните просторни граници, на површината на езерцето и она што се согледува низ него, стануваат треперливи и неописливи глазури на боја. Природниот свет се раствора во речиси апстрактни конфигурации на вибрантна светлина и атмосфера. Импликациите на овие слики беа, всушност, радикални како оние на Пикасо...

Со овие зборови, Онор и Флеминг ја толкуваат зрелоста на стилот на Монетоа, далеку од она што може да се мисли, не останува врзано за неговото минато, туку ризикува за подифузно, медитативно четкање. Веќе не се стреми само да го долови моментот како светлосен феномен, туку и густината на внатрешното искуство, како огледалото на водата по кое пловат водените лилјани да е и огледало на сопствените фигурации на душата во потрага по тишина. 3>

Триптих Водени лилјани . Масло на платно, три панели. 200 x 424,8 cm за секој панел. Севкупни 200 x 1276 cm. Музеј на модерна уметност, Њујорк.

Близу до апстракција преку елиминација на линијата и испарување на контурите, Моне е помалку приспособлив, но повеќе фокусиран на себе, што можеше да биде причина за малото внимание што овие монументални парчиња заслужени во тоа време.

Моне намерно презеде ризик. Во извесна смисла, тој не мислеше само на резултатот од сликата како единствена појава, барем не на низата монументални платна. Смислил концепт и потребните услови за да може да го цени. Речиси би можеле да кажеме дека Моне е многу блиску до идеја за инсталација. Тој го замислил делото не како единствен објект, туку како заедничко искуство.

Големиот формат водени лилјани како музеографски проект

Од 1897 година Моне размислувал за проектот од водените лилјани од голем формат.Уште во 1909 година почнала да се обликува идејата за покривање на сите ѕидови на просторијата. Тој замислил дека се виснати во воздухот во и околу просторијата, на таков начин што на гледачот му било дозволено да се потопи во оваа фантастична градина создадена од неговата четка.

Во врска со ова, Моне рече дека е во искушение да помислам дека овие платна ја обвиткуваат внатрешноста на просторијата, за да создадат илузија дека сум потопен во тие сцени, без хоризонт или брег, и се надевав дека овој ефект ќе се претвори во прибежиште за медитација и мир , како што е потврдено со писмо од јуни 1909 година.

Водни лилјани од колекцијата на Музејот на модерна уметност, Њујорк.

Идејата беше дека парчињата беа распоредени во просторија од 360º за да создадат извонреден ефект. Поради оваа причина, оваа идеја на Моне, спроведена во музејот Ла Оранжери, заслужи да се нарече Систинска капела на импресионизмот .

Видете исто така импресионизам: карактеристики, дела и најважните уметници .

Историја на серијата Водни лилјани

Градината на Гиверни

Водни лилјани . 1914-1926 година. Масло на платно. 199,5 x 599 см. Музеј на модерна уметност, Њујорк.

Од 1883 година Моне живеел во куќа во Живерни со својата втора сопруга и нивните деца. Гиверни беше мирен дел од Нормандија. ТоаКуќата имаше воден влез и прилично голем простор. Ова му овозможи на Моне да создаде вештачко езеро, да изгради мост во јапонски стил и да засади егзотична вегетација. Во тоа огледало од вода беа виснати неговите водени лилјани, кои тој ги фаќаше според светлосните и атмосферските варијации на секој ден.

Видете исто така Клод Моне и неговите дела. креативноста како опција

Кон првата деценија на 20 век, Моне почна да страда од катаракта. Дотогаш тој веќе насликал многу парчиња од серијата Водни лилјани , но дури во 1914 година го развил проектот на монументални платна замислени за кружна или елипсовидна просторија. Од нив тој насликал нешто повеќе од четири дузина.

Исто така види: Let It Be, од Битлси: текст, превод и анализа на песната

Понуда за мирот

Првата светска војна веќе започнала во 1914 година, пред Моне да го започне овој нов дел од серијата. Велат дека сликарот иако живеел далеку од борбената зона, можел да ја слушне бучавата од возовите со муниција. Меѓународниот конфликт ја оставаше Европа западната во голема депресија.

До 1918 година крајот на војната се приближуваше. По потпишувањето на примирјето на 11 ноември 1918 година, Моне сакаше да го прослави со донирање на француската држава избор од осум платна од неговата серија со голем формат, замислени како споменик на мирот . Дали е тоазбирка која се наоѓа во Музејот на Оранжеријата.

Референци

  • Бродскаја, Наталија: Моне . Њујорк: Parstone International.
  • Чест, Хју и Џон Флеминг: Историја на уметноста . Шпанија: Reverte. 1986.
  • Музејот на Оранжерија. Официјална веб страна. Преземено од musee-orangerie.fr

Melvin Henry

Мелвин Хенри е искусен писател и културен аналитичар кој навлегува во нијансите на општествените трендови, норми и вредности. Со остро око за детали и обемни истражувачки вештини, Мелвин нуди уникатни и проникливи перспективи за различни културни феномени кои влијаат на животите на луѓето на сложени начини. Како страствен патник и набљудувач на различни култури, неговата работа одразува длабоко разбирање и ценење на различноста и сложеноста на човечкото искуство. Без разлика дали го испитува влијанието на технологијата врз социјалната динамика или го истражува пресекот на расата, полот и моќта, пишувањето на Мелвин секогаш предизвикува размислување и интелектуално стимулирање. Преку неговиот блог Култура интерпретирана, анализирана и објаснета, Мелвин има за цел да инспирира критичко размислување и да поттикне значајни разговори за силите што го обликуваат нашиот свет.