Статуя Христа Спасителя: історія, характеристика, значення та цікавинки

Melvin Henry 11-07-2023
Melvin Henry

У Ріо-де-Жанейро, символічному місті Бразилії, стоїть статуя Христа Спасителя, також відома як Христос з Корковадо. Її важливе символічне значення сприяє паломництву найпобожніших католиків, але вона також приваблює туристів, які прагнуть розкрити таємниці одного з найвідоміших і найкрасивіших пам'ятників у світі - Христа Спасителя. сім чудес сучасного світу .

Образ Ісуса Христа увінчує вершину гори Корковадо, розташованої в Національному парку Тіжука. 710 метрів над рівнем моря, 8-метровий п'єдестал підтримує Христа Спасителя висотою 30,1 метра і вагою 1200 тонн. Звідти Христос дивиться на місто Ріо-де-Жанейро і споглядає на гору Пан-де-Асукар.

Особливості

Христос Відкупитель Фотографія Андреа Імаджинаріо.

Твір Христа Спасителя задуманий як монументальна скульптура в стилі арт-деко Це міжнародний еклектичний мистецький стиль, що виник у міжвоєнний період, тобто приблизно між 1920 і 1939 роками, хоча він не мав назви до 1960-х. Він мав великий вплив на образотворче мистецтво, але особливо на архітектуру та прикладне мистецтво.

Тенденція полягає в тому, що арт-деко характеризувався елегантною та чуттєвою вишуканістю, еклектичною та історичною мовою, використанням прямої лінії, зигзагу та геометричних елементів, зокрема, шестикутника, восьмикутника та квадрата. Згодом почали застосовувати криві та спіралі, але за умови, що вони були підпорядковані геометричному сенсу, а не асоціювалися з формами природи.

Саме в цьому стилістичному контексті статуя Христос Відкупитель .

Будівля, конструктивний каркас якої виконаний із залізобетону, вкрита стеатит камінь, який також називають МИЛЬНИЙ КАМІНЬ Мільйони трикутних тессерів були виготовлені з мильного каменю і з'єднані на поверхні статуї, щоб створити покриття.

Іконографічно твір описується як зображення Ісуса Христа з розпростертими руками. На його руках видно рани від розп'яття, так що він є воскреслим Христом, надією віруючого. На його голові видніється маленька корона.

Христос зображений у туніці або сукні до ніг, не закриваючи їх. Туніка вкрита плащем, діагональна поверхня якого контрастує з вертикальними каналами, утвореними в основі туніки.

Серце Христа Спасителя всередині скульптури.

Груди Ісуса трохи відкриті, оскільки ні плащ, ні туніка не закривають шию. Ця деталь використовується для того, щоб показати серце Ісуса в центрі його грудей, як серце, переповнене любов'ю.

Це серце також можна побачити зсередини, воно також вкрите стеатитовими тессерами. Розмір серця - 1,30 метра.

Дивіться також: Вірш "Дурні, що звинувачують": аналіз та значення

Кажуть, що всередині серця у скляній банці міститься сувій з родинними деревами Хейтора Леві, майстра-будівельника, та Педро Фернандеша, податкового інженера.

Один з кронштейнів на 40 сантиметрів коротший за інший, щоб, подібно до вітрил корабля, він міг витримувати вітер швидкістю 150 км/год.

Історія

Ідея спорудження пам'ятника на вершині пагорба Корковаду народилася у 1859 році у священика П'єра-Марі Босса, який вбачав у ньому данину пам'яті доньці імператора Педру ІІ, принцесі Ізабелі. Однак, пройшло багато часу, перш ніж ця ідея була втілена в реальність.

Насправді, лише у 1920-х роках католицьке коло Ріо-де-Жанейро вирішило здійснити свою мрію про спорудження пам'ятника на Корковадо, прикриваючись святкуванням першого сторіччя незалежності Бразилії.

У 1921 році католицька церква організувала конкурс, який виграв архітектор Хейтор да Сілва Коста, натхненний творчістю багатогранного художника Карлоса Освальда.

Для реалізації проекту були проведені заходи зі збору коштів та отримані пожертви завдяки підприємницькому духу кардинала Себастьяна Леме з Архиєпархії Ріо-де-Жанейро.

Робота не була виконана "на місці", але її окремі частини були замовлені різним художникам, деякі з яких навіть ніколи не відвідували пам'ятник.

Кожна частина скульптури була замовлена у різних художників, таких як румунський художник Георге Леоніда для голови та рук, а також польсько-французький художник Павло Ландовський.

Розрахунки конструкції зробив фахівець із залізобетону, інженер Альберт Како. Поряд з Хейтором да Сілва Коста, керівником всього проекту, в роботі майстра-будівельника також виділявся Хейтор Леві, його права рука.

Після п'яти років будівництва Христос Спаситель або Христос Корковадо був урочисто відкритий 12 жовтня 1931 року, а в 2007 році був обраний одним з семи сучасних чудес.

Це означає.

Христос Спаситель - це твір, значення якого пов'язане з релігійною уявою Бразилії, країни, що перебуває під сильним впливом католицизму, де Христос представлений як символ спокути, символ прощення і символ захисту.

Таким чином, тілесна позиція Христа на статуї відображає дух вітання, що приписується постаті Ісуса як мосту між Богом і людством, як месії. Але це також знак захисту. Христос захищає жителів Ріо-де-Жанейро під своїми руками, як птах, що збирає своїх пташенят під крилами.

Водночас статуя ніби вітає відвідувача міста, подвійним жестом вітаючи і демонструючи краєвид Каріоки.

Розташування Христа Відкупителя перед містом наводить на думку, нарешті, ідею жертвоприношення народу, який припадає до ніг свого єдиного Спасителя. Христос Відкупитель, таким чином, є жертвою, яка скріплює завіт між народом і його Богом.

Христос Спаситель - громовідвід

Розташування пам'ятника та його характеристики роблять його мішенню для блискавки під час тропічних штормів, тому, щоб захистити пам'ятник, у найбільш вразливих місцях статуї, таких як голова та руки, було встановлено ряд блискавковідводів.

Хоча це не запобігає пошкодженням, але мінімізує їхній вплив, саме тому охоронці пам'ятника мають запас стеатитової породи, щоб відремонтувати місця, які постраждали під час грози.

Дивіться також: 22 грецькі міфи та їх значення

Цікавинки про Христа Спасителя

  • Перш ніж отримати назву гори Корковадо, пагорб називався португальцями в 16 столітті "Піком Спокуси", натякаючи на проходження Ісуса Христа через спокуси в пустелі.
  • До будівництва на горі Корковадо вже був оглядовий майданчик на вершині, тому потяг, який піднімає відвідувачів на гору, існував ще з 1884 року, що полегшувало процес трансферу в період будівництва.
  • Голова складається з 50 різних частин, виготовлених у Франції.
  • Його почали збирати з голови.
  • Під час будівництва пам'ятника не загинув жоден робітник, що на той час було надзвичайним явищем.
  • Зсередини споруда порожня, але увійти туди дуже складно, для цього необхідно отримати дозвіл від Митрополичої курії Ріо-де-Жанейро.

Melvin Henry

Мелвін Генрі — досвідчений письменник і культурний аналітик, який заглиблюється в нюанси суспільних тенденцій, норм і цінностей. Завдяки гострому погляду на деталі та обширним дослідницьким навичкам Мелвін пропонує унікальні та проникливі погляди на різноманітні культурні явища, які складно впливають на життя людей. Як затятий мандрівник і спостерігач за різними культурами, його роботи відображають глибоке розуміння та оцінку різноманітності та складності людського досвіду. Незалежно від того, досліджує він вплив технологій на соціальну динаміку чи досліджує перетин раси, статі та влади, твори Мелвіна завжди спонукають до роздумів і інтелектуально стимулюють. За допомогою свого блогу «Культура інтерпретована, проаналізована та пояснена» Мелвін прагне надихнути на критичне мислення та сприяти змістовним розмовам про сили, які формують наш світ.