Серијата „The Handmaid's Tale“: резиме по сезони, анализа и актерска екипа

Melvin Henry 03-06-2023
Melvin Henry

Приказната на слугинката ( Приказната на слугинката ) е американска серија објавена во 2017 година и базирана на истоимената книга објавена од писателката Маргарет Атвуд во 1985 година.

Што би се случило ако од еден момент во друг демократски систем биде соборен од репресивен, диктаторски и ултра-религиозен? Што ако жените се поделени на улоги според нивната способност или не? слугинки) кои се подложени на систем на ропство. што се придржува до наредбите на библискиот стих под името Република Гилеад.

Така се формира ново општество кое ги групира граѓаните и ги дели по класи.

Поради ниската наталитетот, плодните жени се сметаат за слугинки и се испраќаат во куќите на командантите, високите владини функционери. Таму тие се подложени на силување додека не забременат, бидејќи нивната мисија е да прават деца. да преживее вопреку илуминација

Силуета на Офред.

Во Гилеад жените се потиснати, како птици во кафез. Многу е интересно како таа сензација се пренесува на гледачот благодарение на доброто користење на осветлувањето.

Генерално, кога слугинките се внатре во куќите на командантите, се користи сурово осветлување, во кое преовладува сенката. Речиси секогаш таа точка на природна светлина што паѓа низ прозорец.

Благодарение на техниката во насока на фотографирање, можно е на гледачот да му се пренесе угнетувањето што го трпат жените во Гилеад.

8>Ретроградна средина во блиска иднина

Сината боја на сопругите и црвената на слугинките, за разлика од белата позадина.

Иако серијата е сместена во блиска иднина, често, нејзината естетика нè враќа во минатото. Како се постигнува ова? Која е намерата?

Од една страна, палетата на бои на серијата изобилува со неутрални бои за разлика од црвената нијанса, најрепрезентативната од серијата, и сината.

Црвена ги претставува слугинките и нормално се појавува во бојата на нивните носии. За разлика од потрезното сино, кое се појавува во оделата што ги носат сопругите.

Од друга страна, на оваа шема на бои мора да ги додадеме украсите и мебелот што го опкружуваатликови, кои се чини дека се инспирирани од почетокот на минатиот век.

Ако ги додадеме овие два елементи, бојата и украсите, резултатот станува различни рамки повеќе типични за периодични серии отколку „футуристички“.

Што ако линијата помеѓу минатото и иднината е потенка отколку што замислуваме? Бојата и постановката на серијата ни ја пренесуваат таа идеја.

Музиката и нејзиното значење

Музиката во оваа серија го комплетира овој речиси кинематографски спектакл. Како го прави тоа?

На извонреден начин, песните вклучени во епизодите нудат индиции за тоа што се случува во Гилеад, служејќи како дополнителен бонус на сликите што ги гледаме низ нашите очи.

Речиси секогаш, на почетокот и на крајот од секое поглавје има (постоечка) песна. Во текот на трите сезони, серијата опфаќа различни музички жанрови, почнувајќи од поп, рок, џез или алтернативна музика, меѓу другите.

Една од темите што се појавува на една од епизодите на втората сезона е „Пиел“, песна на венецуелскиот толкувач Арка, која е единствената музичка тема на шпански вклучена во серијата.

Исто така види: 55 филмови базирани на вистински настани

Тоа е интимна тема во која преовладува гласот, речиси а капела , на кои инструментите се додаваат малку по малку, за да се создаде силен и неверојатен звук кој успева да ви занесе гуска. Текстот вели: „отстрани ми ја кожатавчера".

На сликата се појавува лицето на Офред, додека таа бега со камион со месо. Во тој момент таа не носи облека за помошничка. Во исто време се слуша глас во исклучување од главниот јунак:

Така ли е слободата?И на ова малку ми се врти.Тоа е како лифт со отворени страни.Во највисоките слоеви на атмосферата би се распаднале.Би испарувале.Не би имало притисок да останеш цело. Брзо се навикнавме на ѕидовите. И не трае долго.

Облечи го црвениот фустан, облечи ја главата, затвори ја устата, биди добар. Сврти наоколу и рашири ги нозете (... )

Што ќе се случи кога ќе излезе? Мислам дека не треба да се грижам, бидејќи веројатно нема да излезе.

Гилеад нема граници , рече тетка Лидија, Гилеад е во тебе (...)

Додавањето слика плус музика во оваа сцена резултира со шокантен момент во кој ликот очајно бара да се извлече од оваа ситуација, но во исто време тој не гледа никакви можности. протагонист на оваа серија. Офред е жена која го изгубила својот вистински идентитет (јуни) и нејзиното семејство за да стане слуга во новиот воспоставен режим. Таа е доделена во куќата на командантот Фред Ватерфорд со цел да ги зачне децата што неговата сопруга Серена Џој ги нема.можеше да има.

Фред Ватерфорд

Исто така види: 7-те најпознати дела на Јоханес Вермер (анализирани)

Го игра Џозеф Фајнс . Фред е господар и командант на Офред во новиот режим на Гилеад. Тој е оженет со Серена Џој и заедно со неа е еден од одговорните за воспоставениот систем.

Серена Џој

Актерката Ивон Страховски ја игра сопругата на Фред Ватерфорд. Таа е жена со конзервативни идеи и се смета за стерилна. Нејзината најголема желба е да стане мајка и таа е сурова кон Офред.

тетка Лидија

Ен Дауд и игра на инструкторот на слугинките. Таа често ги изложува жените на сурови казни доколку не ги почитуваат за да ги превоспита во новиот конзервативен систем.

Деглен/Емили

Алексис Бледел му дава инструкции на Офглен. Таа е дел од слугинките и е шопинг партнер на Офред. Пред имплементацијата на системот била универзитетски професор. Тој е хомосексуалец и има врска со Марта, поради што е казнет. Исто така, таа припаѓа на групата на отпорот „Мејдеј“, која има за цел да стави крај на наметнатиот режим.

Моира Странд/ Руби

Самира Вајли ја игра Моира, најдобрата пријателка на Џун од кога биле на факултет. Во Црвениот центар тоа е еден од столбовите за поддршка на главниот лик. Подоцна таа успева да избега од својот живот како слугинка и завршува да работи во абордел.

Дјурен/ Џенин

Актерката Медлин Бруер ја игра оваа слугинка. За време на престојот во Црвениот центар поради недолично однесување му било ампутирано окото, од тој момент има деликатно психичко здравје и покажува чудни однесувања. Таа мисли дека нејзиниот господар е заљубен во неа.

Рита

Аманда Бригел е Рита, Марта која се грижи за задолженија за домаќинството во куќата на мајор Ватерфорд. Тој е задолжен и за гледање Offred.

Ник

Max Minghella го игра возачот на командант Фред, тој е и шпион на Гилеад. Тој наскоро започнува врска со Офред додека таа е во куќата како слугинка.

Лук

О.Т. Фагбенле е сопругот на Џун во серијата и успева да побегне во Канада. Тој беше оженет пред да ја запознае Џун, па поради имплантација на Гилеад, нивниот брак е неважечки. Џун се смета за прељубничка, а нејзината ќерка Хана е вонбрачна.

Командант Лоренс

Бредли Витфорд е командант Џозеф Лоренс. Тој се појавува во втората сезона и е задолжен за економијата на Гилеад. Отпрвин нејзината личност е мистерија, подоцна таа и помага на Џун.

Естер Кис

Мекена Грејс ја игра Естер во четвртата сезона . Младата жена има 14 години и била обесчестена од некои старатели на барање нанејзиниот сопруг, командантот Кис. Кога слугинките се кријат во нејзината куќа, Џун и помага на Естер да им се одмазди на старателите кои ја повредиле.

Приказната на слугинката книга против серијата

Серијата Приказната на слугинката ( Приказната на слугинката ) е базирана на истоимениот роман од Маргарет Атвуд објавен во 1985 година. Книгата беше веќе адаптирана за кино во раните 90-ти под наслов Приказната на девојката .

Книга или серија? За целосно да се влезе во светот, наративен и аудиовизуелен, создаден од историјата, неопходно е да се разбере неговото потекло. Читањето на романот, според тоа, станува од суштинско значење за оние кои навистина се заинтересирани да го разберат светот на Гилеад. Иако аудиовизуелната фантастика се обидува да биде верна адаптација на романот, таа успева дури во првата сезона. Иако покажува значителни разлики , некои од нив се:

  • Вистинското име на главниот јунак не е познато во книгата, иако можеме да сфатиме дека нејзиното име е Јуни.
  • Гледната точка . Ако во книгата настаните ги знаеме преку раскажувањето во прво лице на главниот лик. Во серијата тоа е нула или сезнајна фокализација.
  • Епилогот што се појавува на крајот од книгата не е прикажан во телевизиската адаптација.
  • Ликови . НаВозраста на некои ликови варира помеѓу книгата и серијата, бидејќи во првата се постари. Ликот на Лук не е толку важен во романот, не се знае каде се наоѓа. Офред е уште порепресирана во книгата отколку во серијата, во втората е похрабра.

Ако ви се допадна оваа статија, можете да ја прочитате и The Handmaid's Tale Book од Маргарет Атвуд

нов свет во кој жените ги изгубиле сите свои права.

Резиме по сезона

Приказната на слугинката има четири поделени сезони во вкупно 46 епизоди, 10 ја сочинуваат првата сезона, 13 епизоди ја сочинуваат втората и третата сезона и 10 епизоди ја сочинуваат четвртата сезона.

Во текот на четирите делови, серијата претстави огромна еволуција, особено на нејзиниот протагонист. Како беше оваа трансформација? Кои се најважните настани во секоја од сезоните?

Предупредување, отсега може да има спојлери!

Прва сезона: имплантација на Гилеад

Пред имплементацијата на овој нов систем, Џун беше мајка на девојче и имаше сопруг. Исто така најдобра пријателка по име Моира. Со наметнувањето на Република Гилеад, младата жена го губи своето име и се преименува во Офред. измачуван. Еден ден, Офред и Моира се обидуваат да избегаат од таму, но главниот лик не успева. Наскоро командантот почнува да го поканува Офред во неговата канцеларија да помине време сам и да игра гребење.

По некои церемонии, Офредтаа не може да забремени од командантот и Серена и предлага да има односи со Ник за да забремени. Наскоро, овие средби стануваат чести и Офред почнува да се сомнева дека Ник е владин шпион. Подоцна, таа е подложена на казна осакатување на гениталиите.

Еден ден командантот бара од главниот лик да го придружува во бордел за да преноќи. Таа се согласува и таму повторно се среќава со Моира, која е принудена на проституција.

Дјурен, друг слуга, успева да има дете и се обидува да побегне со него. Тетките се обидуваат да ја казнат со тоа што ги принудуваат другите слугинки да ја каменуваат. Сепак, тие одбиваат да го сторат тоа и не послушаат.

На крајот на сезоната, Офред открива дека нејзиниот сопруг е жив и живее во Канада. Од друга страна, и таа дознава дека е бремена.

Од своја страна, Моира успева успешно да побегне во Торонто. Таму го запознава сопругот на нејзината пријателка и планираат да ја спасат. Во меѓувреме, црно комбе доаѓа да ги земе слугинките, меѓу нив е и Офред.

Офред и Ник во текот на првата сезона.

Втора сезона: бегството

Слугинките мислат дека ќе бидат обесени поради непослушност. Тие се одведени на место каде што ги мачат и ги прават да се плашат за своите животи. Иако,На крајот ништо не им се случува.

Офред оди на преглед за бременоста и таму ја посетуваат командирот и неговата сопруга. Подоцна таа успева да побегне оттаму скриена во камион за испорака и пристигнува во куќа каде подоцна се среќава со Ник. Од своја страна, командантот организира потрага по Офред.

Оглен и Деварен се појавуваат некое време во колониите. Таму работат со радиоактивни материи и многумина умираат од болестите што ги предизвикуваат.

Една од слугинките предизвикува експлозија која ги чини животите на 30 слугинки и некои команданти. Вотерфорд е тешко повреден. Овој настан предизвикува Оглен и Деварен да се вратат од колониите поради недостиг на слуги.

Подоцна, Ватерфордовите ја посетуваат Канада. Таму Ник се среќава со Лук и го информира каде е Џун, исто така му кажува за нејзината бременост и му дава неколку писма напишани од неа.

Офред го замолува Фред да ја види ќерката Хана. По одбивањето на Фред, тој конечно успева да ја сретне во напуштена куќа. Подоцна, таа раѓа девојче додека е сама, на кое и го носи името Холи, иако Серена подоцна ја нарекува Никол.

На крајот на оваа сезона избувнува пожар и Рита му го предлага тоа на јуниБегство од Гилеад со нејзината ќерка. Командантот се обидува да го спречи, но Ник го запира кога тој му се заканува со пиштол.

Серена ја открива Џун додека бега, но далеку од тоа да го спречи нејзиното бегство, таа се збогува со своето бебе и и дозволува да продолжи со нејзиниот план. Конечно, Џун одлучува да остане во Гилеад и го дава своето бебе на Емили.

Емили бега од Гилеад со бебето на Џун.

Трета сезона: Заробена во Гилеад

Емили бега со ќерката на Џун во Канада и, откако помина низ различни неволји на патот кои за малку ќе го чинат девојчето живот, таа успева да им го предаде девојчето на Лук и Моира за да можат да ја преземат одговорноста.

Потоа главниот лик успева повторно да ја види својата ќерка Хана. Во меѓувреме, Серена е загрижена за тоа каде се наоѓа Никол и се обидува да се самоубие. Додека престојува во новата куќа, Џун се придружува на групата на отпорот составена од неколку Мартас.

Серена и командантот дознаваат каде се наоѓа Никол и ја замолуваат Џун да му се јави на Лук за да организира состанок со нив. Таа првично одбива, но на крајот Серена може да ја види девојката. Од тој момент па натаму, семејството Ватерфорд ќе направи се што е можно за да го вратат бебето дома.

Протагонистката планира ново бегство со нејзината ќерка Хана, ноедна од мартите ја расипува.

На крајот на сезоната, Џун планира да земе 52 деца од Гилеад и се обидува да побегне со нив и со голем број слугинки низ шумата.

Конечно, децата успеваат да стигнат до Канада со авион, но судбината на Џун е неизвесна бидејќи таа е тешко повредена во Гилеад.

Рамка од крајот на третата сезона, каде што Џун е повредена .

Сезона четврта: Револуцијата

Јуни е повредена и мора итно да интервенираат нејзините колеги.

Во Канада, Серена и командантот Вотерфорд откриваат дека Џун успеала да бесплатно за многу момчиња и девојчиња од Гилеад. Тетка Лидија се појавува пред луѓето од Гилеад, кои ја обвинуваат Џун за револуцијата.

Во меѓувреме, слугинките се кријат во куќата на командантот Киз, каде што ја запознаваат неговата млада сопруга Естер.

Подоцна, јуни е откриена во нејзиниот план да отруе некои команданти. Затоа, таа е киднапирана и држена на злобно место. Таму командантите и тетка Лидија ја уценуваат и се закануваат по животот на нејзината ќерка. Потоа, Џун решава да признае каде се наоѓаат нејзините придружници.

Откако е ослободена, Џун тргнува на опасно патување со Џенин и тие набрзо патуваат во Чикаго.

Во Канада, Рита конечно успева да се ослободи од Ватерфордс и Серена открива дека чека дете. Во меѓувреме, во Гилеад, командант Лоренстој предлага „прекин на огнот“ за да му помогне на јуни.

Наскоро, Џун и Жанин се вклучени во бомбардирање. Среде хаосот, Џун и Моира повторно се спојуваат, додека местото на живеење на Џенин останува непознато.

Потоа, Џун го напушта Гилеад и со помош на Моира патува во Канада. Таму може да се сретне со Лук и неговата ќерка Никол. Таа, исто така, дознава дека Серена е бремена и решава да и посака најлошо.

Подоцна, Џун се појавува на суд, Ватерфордс се таму и таа го разгледува сето она што го претрпела во Гилеад. Исто така, протагонистот открива дека Џенин е сè уште жива и дека е во Гилеад со тетка Лидија.

На крајот на четвртата сезона, Џун и Ватерфорд се среќаваат лице в лице. Јуни е решен да му се одмазди на командантот. Во една шума, Џун и некои слугинки го претепале командантот, чие тело завршува обесено на ѕидот. После тоа, главниот лик се враќа дома со Лук и Никол.

Финале на четвртата сезона, каде што Џун се појавува гушкајќи ја Никол.

Анализа: Приказната за слугинката или постојана рефлексија

Зошто оваа серија успеа да биде толку актуелна денес? Но, она што не може да се негира е дека кај гледачот буди различни прашања кои, дури и претходно можеле да се занемарат.вашето гледање. Но, како успева да ја разбуди оваа серија прашања? индивидуални права , феминизам или сексуална слобода .

Од друга страна, благодарение на аудиовизуелните елементи , како како осветлувањето , бојата , поставките или музиката , кои овозможуваат да се пресоздаде речиси одбивна атмосфера што гледачот никогаш не би сакале да видат во своето тело.

Какво е нашето место во општеството

Новата состојба на Гилеад е најавена, делумно, поради дефицитот при раѓање. За да го решат овој проблем, далеку од тоа да го решат со демократски политики или закони, лидерите на Република Гилеад избраа да наметнат систем заснован на религиозни убедувања што ги отфрла индивидуалните права, особено правата на жените.

Со овие мерки за кои веруваат дека го спроведуваат најдоброто за иднината на општеството, но каде е тука правото да одлучуваат поединечно? Кое е нашето место во општеството? Каде е границата помеѓу одлуката и наметнувањето?

Будење на совеста

Оваа серија, како и истоимениот роман на кој се базира, значеше будење на совеста. Оваа „насилна“ поделба на улоги што ја прават женитеспоред нивните репродуктивни капацитети и тоа ѝ го ограничува правото да одлучува за сопственото тело, нè врати на актуелните прашања.

Со фикции како Приказната на слугинката јасно е дека таму има уште многу да се направи во свет во кој сè уште се верува дека антонимот „феминизам“ е „мачизмо“.

Во серијата важна е улогата што ја игра Холи, мајката на Џун. Таа ја одгледала својата ќерка обидувајќи се да всади феминистички вредности, но Џун не ја сфатила важноста на овие вредности додека нејзините права не биле прекршени со спроведувањето на новиот режим. Дали е неопходно да се произведе нешто слично на Гилеад за да се подигне свеста?

Можеби не е од суштинско значење да се оди до таа крајност, сепак Приказната на слугинката стана еден вид „будилник“ кој разбуди многу гледачи од тој постојан сон во кој се чинеше дека „ништо не се случува“.

Сексуална слобода

Во Гилеад, хомосексуалноста не е дозволена. Гледаме како ликот на Деглид ​​трпи тортура затоа што е лезбејка.

Во моментов, сè уште има многу земји кои ја осудуваат хомосексуалноста со затворски казни или дури и со смртна казна. Во други, иако не се осудени, истополовите бракови не се дозволени. Што повторува дека оваа дистопија уште еднаш ни носи нијанси на реалноста.

Угнетување

Melvin Henry

Мелвин Хенри е искусен писател и културен аналитичар кој навлегува во нијансите на општествените трендови, норми и вредности. Со остро око за детали и обемни истражувачки вештини, Мелвин нуди уникатни и проникливи перспективи за различни културни феномени кои влијаат на животите на луѓето на сложени начини. Како страствен патник и набљудувач на различни култури, неговата работа одразува длабоко разбирање и ценење на различноста и сложеноста на човечкото искуство. Без разлика дали го испитува влијанието на технологијата врз социјалната динамика или го истражува пресекот на расата, полот и моќта, пишувањето на Мелвин секогаш предизвикува размислување и интелектуално стимулирање. Преку неговиот блог Култура интерпретирана, анализирана и објаснета, Мелвин има за цел да инспирира критичко размислување и да поттикне значајни разговори за силите што го обликуваат нашиот свет.